Bödőcs íróparódiáinak trónfosztása lehetetlen

A Bookline novemberi sikerlistáján a karácsonyi szezonnak köszönhetően több mint 30 új könyv szerepel. Bödőcs sikerszériája a szeptemberi megjelenés óta töretlen, a második helyre Vavyan Fable Galandregénye került, és Fa Nándor frissen megjelent nagy titkokat feltáró önéletrajza érte el a harmadik helyet.

Búcsúszentlászló első számú stand up komédiása másfél évtizede nevetteti az ország apraja-nagyját, és mindeddig nem is sejtettük róla, hogy írónak is zseniális. Első kötetének megszületéséről lehet tudni, hogy a véletlennek, némi sült szalonnának, Cserna-Szabó Andrásnak, és nem utolsó sorban Hamvas Bélának volt köszönhető. Bödőcs Tibor első könyve egy lenyűgöző paródiakötet, benne Karinthy Frigyes legpihentebb pillanatait megidéző stílusgyakorlatokkal, és irigylésre méltóan elegáns névsorral: Móricztól kezdve Hemingwayen át Bodor Ádámig. Második helyre került Vavyan Fable Galandregénye, a harmadik helyet pedig megjelenése után azonnal megszerezte Fa Nándor Magad, uram címmel frissen megjelent önéletrajzi kötete. A szerző minden idők legsikeresebb hazai vitorlázója, aki saját kezével épített hajóján utazta körbe a Földet. Könyvében nemcsak sportsikereiről mesél, hanem arról is, hogyan állhatunk fel a nagy kudarcok után, miként küzdhetünk meg a lehetetlennek tűnő kihívásokkal.

Az önvallomások sorába tartozik Al Ghaoui Hesna októberben megjelent sikerkönyve, a Félj bátran. Az egykori haditudósító aktuális kérdéseket feszeget könyvében, neves kutatók és világhírű szociálpszichológusok segítségével, valamint saját tapasztalatain keresztül térképezi fel a félelem természetrajzát.
A koncentrációs táborlét felfoghatatlan szörnyűségeit, az utóélet nehézségeit, a traumák legyőzését dolgozza fel Edith Eva Eger A döntés című könyve. A szerző a bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézést választotta második világháborús pokoljárása után, a Döntésben leírt módszerével pedig azóta is számtalan embernek segített a leküzdhetetlennek tűnő traumák kezelésében.
Jakupcsek Gabriella Megúszhatatlan című kötete tavaly hosszú hónapokon át szerepelt a legnépszerűbb könyvek listáján. Legújabb könyvében ismét közös gondolkodásra hívja az olvasóit: arról, miként lehetnek gyermekeink boldogak, hogyan lehetünk elégedettek munkahelyünkön és a magánéletünkben.
Szerencsére neves pszichológusaink gyakran ragadnak tollat, és segítenek eligazodni nekünk a világban. Vekerdy Tamás Belső szabadsága, Kádár Annamária, Kerekes Valéria Mesepszichológia érthető és gyakorlati tanácsokat adva nyújt megoldást rohanó világunk diktálta kétségekre. Vekerdy Tamás legújabb könyvében azt feszegeti, hogy miként érhető el a teljes, szabad élet egy elvárásokkal teli világban. Kádár Annamária, a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló program szakmai zsűrijének tagja, a mesepszichológia elismert szakértője, Kerekes Valériával együtt a mesék szerepének fontosságára hívja fel a figyelmet, és olyan gyakorlati alapokon álló könyvet ad az olvasók kezébe, ami számtalan módszertani tanácson és játékötleten keresztül segít kialakítani az egészséges családképet.

Az ünnepek közeledtével előtérbe kerülnek a gasztronómiai könyvek. Fördős Zé Megúszós kaják című legújabb szakácskönyve azoknak szól, akik szeretik a gasztronómiai kihívásokat, de a konyhában eltöltött órákat szívesen cserélnék pihenésre vagy szórakozásra: egyszóval azoknak, akik őrült gyorsan szeretnének őrült finomakat enni. Jamie Oliver 17 év munkáját összegző Karácsonyi receptek című könyvével pedig nemcsak a már megszokott menüsort tökéletesíthetjük, hanem valódi újdonságokat is csempészhetünk az ünnepi asztalra.

A karácsony a gyerekkönyveket mindig előtérbe hozza, így még több mesekönyv kapott helyet a Bookline sikerlistáján. Beck Andrea Titoktündére egy klasszikus értelemben vett mesekönyv, olyan, ami a műfaj legnemesebb hagyományait követve kalauzolja el a kicsiket és a nagyokat a varázslatos mesevilágba. Bartos Erika apró hősei a hideg évszak beköszöntével sem zárkóztak be a szobába téli álmot aludni, a Bogyó és Babóca ajándéka és karácsonya ismét felkerült a listára, ahogy a szerző másik könyve is, a Buda hegyei is, amiben a főváros rejtett kincseit mutatja be a legkisebbeknek. Ha már Berg Judit Ruminijának bűvkörébe kerültünk és Kertész Erzsi Panthera-történetei is lenyűgöztek minket, akkor a két szerző első közös könyve, A négy madár titka biztosan tetszeni fog. Hajmeresztőbb titkok, váratlan fordulatok, és még az is kiderül, hogy miről csicseregnek a madarak!
A sakk nemcsak játék, hanem gondolkodásmód is – ki mástól is hangozhatna hitelesebben ez az állítás, mint Polgár Judittól? A nyolcszoros magyar sakkolimpikon legújabb könyvét már hatéves kortól forgathatják a gyerekek, eközben pedig a elsajátíthatják a sakkhoz elengedhetetlen alapismereteket és logikát.
A mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást, decemberben D. Tóth Kriszta választotta a hónap könyvét, ami Farkas Róbert fantasztikus alkotása, az Első könyvem az univerzumról lett, ami a csillagok és bolygók világába vezeti be a kicsiket.

Az e-könyv sikerlistáján Jo Nesbø Szomjúsága, Bödőcs Tibor paródiakötete és Borsa Brown szókimondó, egyben szenvedélyes regénye végzett az első három helyen.

Related Posts

Decemberben is Bödőcs íróparódiái nyertek

A Bookline utolsó 2017-es sikerlistájának több mint a fele új könyv volt, miközben Bödőcs zseniális íróparódiáit év végéig senki nem tudta letaszítani a trónról. A…

Könyvajánló – Allan & Barbara Pease: A válasz

„Az életed megváltoztatása a megfelelő kérdések feltevésével kezdődik”

Elrettentő jövőképek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…

Álnéven alkotó írók

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…