Könyvajánló – Vámos Miklós: LEHETETLEN + RÖGTÖN

Vámos Miklós 1995 és 2003 között dolgozott televíziós műsorvezetőként. Beszélgetős műsorai kihagyhatatlan programok voltak: Vámos kiválóan kérdezett, vendégi – színészek, írók, zenészek – pedig remek történeteket meséltek. A LEHETETLEN és a RÖGTÖN című tévéműsorok emlékére készült az áprilisban megjelenő kötet.

„Állandóan kérdezgették (-ik) az újságírók, hogyan fér meg bennem a prózaírás és a tévézés. Úgy érzem, bizonyos írói tapasztalataimat hasznosítottam a műsorkészítésben is. Az, hogy a kötet ebben a sorozatban jelenik meg, jelzi, életművem részének tekintem a LEHETETLEN-t és a RÖGTÖN-t” – írja a könyv fülszövegében Vámos Miklós. A kötet nem csak azt tartalmazza, ami a tévében elhangzott: bekerültek olyan történetek is, amelyek a tévéadásból kimaradtak. Vámos a szövegváltozatból kihagyta a saját kérdéseit, hiszen a vendégek válaszait, történeteit tartotta fontosnak, és csak az élőbeszédben elfogadható pongyolaságon igazított egy kicsit.
„Úgy érzem, a LEHETETLEN-ben elhangzott történetekből valamelyest kiderül, hogy miként él(t)ünk mi itt Magyarországon, nagyjából a huszadik század elejétől a végéig. Föl-fölbukkan a történelem, s benne mindig a család. Apák és anyák, nagyszülők és gyerekek, unokák és testvérek kanyargós sorsát követhetjük nyomon, fölfedezhetjük az azonosságokat saját családi legendáriumokkal, s persze az eltéréseket is, irigykedhetünk, örvendezhetünk, álmélkodhatunk. Kibontakozik a század Magyarországának valamiféle szubjektív magántörténelme. Természetesen legtöbb szó azért a művészek, azon belül is a színészek életéről esik, meghívottaim zöme közibük tartozik. Ennek következtében egyfajta színház- és filmtörténet is kikerekedett, alul-, vagy inkább közelnézetből.”
A vasárnap késő este sugárzott LEHETETLEN, amelynek többmilliós nézőtábora volt, Szegvári Kati és Érdi Sándor „nógatására” született. „Tartok egy rövid bevezetőt, utána behívom a vendégem, és ő történeteket mesél magáról. Felelevenítjük a régi, ráérős történetmesélés hagyományait” – ennyi szerepelt csupán Vámos Miklós tervében, a „régi, ráérős történetmesélés” a műsor szlogenjévé vált.
A RÖGTÖN színházi beszélgetéssorozatként indult az IBS – International Buda Stage – színpadán, a Tárogató úton, később lett belőle televízió-műsor. „Havonta egyszer meghívtam színész barátaim közül kettőt, és jeleneteket improvizáltunk. A rögtönzött piciny színdarabok is a helyszínen álltak össze, a közönség szavazataival. Megkérdeztem például, hogy vendégeim – férfi és nő – milyen kapcsolatban legyenek, szerelmesek, házaspár, szeretők, testvérek, barátok, apa-lánya vagy anya-fia. A nézők kézfeltartással döntöttek. Ha – mondjuk – házaspár, akkor most jönnek az anyakönyvvezetőtől, vagy már válnak. Satöbbi. Nagy röhögések közepette alakult ki a drámai helyzet, amelyet azután a színészek munkába vettek” – emlékszik Vámos a RÖGTÖN indulására.
Vámos Miklós LEHETETLEN + RÖGTÖN című kötetét április 21-én 17 órakor mutatja be az Európa Könyvkiadó a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Osztovits Levente termében.

Related Posts

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Könyvajánló – Benyák Zoltán: A nagy illúzió

Benyák Zoltán jó fej. Oké, személyesen nem ismerem, de az írása alapján teljesen egyértelmű, hogy igazam van. Nem elég, hogy úgy ír, ahogy csak nagyon…

Könyvajánló – Háy János: Házasságon innen és túl

Új novellákkal és egy drámával egészült ki Háy János Házasságon innen és túl című kötete, amely a tavasszal megjelent Hozott lélek párdarabja. A decemberre várható…

Könyvajánló – Berta Zsoltot olvasni….

Berta Zsoltot olvasni otthonos dolog. Berta Zsoltot olvasni meghitt is talán. Otthonos és meghitt, mert nekem is van apám, akinek van egy szőlője, amit addig…