Könyvajánló: M. Nagy Miklós: Ha nem is egy bomba nő…

Találkozott-e Dosztojevszkij és Tolsztoj a kibertérben? Hogyan indult, ha indult, Oroszország elnöke a bajba jutott hódarvak megmentésére? Miért szerette Lenin, a dadaista őspunk, a légyölő galócát? Vagy egyszerűen ő maga is hatalmas gomba lett volna? Ilyesfajta kérdésekre kapunk választ M. Nagy Miklós ironikus és önironikus, és persze személyes indíttatású esszéregényéből.

ha nem is egy

Az Európa Könyvkiadó szerkesztőjeként és műfordítóként számtalan orosz írót – többek között Juz Aleskovszkijt, Szása Szokolovot, Edvard Radzinszkijt, Vlagyimir Szorokint, Viktor Pelevint, Dmitrij Bikovot, Szergej Dovlatovot, Vladimir Nabokovot – szerettetett meg a magyar olvasókkal. Most azonban szerzőként lép a közönség elé, hiszen megírta az orosz irodalomhoz fűződő kapcsolatának regényét.
A különálló történetekként is élvezhető anekdotikus regényben M. Nagy Miklós megidézi a klasszikusokat és az aktuális sztárokat: a hőslegendaként szájról szájra járó Majakovszkij alakjától kezdve a naphosszat lepkéket kergető Nabokovon át egészen a Hold létezésében erősen kételkedő Pelevinig. Kötete szórakoztató és provokatív útikalauz a mai orosz kultúrához.
A regény részben önéletrajz, őszinte múltfeltárás is. A szerző gyermekkorán és kommunista apján keresztül megmutatja a „szocialista” Magyarország egyszerű munkásemberének viszonyát a kommunista ideológiához. A Ha nem is egy bomba nő időutazás az apa árnyékában töltött gyerekkorba, a katonaévekbe, a moszkvai kollégiumi kalandok idejébe.
A könyvben nem marad említés nélkül fásult nemzeti öntudat(lanság)unk, de még a néplélek aktuális állapotát mindig hűen tükröző foci sem.
A regény egyben egy nagy szerelem története is – M. Nagy Miklós kegyetlen őszinteséggel mesél a magánéletéről, egykori szerelmeiről és az új, nagy szerelemről.
M. Nagy Miklós úgy mesél az orosz irodalomról, hogy azok is kedvet kaphatnak hozzá, akik eddig semmit sem olvastak a mai oroszoktól. A szerző Ha nem is egy bomba nő című könyvét az Ünnepi Könyvhétre jelenteti meg a Cartaphilus Kiadó.

Related Posts

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…

Könyvajánló – Andy Weir: Artemis

Ha ez lenne Andy Weir első regénye… Jazz Bashara egy igazán belevaló, nagydumás és eszes bűnöző, aki a Holdon él. Artemis lakója, az égitest egyetlen…

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.

Könyvajánló – Erlend Loe: Naiv.Szuper

A naiv szó jelentése: hiszékeny, tapasztalatlan, gyanútlan. A szuper szó jelentése: nagyszerű, klassz, óriási A kettő együtt pedig… Ugyehogyugye.