Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják be. Nincs ez másképp új regényében sem, mely 1918-ban, a spanyolnátha idején játszódik Dublinban, egy lázas szülészeti osztályon.

Az ír város nemcsak az első világháború miatt szenved, de a rohamosan terjedő járvány is egyre szedi áldozatait: az emberek maszk mögött és rettegésben élik az életüket. A gyógyításhoz a kórházakban alig van eszköz, gyógyszer, a háborús szükséghelyzetben az ápolók és orvosok szinte csak a saját kreativitásukra számíthatnak. És még valamire, ami szinte a legfontosabb fegyver az anyák és csecsemők életéért való küzdelemben: a női szolidaritásra.

A Hívnak a csillagok sodró lendületű, letehetetlen regény, mely a reményről és női összekapaszkodásról szól még a legnehezebb időkben is.

Fülszöveg

1918, Dublinban tombol a spanyolnátha, Írországot feldúlta a háború és a járvány. A kórház szülészetén Julia Power nővérnek nincs elég embere, miközben a várandós anyákat, akik elkapták a szörnyű vírust, közös karanténba zárják. A nővér körül felbukkan két kívülálló, dr. Kathleen Lynn, aki állítólag lázadó és keresi a rendőrség, és egy fiatal önkéntes segítő, Bridie Sweeney.

A három nő három nap leforgása alatt megváltoztatja egymás életét. A szűkös, sötét szülészeti osztály lakóit a járvány megtizedeli, de a rettegéssel teli világban újszülötteknek adnak életet. Az anyák és a személyzet kifogyhatatlan gyengédséggel, emberségesen teszik a dolgukat, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben. Mindig van remény, és nincs olyan szörnyűség, amiből ne lenne kiút – üzeni nyomban klasszikussá vált új regényével Emma Donoghue.

A szerzőről

Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD-fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír.

A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték.
Korábbi regénye a 21. Század Kiadónál: A rokon (2020).

Megrendelhető kedvezményesen a Libri online könyváruházban

Related Posts

Könyvajánló – Jonathan Franzen: Keresztutak

Ki mondta, hogy a nagyregények ideje lejárt? Hiába szajkózták ezt sokáig a posztmodern károgók, akik a történet és a nyelv felrobbantásában hittek, akiket az irodalom…

Könyvajánló – Andy Weir: Artemis

Ha ez lenne Andy Weir első regénye… Jazz Bashara egy igazán belevaló, nagydumás és eszes bűnöző, aki a Holdon él. Artemis lakója, az égitest egyetlen…

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.

Könyvajánló – Noah Hawley: Zuhanás előtt

Egy magánrepülőgép a fedélzetén egy híján csupa nagymenővel és családtagjaikkal a felszállás után alig több, mint negyedórával az óceánba csapódik. Ketten maradnak életben, egy négyéves…