Könyvajánló: Schein Gábor: Svéd

A könyv, ami után az ember utolsó keresési találata, vajon mit kell ahhoz tanulni, hogy az illető maga választhasson valamit kötelező olvasmánnyá. Valahogy így tudnám egyetlen mondatba belegyömöszölni mindazt, amit Schein Gábor könyve adott a kezembe.

2432766_4

Az elfojtás, a gyermeknevelés kulcskérdései olykor hihetetlenül szorosan megfogalmazva, máskor pedig teljesen ellentétesen tárulkoznak elénk. Az örökbefogadás visszásságai és a titkok ekörül hálót képezve telepszenek rá egy szokványos családi élet perceire. Jelentőségteljes hallgatások teszik ki a mindennapokat két eltérő kultúra találkozásában, tetézve mindezt egy kis történelmi vonatkozással. Magyarként beleképzeljük magunkat az ismerős utcákon játszódó jelenetekbe, de ugyanannyira svédek is vagyunk, ha a jellemeket tekintjük. Egy kicsit ez most mindenkiről szól. Leírás egy önképről, melyhez már teljességgel hozzánőtt a deformitás, és egy férfiről, akivel mindez egészen felnőtt koráig csak tudat alatt fejlődhetett ki.
Grönewald úr tárgyaiba kapaszkodik, történeteket ír róluk, leltárt készít. Mindent aprólékosan megszervez, és ügyel arra, hogy ehhez a kis világhoz még véletlenül se kerüljön közel senki. Halála előtt az egyetlen vágyát az képezi, törjön össze minden, ami egészen eddig körülvette, és heverjen cafatokban minden tárgyhoz kitalált feljegyzés. Mindannak, amit megteremtett magának, nincs joga tovább élni, ha már ő nem gondoskodik róluk. A fokozatos pusztulás mindenhol gondosan megbújik, és megfontoltan emészti fel mind a szereplőket, mind az olvasójukat.
Akarva-akaratlan hátrahagyott életében értékes kincsei között azonban saját fia törik a legapróbb darabkákra. Hiszen hogyan is szerethetnénk valakit, aki élete során minden tárgyáról lapokat töltött meg, de számunkra egy többé-kevésbé hihető gyermekkor kitalálására sem volt képes?

Szauer Lilla

Kiadó:PESTI KALLIGRAM KFT.
Oldalak száma:207
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:352 gr
ISBN:9786155454745
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2015
Árukód:2619499 / 1147679
Illusztráció:FEKETE-FEHÉR FOTÓKKAL
Illusztrátor:Szőcs Petra

Related Posts

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.

Könyvajánló – Erlend Loe: Naiv.Szuper

A naiv szó jelentése: hiszékeny, tapasztalatlan, gyanútlan. A szuper szó jelentése: nagyszerű, klassz, óriási A kettő együtt pedig… Ugyehogyugye.

Könyvajánló – Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája

A világhírű orosz író új regénye október 20-án jelent meg. A Jákob lajtorjája szerelmek regénye, hol jellegtelen, hol történelmi jelentőségű hétköznapok krónikája, szeszélyesen indázó családtörténet,…

Könyvajánló: Potozky László – Éles

  Első ránézésre kortárs verseskötet, kezdő fejezeteit tekintve szoftpornó, egy egész éjszakát átolvasva viszont durva társadalomkritika. A Móricz-ösztöndíjas író 236 oldalnyi kelet-közép-európai társadalmi korrajzzal rukkolt…