Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

A könyv ismertetője már önmagában felkelti az érdeklődést, ehhez hozzáfűzni már nem nagyon lehet, mégis megteszem.

gabrielle-zevin-egy-konyvmoly-regenyes-elete-b1-web

A főhős fokozatos változása a külvilág és az emberek felé érzékletes, jól megírt, váratlan fordulatokkal teli. Érdekes, olvasni nem szerető emberek törődése segíti Fikryt a következő évekbe. Boltjából fogalom lesz, szerelmesként, apaként, férjként kivirul, egészen addig amíg be nem üt a krach. Egészségével lesznek gondok, de ezt is már más szemmel nézi.
A borító alapján, s a könyv kezdetén még vacilláltam, hogy a szórakoztató műfajhoz sorolható-e a mű, de bizony valódi szépirodalmat vettem kézbe.

A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.

Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmeslevél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akiknek a könyvek a legjobb barátai és azoknak, akik hisznek abban, hogy „senki sem különálló sziget”.
Budai Gabi

Kiadó: Magnólia
Fordította: Ballai Mária
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 237 oldal

Related Posts

Könyvajánló: Tear királynője

Erika Johansen regénye Emma Watson kedvenc olvasmánya volt tavaly, ő a készülő film főszereplője és egyben producere is.

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…

Juszra Márdini: menekülttáborból a riói olimpiáig

Egy fiatal szír menekültlány története, aki tizenhét évesen a hazáját feldúló háború elől Európába menekült – útja többek közt Magyarországot is érintette –, hogy valóra…

Könyvajánló – Karen Cleveland: Tudnom kell

A kiadói világban hatalmas érdeklődést váltott ki Karen Cleveland Tudnom kell című bemutatkozó regénye, amikor az ügynöke körbeküldte a nyers kéziratot még 2017 februárjában. A…