Könyvajánló – Claire North: Harry August csodálatos élete

Kezdem azzal, hogy: Azt a mindenit! Ez a történet nem az a fajta, amit elolvasunk, jól szórakozunk, majd azonnal elfelejtünk. Claire North elgondolkodtat. Claire North szórakoztat és elgondolkodtat.

Az időutazás mint olyan már igen régóta fogalkoztatja az embereket, de vagy a pesszimista hozzáállás kerekedik felül, miszerint: lehetetle; vagy jönnek azok a történetek, amik után mégis azt kell gondolnunk, hogy mégiscsak lehetséges. A Harry August… ezt a kérdés máshonnan közelíti meg: Főhősünk ugyanis miután meghal, újra megszületik, majd újra és újra – mindig ugyanakkor. Természetesen elkezdi keresni a megoldást a rejtélyre, hogy miért is történik vele mindez. Nem irigyeltem őt egy pillanatig sem, mert igen hamar rádöbbentem, hogy én valószínűleg rövid úton megőrültem volna a tudattól, hogy már megint minden kezdődik elölről. Harry minden megélt életének tudását magával viszi a következőbe, vagyis kellő számú életet követően mindenkinél több ismerettel rendelkezhet… Igen ám, de mire megy vele, hiszen az ő ideje sem végtelen, csupán halál után újraindul a számláló.
Természetesen felmerül hősünkben is a kérdés, hogy mi lenne ha: pl. egy Hitlerrel kevesebb lenne, vagy a Traflgar téri borzalmak nem következnének be, vagy csak simán néhány évtizeddel hamarabb jelennének meg a technikai újdonságok…
Harry August idővel arról is tudomást szerez, hogy korántsem ő az egyetlen ‘újraélő’, sőt a történelemben ez jelenség igen régre vezethető vissza. Olyannyira, hogy ezek az emberek egy bizonyos Kronosz Klubba tömörülve adják át egymásnak a tudást.
Claire North rengeteg kérdést felvető és megválaszoló műve igen tartalmas kikapcsolódás azoknak, akik szeretik a jól megírt – jól fordított -, izgalmas, érzelmes könyveket, ahol maga az olvasó is a cselekmény részesének érezheti magát.
A kötetért köszönet az Athenaeum kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Athenaeum
Fordította: Szieberth Ádám
Kiadó: Athenaeum
Terjedelem: 480 oldal
Megjelenés éve: 2015

Related Posts

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…

Könyvajánló – Andy Weir: Artemis

Ha ez lenne Andy Weir első regénye… Jazz Bashara egy igazán belevaló, nagydumás és eszes bűnöző, aki a Holdon él. Artemis lakója, az égitest egyetlen…

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.

Könyvajánló – Erlend Loe: Naiv.Szuper

A naiv szó jelentése: hiszékeny, tapasztalatlan, gyanútlan. A szuper szó jelentése: nagyszerű, klassz, óriási A kettő együtt pedig… Ugyehogyugye.