Könyvajánló:Körner András:Hogyan éltek? – A magyar zsidók hétköznapi élete

Könyvem a 19. század második és a 20. század első felében Magyarországon élt zsidók mindennapi életének fizikai körülményeit – a külsejüket, lakóhelyüket és kenyérkereső tevékenységüket – mutatja be korabeli fényképek segítségével. A sokféle magyar zsidó sokféle életmódjának bemutatásában igyekeztem a tudományos tárgyilagosság követelményének eleget tenni, de munkám indítéka elsősorban érzelmi jellegű volt. Erről szól a kötet epilógusa.

hogyan_eltek

Szeretek az őseimtől rám maradt kézírásos családi receptgyűjteményekből sütni-főzni. A már többször kipróbált receptek közé tartozik egy datolyatortáé is. Mint az ilyen, kézírásos gyűjteményeknél szokásos, a receptcímek mellett zárójelben ott áll, hogy a gyűjtemény összeállítója kitől kapta a leírást. A datolyatorta receptje melletti Henrik név Bartos Henrikre, anyám nagybátyjára utal. Családi fényképeim egyikén az ő lévai kocsma-vendéglője látható. Miközben ezen a könyvön dolgoztam, gyakran elővettem ezt az 1926-ban készült fényképet, amelyen Henrik bácsi a kisfiát karjában tartva áll a vendéglője előtt. Bár a felvétel igazán békés hangulatot áraszt, rápillantva mégis szinte mindig eszembe jut, hogy több százezer magyar zsidóval, köztük az e könyvben közölt fényképeken látható emberek jelentős részével együtt őt is Auschwitzban ölték meg. Mély meggyőződésem, hogy a magyar zsidóság többségének brutális elpusztítása – s velük együtt az általuk képviselt életmód eltűnése – nemcsak a zsidók tragédiája, hanem az egész magyar társadalomé. Amikor a könyvemben szereplő, a holokauszt idején meggyilkolt emberekre gondolok, persze gyászolom a hírességeket, de még inkább gyászolom a névtelen szabókat, cipészeket, falusi doktorokat s az olyan embereket, mint Henrik bácsi, anyám Léván élt vendéglős nagybátyja, a mesésen finom datolyatorta receptjének közlője. Az élet szegényebb nélkülük Magyarországon.
(Körner András)

Körner András könyve nagyszámú fotó és az azokat kísérő, a fotográfiák jelentését és jelentőségét vizsgáló elemzések segítségével átfogó képet ad az egykori magyar zsidó élet néhány fontos vonásáról. Ez a munka kitűnő bevezetés egy a szakirodalom által ritkán érintett témavilágba. A kötet nemcsak segíti a jövőbeli kutatást, de egyúttal eredeti megközelítési módot szolgáltat a zsidók gyakran bizonytalan helyzetének vizsgálatára a soknemzetiségű és -vallású nemzetállamban, ahol a modernizáció, a kulturális, valamint a gazdasági haladás legdinamikusabb erejét képviselték. Ez a rendkívül ambiciózus munka egyedülálló, tényleges precedenst nélkülöző, és éppen ezért figyelemre érdemes vállalkozás.
(Karády Viktor)

Corvina Könyvkiadó – A „Mindennapi történelem” sorozat legújabb kötete.
Terjedelem: 232 oldal
Méret: 230 x 270 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 6990 Ft
ISBN: 978 963 1361 66 7

Related Posts

Benedek Elek magyarul és angolul a Corvina Kiadónál

Magyar és angol nyelvű válogatás Benedek Elek népszerű meséiből, Kun Fruzsina gyönyörű illusztrációival. Válogatta és fordította Elizabeth Demeter. Meseszép kötetek!

Könyvajánló: Házi receptjeim

Az embernek nem csak vizuális emlékei vannak. Ha megérez egy illatot, felidéződik benne a hozzá tartozó emlék is. Például a nagymama túrós rétese, vagy töltött…

Könyvajánló: Czingel Szilvia (szerk.):SZAKÁCSKÖNYV A TÚLÉLÉSÉRT

Különleges dokumentum az a „receptkönyv”, amit a háború utolsó hónapjai során az ausztriai lichtenwörthi táborba deportált magyar nők írtak, emlékezetből.

Az előjegyzési listák élén az Így szerettek ők 2!

Néhány igaz mese magyar írókról és költőkről, amelyeket kevesen ismernek. Az Így szerettek ők második kötetében a szerző Csokonaitól Vas Istvánig, Dérynétől Déry Tiborig mesél…