Fiala Borcsa: Szerinted?! – egy különleges könyv kamaszoknak

A Szerinted?! egy kamasz lány, Janka, és az édesanyja napi csatáit követi végig, nem kevés humorral.Olvasd el Janka naplóbejegyzéseit, majd fordítsd meg a könyvet és kövesd, hogy Eszter, az anyuka hogyan éli meg ugyanazokat az örömöket, vitákat, nagy összeveszéseket és kibéküléseket..És hogy ebből mi sül ki? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!

Fiala Borcsa, a WMN újságírója első könyvesként igazán nagyot alkotott. Amikor a kamasz elkezdi olvasni a könyvet, hevesen bólogat, és büszkén tekint végig a szobán az igazság bajnokaként, az jó érzés. Mikor megfordítja, és látja, milyenek a reakciók, amiket ez az édesanyjának okoz, talán elgondolkodik. Mindenesetre elindulhat köztük egy új kommunikáció, ami törli a régi, hibás beidegződéseket, amelyeket a korkülönbség, a szülő felelőssége, a gyerek szabadságvágya okozhatott.

Ilyet még senki nem alkotott. A gyerek ott és akkor választ kap, olyan válaszokat, amikre nem számít. Anya is volt fiatal (hűha). Lógott néha innen-onnan (aztaaaaa!). Szeret, csak fél (ja, persze…).
Bármi is a válasz, válaszok születnek, nem pedig sértődött, zárt kommunikáció, büntetésekkel, szigorral terhelt viszony.
Minden kamasz kezébe adnám!

Szerinted?!

…és ami mögötte van

covers_410241

„Bejön az anyám, és egy mozdulattal áthúzza a fáradságos munkával kifundált tervemet. És nem mellesleg alaposan beéget a haverok előtt, hogy kis pisisnek állít be, akinek utána kell vinni a holmijait, mert olyan kis ügyetlenke, hogy magától semmire nem képes.”

„A végeredmény pedig: két vihogó barát, egy sötétlelkű, álnok, gazember tanár, aki gúnyos megjegyzésekkel asszisztál ahhoz, hogy magatehetetlen koloncként lógok a szeren, egy akkora karó az ellenőrzőmbe, mint egy mamutfenyő, és egy gyerekesen duzzogó anya, aki felszívja magát, amiért nem értékelem a kedvességét. Az eszem megáll és visszanéz.”

„Jó lesz, ha végre visszamegy a munkahelyére, én azt mondom, nem jó ez, hogy ennyire ráér…”

„Mert az anya is ember. A miénk is. És néha érdemes megnézni az ő szemszögéből is a világot, egy-egy vitát, és leginkább magunkat…”

„Nagyon komplex, bonyolult ám az anyai szív. Amilyen hatalmas, olyannyira oszthatatlan… de igény szerint duplázható, triplázható, vagy négyszerezhető.”

„Te jóságos ég, hogy lehettem ilyen végtelenül ostoba? Ilyen szemellenzős, vaksi *szaranya?* – tette fel magának újra azt a kérdést Eszter, ami az elmúlt két nap során mantraként forgott körbe-körbe a fejében.”

FIALA BORCSA: Ellenpontok 1. – Szerinted?!
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 248
Megjelenés ideje: 2016. szeptember 29.

Méret: 197 mm x 129 mm x 20 mm

Kötés: Kartonált

ISBN: 9789634031932

Ár: 2490 Ft
Sorozat: Ellenpontok

Related Posts

Schein Gábor lenyűgöző Füst Milán monográfiája

Füst Milán a Nyugat első nemzedékéhez tartozott, csak úgy, mint Ady, Kosztolányi, Karinthy, Móricz, és Babits. Hozzájuk mérten sokkal szélesebb spektrumon alkotott az irodalom terén,…

SURÁNYI P. BALÁZS: MIÉRT JÖTTÉL HAZA?

Egy kivándorló története – immár a könyvesboltokban. – Ahogy a kinti öregek mondják, az első öt év eltűnik az ember életéből. Az elején belevágja magát…

Könyvajánló – Berta Zsoltot olvasni….

Berta Zsoltot olvasni otthonos dolog. Berta Zsoltot olvasni meghitt is talán. Otthonos és meghitt, mert nekem is van apám, akinek van egy szőlője, amit addig…

Könyvajánló – David Macaulay – Hogy működik?

 Látszólag gyermekkönyv, alaposabban megnézve viszont kiderül, hogy minden korosztálynak szól David Macaulay Hogy működik? című könyve. Olyan tárgyakat, járműveket, technológiákat sorol fel ebben az igen…