Egy kamaszoknak szóló könyv lett a hónap könyve – A megújult Szívünk rajta program

A Szívünk rajta program havonta ajánl gyerek- és kamaszkönyveket, hogy megkönnyítse a szülők választását. Októberben egy kamaszoknak szóló tanító és szórakoztató könyv kapta a zsűri kiemelését, ami játékosan vezeti be olvasóit a görög mitológia világába.

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyermekeiknek megtalálni a számukra legizgalmasabb könyveket. A programba bekerülő új megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket szakmai bizottság szemlézi, aminek tagjai olyan szakemberek, akik több nézőpontból és hozzáértő módon tudják kiválasztani a programba kiadók által felterjesztett könyveket: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek.


A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével mostantól havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: mesél, segít, fejleszt, rád talál. A program októberi kiemelt könyve a kamaszoknak szóló rád talál kategória matricáját kiérdemlő Percy Jackson és a görög istenek című könyv lett.
Bánfi Csilla könyvtárpedagógia tanár szerint a Percy Jackson és a görög istenek könyv szórakoztatóan vezeti be a fiatalokat a görög mitológiába. Véleménye szerint a Percy Jackson kötetek, köztük a nyertes rész történetei nemcsak tanítanak, de szórakoztatnak is – nem is akárhogyan. A görög mítoszokat sok-sok humorral, teremtéstörténettől egészen Dionüszosz „üdítő italáig” mutatja be a könyv szarkasztikusan, de nagyon érthetően. Viszályok, szerelmek, hazugság, dráma: mind-mind megtalálhatóak a történetekben. Otthon, könyvtárakban, iskolában a helye hiszen mesél, segít a szövegértésben, fejleszti az olvasástechnikát. A Szívünk rajta zsűrijének könyvtárpedagógiai szakértője iskolai segédkönyvnek javasolja a kötetet.
A program diákzsűrije nagyon szerette Percy Jakson legújabb történetét. Így vallott élményeiről: „Percy Jackson stílusa könnyedebbé tette még a görög mitológiát is. A könyv bizarr dolgokban sem szenved hiányt, de ez nem meglepő, ha erről a témáról van szó. Ajánlom minden kalandozni vágyónak, akit érdekel, hogy Démétér miért nem bírja Hádészt vagy, hogy miért nem érdemes az istenekkel ujjat húzni.”

A hónap kiemelt könyve mellett még két kötet kapott matricát ebben a hónapban, a matematikát mindenkivel megszerettető Pipacska és Kockapaci kalandjainak második része, amit már augusztusban kiemelt a zsűri, és ami akkor a hónap könyve lett, valamint a szintén a Rád talál kategóriát kiérdemlő Esővágy című novelláskötet, ami tizenhárom történetet, tizenhárom feledhetetlen élményt nyújt az olvasónak On Sai tollából.

Related Posts

Utazó könyvesbolt a Bookline-tól

A Bookline 2017-ben kilép a virtuális világból és útjára indítja utazó könyvesboltját. A Bookline Busz arra hivatott, hogy fesztiválokon és szerte az országban könyvekhez juttassa…

Reneszánszukat élik a versek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…

Kepes András könyve a legnépszerűbb

Megjelenése óta a dobogón Kepes András Világkép című könyve, Harry Pottert sem lehetett kiütni a nyeregből, és a fiatal korosztály kedvence, a Nyírd ki ezt…

Csak Harry Potter tudta megelőzni Kepes Andrást

A Bookline sikerlista első helyét a várva várt új Harry Potter könyv szerezte meg, második lett Kepes András Világképe, harmadik helyre pedig az érzelmes, szenvedélyes…