Egy igazi young adult könyv lett a hónap könyve a megújult Szívünk rajta programban

A Szívünk rajta program havonta ajánl gyerek- és kamaszkönyveket, hogy megkönnyítse a szülők választását. Novemberben az Amikor összeütköztünk címmel megjelent, kamaszoknak szóló könyv kapta a zsűri kiemelését, ami bátran beszél olyan problémákról, amikről csak nagyon kevesen és nagyon ritkán mernek.
Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő választotta ki Emery Lord Amikor összeütköztünk című kamaszoknak szóló regényét, ami a hónap könyve lett novemberben. A bipoláris zavarral küzdő főszereplő különleges kalandjait bemutató könyv a harmadik kiemelést kapott mű a megújult Szívünk rajta programban.
Gyurkó Szilvia szerint: „Nagyon ritkán lehet arról olvasni, hogy vannak mentális betegségek, amelyek gyermekkorban is megjelenhetnek. A könyv főhőse bipoláris zavarral küzd, de amúgy egy teljesen átlagos lány, teljesen átlagos vágyakkal, érzésekkel, kívánságokkal. A történet nem riasztó, inkább érdekes, és jól egyensúlyoz a „szokatlanság” és a „hétköznapiság” mezsgyéjén. Az ilyen típusú történetek rengeteget segíthetnek azon, hogy ne legyen stigma a bipoláris zavar a gyerekeken, és hogy környezetük jobban értse őket.”
A program diákzsűrije szerette a könyv vadságát, hevességét, és különlegesnek találta a nem hétköznapi történetet és szereplőket.

A hónap kiemelt könyve mellett még két kötet kapott matricát ebben a hónapban: a kicsiknek szóló Mesél az erdő – Az állatokról, a szerző saját illusztrációival, valamint a szintén a Rád talál kategóriát kiérdemlő Percy Jackson görög istenei lett, ami az októberi kiemelt könyv folytatása.
Szívünk rajta 2017 november
Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája
Kiadó Szerző Cím Kategória
Menő Manó Könyvek Emery Lord Amikor összeütköztünk
rád talál
Menő Manó Könyvek Tony Wolf Mesél az erdő – Az állatokról
mesél
Könyvmolyképző Kiadó Kft. Rick Riordan Percy Jackson görög hősei
rád talál
A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket.  A programba a kiadók által felterjesztett, friss  megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek.
A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.
A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.
A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.
UNICEF Gyerekbarát Település
Az „UNICEF Gyerekbarát Település” olyan helyi irányítási rendszer, modell és jó gyakorlat kialakítását tűzi ki célul, amely a Magyarországon 1991 óta hatályos ENSZ Gyermekjogi egyezményén alapulva kötelezettséget vállal a gyermekek kiemelt és fokozott védelmére és a gyermekek jogainak tiszteletben tartására. Az eredetileg „Gyerekbarát Városok” (Child-friendly Cities) néven megszületett koncepció minden olyan közösségben kifejleszthető és alkalmazható, ahol gyermekek élnek: legyen az nagy vagy kicsi, városi vagy vidéki közösség. A program az ENSZ Gyermekjogi egyezmény célkitűzéseit alkalmazza azon a szinten, ahol és amikor a legnagyobb közvetlen hatással lehet a gyermekek életére: helyben.
Az „UNICEF Gyerekbarát Település” Elismerő Cím adományozásával az Alapító szándéka hozzájárulni a települési önkormányzatok gyermekjogokkal kapcsolatos attitűdjének megerősítéséhez, továbbá elismerni a gyermekek védelme és jogaik érvényesítése terén elért eddigi eredményeket, és támogatni a megvalósításra váró helyi szintű programokat. A címet eddig hat település nyerte el: Alsómocsolád, Bordány, Cigánd, Hajdúnánás, Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer.
Libri-Bookline Zrt.
A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kalligram, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 58 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 360 oldal
Megjelenés: 2017. augusztus 18.
Méret: 135 mm x 215 mm x 27 mm
Kötés: Fűzött
ISBN: 9789634034216

Related Posts

Könyvajánló – Kalapos Éva:Muszáj?!

A történet egy patchwork család egyesüléséről szól, illetve annak kísérletéről. Az nem derül ki a könyv végére, hogy sikerül-e, de szurkolunk a szereplőknek!

Végre született erről is könyv – Sam Munson: Szívás

„A legviccesebb, legőszintébb regények egyike. Minden elemében felér Mark Twainnel és J.D. Salingerrel – Chicago Tribune” Sam Munson Szívás című műve nemrégiben jelent meg a…

Könyvajánló – Szívek dallama – Szeretni sokféleképpen lehet

Négy ismert, remek író – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna egy remek kis regénygyűjteménnyel leptek meg minket ezen a…

Az első című könyv bemutatója a Magvető Caféban

Március 20-án este különleges eseménynek adott otthont a nemrégiben nyílt Magvető Café. A hangulatos irodalmi kávéház színpadán Az első című kötet bemutatása zajlott, méghozzá rendhagyó…