Könyvelőzetes – Vámos Miklós: Beatles és én

„Ezt a kötetet énekelve kellene olvasni” – tanácsolja Vámos Miklós új könyvének előszavában. A Beatles és én című könyvet augusztus 28-án mutatja be az Európa Könyvkiadó a Budapesti Jazz Clubban. Az esten Karácsony János és Vámos Miklós adja elő a négy liverpooli slágereit.

Vámos Miklós többször játszotta és énekelt már a Beatles-dalokat saját fordításában, értelmezésében. Az új kötet ezeknek a „ferdítéseknek” a gyűjteménye – Vámos nevezi így ezeket a magyar dalszövegeket, hiszen azok inkább azt fejezik ki, ami az eredetiről eszébe jutott.

A Beatles és én az emlékezés könyve is, hiszen a dalszövegek felidézik Vámos tinédzser éveit, a Kölcsey Gimnáziumban tartott bulikat, a balatonfüredi mólón hallott slágereket, a Szabad Európa Rádióban elcsípett számokat, a félreértett angol szövegeket. „Az én nemzedékem – ötven tájt születtünk – úgy nőtt föl a Beatles számain, hogy fogalmunk sem volt, miről szólnak… A tánczene szövegét nem is gondoltuk fontosnak, lényeg a ritmus, a lendület – a basszusgitár ostorcsapásokat küld a hátunkra, a dob a róla elnevezett hártyát hasogatja, mi pedig fölhevülten ugrálunk a félhomályban. Ez volt a rock a hőskorban, amikor egyébként még úgy hívták: beat” – olvasható a könyv előszavában.

Négy szubjektív miniportré szól a Beatles tagjairól. Ringo Starr sértődékeny volt, George Harrison, négyük közül a legszerényebb, háttérbe vonult, Paul McCartney valahogy mindig úrifiúnak tűnt, és a legszabálytalanabb tag, John Lennon „érdes hangja és vad ötletei” jellemezték az együttest. A könyv egy külön fejezete a Beatles előfutárairól, kortársairól és a barátokról szól.

„Elsősorban azoknak ajánlom e gyűjteményt, akik valamilyen módon a Beatles számait szeretnék énekelni. És ugyan ki ne szeretné néha? Az, hogy józanul vagy mámor hatására, teljesen mindegy. Akár hangszerrel kísérve önmagukat, akár csak úgy egyedül, nagyra nyitva a szájat. Azokra is számítok, akik házibulik alkoholtól fényes negyedóráiban zendítenek rá, esetleg kórusban. Meg azokra, akik csak a fürdőszobában képzelik magukat a liverpooli négyes valamelyik tagjának a helyébe” – írja Vámos Miklós a könyv előszavában, így a Help, a Yesterday vagy a Norwegian Wood új magyar változata minden nehézség nélkül ráénekelhető az eredeti zenére.

Vámos Miklós Beatles és én című könyvét augusztusban jelenteti meg az Európa Könyvkiadó. A könyvbemutató koncerten, augusztus 28-án 19 órakor Vámos Miklós és Karácsony János beszélget és zenél a Budapest Jazz Clubban.

Related Posts

Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm írt alapos, a múltszázadtól napjainkig…

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Könyvajánló – Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelenik meg a Budapest Katalógus projektből született könyv. A kötet színes portréfotókkal és a hozzájuk tartozó magyar és angol…

Könyvajánló – Vámos Miklós: LEHETETLEN + RÖGTÖN

Vámos Miklós 1995 és 2003 között dolgozott televíziós műsorvezetőként. Beszélgetős műsorai kihagyhatatlan programok voltak: Vámos kiválóan kérdezett, vendégi – színészek, írók, zenészek – pedig remek…