Könyvajánló: Greame Simsion: A Rosie-projekt – Ésszerű szerelem

Don Tillman, aki igen sikeres genetikusprofesszor, elérkezettnek látja az időt, hogy belekezdjen élete nagy kalandjába, nevezetesen a feleségkereső projektbe. A sikeres kiválasztódás érdekében egy igen komolyan megkonstruált kérdőívet állít össze a szóba jöhető alanyok elbírálásához. A kérdések sorrendje is olyan, hogy minél előbb eldőljön, hogy az illető hölgy alkalmas-e a Tillmannéságra, avagy sem.

B1263112

Don, aki Asperger-szindróma tüneteit mutatja, nekilát a rostálásnak, ám úgy tűnik, hogy senki nem képes megfelelni a szigorú kritériumoknak. A férfit ez egyáltalán nem ejti kétségbe, mert, mint mondja, olyan ez, mint a csontvelődonor-keresés. Ha nincs rögtön megfelelő alany, az nem azért van, mert nem is létezik megfelelő alany, hanem egyszerűen csak nem regisztrálnak elegen.
Aztán betoppan Don életébe Rosie, aki mindenféle szempontból teljességgel alkalmatlan a feleség szerepkör betöltésére, ám mégis ő az, akivel a férfi eljut a második, majd a harmadik és így tovább találkozásig. Ezen találkozások azonban annak köszönhetőek, hogy Rosie a vér szerinti apját szeretné megtalálni, és ebben tud neki komoly segítséget nyújtani Don, hiszen számára egy DNS-teszt elvégzése nem okoz gondot.
Simsion nem azzal éri el, hogy az olvasót lekösse a könyv, hogy irgalmatlan sok csavart tesz a történetbe, hiszen tulajdonképpen borítékolható, hogy hová fut ki a regény, hanem azzal, hogy emberközelivé teszi a szereplőit. Emellett roppant szórakoztatóan ír, rengeteg vicces jelenetet, dialógust szőtt az egyébként romantikusnak nevezhető történetbe.
Olvasás közben természetesen eszembe jutott az Esőember című film, de itt sokkal könnyedebb a megközelítés, igaz ennek folyománya, hogy nincs akkora mélység – ami azonban egyáltalán nem von le a mű élvezeti értékéből. A másik film, ami szintén ‘kísértett’, miközben Don és Rosie kalandjain mulattam, az Agymenők című sorozat. Itt már sokkal több a párhuzam. Ha valaki szereti az imént említett komédiát, az véletlenül se hagyja ki ezt a regényt.
A Rosie-projekt nagy erőssége még a remek hangulat és a gördülékeny stílus, amit Sziklai István kifogástalanul ad át nekünk, olvasóknak.
A könyvért köszönet a Libri Kiadónak.
Dobos Attila

Kiadó: Libri
Fordította: Sziklai István
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 395 oldal

Related Posts

Decemberben is Bödőcs íróparódiái nyertek

A Bookline utolsó 2017-es sikerlistájának több mint a fele új könyv volt, miközben Bödőcs zseniális íróparódiáit év végéig senki nem tudta letaszítani a trónról. A…

Bödőcs íróparódiáinak trónfosztása lehetetlen

A Bookline novemberi sikerlistáján a karácsonyi szezonnak köszönhetően több mint 30 új könyv szerepel. Bödőcs sikerszériája a szeptemberi megjelenés óta töretlen, a második helyre Vavyan…

Könyvajánló – Allan & Barbara Pease: A válasz

„Az életed megváltoztatása a megfelelő kérdések feltevésével kezdődik”

Elrettentő jövőképek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…