Reneszánszukat élik a versek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk olvasni? A Libri Trendben minden érdekességet körüljárunk, ami a könyves világban történik.

Újra divat a vers? A költészet napja kapcsán készítettünk egy kortárs lírai körképet, ahol a slam poetrytől a Nobel-díjas kitüntetettekig egyértelműen azt látjuk: a vers igen is reneszánszát éli. De volt-e olyan idő, amikor nem olvastunk verseket? Mit mutatnak a sikerlisták, vajon csak az irodalomkritikusok rajonganak a költeményekért, vagy az eladások is azt mutatják, hogy szívesen olvasunk verseket?
A 2017-ben másodszorra megrendezett Libri irodalmi díj tavalyi és idei döntősei között egyaránt megtalálhatóak verseskötetek, sőt a díjat múlt évben Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötete nyerte el. Az író, költő Rakovszky sok év elteltével, kilencévnyi kihagyás után, 2015-ben jelentette meg verseskötetét, a Fortepan magját a világhálón ingyenesen elérhető és felhasználható régi fényképekből kiinduló versek alkotják.
A Libri irodalmi díjak 2017-es 10 döntős könyve közé is került verseskötet, ráadásul kettő is. Varró Dánieltől a Mi lett hova? és Térey János Őszi hadjárata. De érdemes megemlíteni a szintén a Libri irodalmi díj idei döntősei közül Jászberényi Sándort, aki bár egy regényével került most be a legjobbak közé, de rendszeresen publikál vereseket is.
Az Aegon díj tavalyi nyertese is egy költő műve lett, Oravecz Imre Távozó fa című verseskötete lett a díjazott.

Az is tisztán látszik a közelmúlt olvasási trendjeiből, hogy nemcsak az irodalmi élet értékeli a verseket, a nagyközönség is szereti, sőt vásárolja is a köteteket. Varró Dániel rendszeres szereplője a sikerlistáknak, nemcsak gyerekverseivel, de a felnőtteknek szóló legutóbbi kötetével is. Mindenképp említésre méltó a Verslavina című kötetet, amely Lackfi János és Szabó T. Anna Facebookon induló, napok alatt hihetetlen népszerűségnek örvendő kezdeményezéséből született. A két író egymásnak felelgető verseiből kiinduló, később 16 kortárs költőt is bevonzó kötete a 2016-os év egyik slágere lett. Szintén az utóbbi időszak kedvelt műfaja a slam poetry, mely nem más mint korunk élő költészete: egy előadó költészeti verseny, ami csakis szóban és leginkább élőben hatásos – de a nyomtatott kötetek is sikerlistásak voltak, elég Simon Marci Polariodjára gondolni. A műfaj egyik kiemelkedő alakja az író-költő Kemény István lánya, Kemény Zsófi, vagy a már több verseskötettel is bíró Závada Péter is. A fiatal alkotók új generációja reményt ad, hogy akár slammerként, akár költőként, akár regényíróként kiváló művekkel kápráztatják el az olvasókat.

A versek kultuszát mutatja a tavalyi Nobel-díjas Bob Dylan is, akit egyértelműen költészete miatt tartott érdemesnek a nagy presztízsű díjra a Svéd Akadémia. A döntés sokakat megmozdított, rengeteg kérdés, kétely merült fel azzal kapcsolatban, hogy egy dalszerző munkássága megfelel-e a magas irodalmi követelményeknek. A neves díj esetében természetesen nem első alkalom, hogy verseskötetet díjaznak, 2011-ben a norvég költő Tomas Tranströmer kapott szintén Nobelt. A szerző a modern svéd költészet egyik vezéralakja, s kétségkívül a legtöbbet fordított élő lírikus. A nagy presztízzsel és komoly pénzjutalommal járó elismerést ezúttal egy teljes egészében költői életmű kapta.

A Magyar Költészet Napját 1964 óta ünnepeljük április 11-én, József Attila születésnapján, 2017-ben különleges aktualitással, hiszen idén 80 éve, hogy nagy költőnk 80 éve halt meg.

Verslavina

Lackfi János és Szabó T. Anna a legnépszerűbb közösségi portálon, olyan dologba fogtak (ösztönösen és játékosan), ami lavinaként söpört végig a neten, és rántott magával ismert és még kevésbé ismert alkotókat. Egy ajándékversből kiinduló, majd azt kinövő improvizációs asszociációfolyam, ami bemutatja, hogyan is működik az alkotás, kiben milyen válasz születik egy-egy szövegre. Tizenhat szerző Lackfi János, Szabó T. Anna, Acsai Roland, Botos Máté, Demény Péter, Györe Gabriella, Hartay Csaba, Jónás Tamás, László Noémi, Lázár Júlia, Kiss Judit Ágnes, Kun Árpád,Mesterházi Mónika, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina – nők és férfiak, versel a kötetben férfiakról és nőkről.
https://www.libri.hu/konyv/acsai_roland.verslavina.html

Térey János Őszi hadjárat

A 2017-es Libri irodalmi díjak egyik döntőse Térey verseskötetet. A kortárs magyar költészet kiemelkedő alkotója harminc év versterméséből komponálta meg az Őszi hadjárat gyűjteményét, melyben egy kötetnyi új alkotását is közreadja.
https://www.libri.hu/konyv/terey_janos.oszi-hadjarat.html

Varró Dániel Mi lett hova?

Szintén döntős a Libri irodalmi díjak között Varró Dániel legújabb verseskötete. Ebben a kötetben minden tiszta sor, mindent ki lehetett mondani, minden olyan mint minden, és Daniból közben Dániel lesz, mi pedig megtudjuk, hogy az ő korában egy rendes költő meg van halva már. Azonban ő konokul ragaszkodik magánemberi rendetlenségéhez, miközben ha a rímek és ütemek rendjéről van szó, a nyelv és a forma úgy engedelmeskedik neki, ahogy nagyon keveseknek a kortárs költészetben.
https://www.libri.hu/konyv/mi-lett-hova.html

Varró Dániel Akinek a kedve dacos

Varró Dániel gyerekversei nem kihagyhatatlanok, kicsik és nem utolsósorban a nagyok méltó szórakoztatására.
Van ez a kicsike ember, veri a szüleit szemmel. „Tomboljál, romboljál, pusztíts! “Nem! Inkább jó leszek juszt is.”
https://www.libri.hu/konyv/varro_daniel.akinek-a-kedve-dacos.html

Simon Márton Polaroidok

Simon Márton új verseskötete a nagyvárosi szorongás szótára. Szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban, a félig kihunyt fényreklámok tömörségével. Baltával és körömollóval esik neki a nyelvnek, mintha mindig azt az egyetlen elrugaszkodási pontot keresné, ahol költészet és valóság egymásba zuhan. De miután megtalálta és megmutatta nekünk, udvariasan hátralép, és csak annyit mond: Uram, íme, a szakadék, amit rendelt.
https://www.libri.hu/konyv/simon_marton.polaroidok-2.html

Kemény Zsófi Nyílt láng

Ez a könyv hátat fordít az elvárásoknak, elsétál a pálya végéig, és csöndben mosolyogva magasabbra teszi az úgynevezett lécet. Sokkal magasabbra. Ez Kemény Zsófi első kötete.
Simon Márton
https://www.libri.hu/konyv/nyilt-lang-hasznalata.html

Oravecz Imre Távozó fa

Oravecz Imre tavalyi Aegon díjas megindítóan személyes kötetében a tél hideg fényével pásztázza végig létezése lehetőségeit és adottságait. Apró megfigyelések, végtelen következtetések az élet örök körforgásából. A természetből rajzolódik ki az ember, és az életből a halál. A Távozó fa a Magvetőnél megjelenő Oravecz Imre életműkiadás első kötete.
https://www.libri.hu/konyv/tavozo-fa.html

Peer Krisztián 42


„Ott tudtam utoljára írni, Ithakán” – írja Peer Krisztián. Ithaka talán egy hajó neve. A hazajutás visszatérés a nyílt vízre. A klasszikus témák versenyre kelnek, a halál úgy közelít, mintha fel lenne háborodva: ne gondolja senki, hogy a magány a vetélytársa lehet. Előlép a rejtekhelyéről, hogy azt hazudja, sohasem bujkált. De mi értelme újra írni, ha nem térhet vissza, aki a visszatérésnek értelmet ad? Hogy hívni lehessen?
https://www.libri.hu/konyv/42-6.html

Závada Péter MÉSZ


Závada Péter újabb költeményei a lélek napfoltjaira engednek rálátást. Az eltemethetetlen múlt, az árnyak között ólálkodó bűn, a be nem keríthető, fondorlatos vágy költeményei újra és újra felkavarják érzékeinket és izgatják szellemünket.
https://www.libri.hu/konyv/zavada_peter.mesz.html
További információ:
Jávor Zsófia
pr manager
Libri-Bookline Nyrt.
javor.zsofia@libribookline.com
Mobil: +36 20 665 6458
Libri-Bookline Zrt.
A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, amely a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával jött létre. A Libri az ország prémium bolthálózataként és könyvkereskedőjeként a szakértői szemléletet és megbízhatóságot közvetíti, missziója az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A Bookline fiatalos, trendalkotó, olvasás- és könyvszerető imidzsével és az ország legerősebb online könyváruházával szolgálja ki az olvasókat. A két márka remekül kiegészíti egymást, lefedve a különböző korcsoportokat és fogyasztói igényeket; a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nem csak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is támogatva a hazai könyves-irodalmi életet. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportnak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 49 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat.

Related Posts

Csak Harry Potter tudta megelőzni Kepes Andrást

A Bookline sikerlista első helyét a várva várt új Harry Potter könyv szerezte meg, második lett Kepes András Világképe, harmadik helyre pedig az érzelmes, szenvedélyes…

Könyvajánló: Simon Márton: Dalok a magasföldszintről

Még hogy a fiatalok nem olvasnak verseket! Adjatok bármelyiknek a kezébe egy Simon Márton kötetet, és megtanulja, idéz belőle, megosztja a közösségi oldalakon. Még talán…

Decemberben is Bödőcs íróparódiái nyertek

A Bookline utolsó 2017-es sikerlistájának több mint a fele új könyv volt, miközben Bödőcs zseniális íróparódiáit év végéig senki nem tudta letaszítani a trónról. A…

Bödőcs íróparódiáinak trónfosztása lehetetlen

A Bookline novemberi sikerlistáján a karácsonyi szezonnak köszönhetően több mint 30 új könyv szerepel. Bödőcs sikerszériája a szeptemberi megjelenés óta töretlen, a második helyre Vavyan…