Könyvajánló: Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap

Khaled Hosseini második regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorsokat. A Papírsárkányok című világhírű könyv szerzője az afgán történelem harmincévnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló önfeláldozó barátságról.

1215788_5
A könyv az év végi nagy dömpingben került a boltok polcaira és én azóta várok, hogy végre időm jusson rá a sok újdonság között. Hosseini másik két könyvét már olvastam, mindkettőt nagyon szerettem, ezért nagyon örültem az újrakiadásnak (Korábban Tericum kiadónál jelent meg Ezeregy tündöklő nap címmel.)
A történet egy idilli vidéki kalyibában kezdődik, ahol megismerhetjük Marjamot. Ahogy Marjam nagyobb lesz, apránként rájön, hogy miért élnek messze a várostól, anyja miért bántja, és apja miért csak hetente egyszer látogatja meg. Majd egy balszerencsés születésnap után egyszerre veszít el minden ismert, és biztonságot nyújtó dolgot: hozzákényszerítik egy nála 30 évvel idősebb férfihoz, hogy családjától elszakítva a messzi Kabulba költözzön.
Majdnem 20 évvel később Leila élete is szokatlanul kezdődik: egy harcokkal teli éjszakán jön világra egy értelmiségi házaspár harmadik gyerekeként. A hagyományokkal ellentétben szabad szelleműnek nevelik, tanítják, az anyai szereteten kívül semmiben nem szenved hiányt.
Amikor elkezdődik a szent háború Marjam és férje, Rasid élete összefonódik az utcájukban lakó Leila sorsával, aki kénytelen elfogadni Rasid házassági ajánlatát, és második feleségként élni Marjam mellett. A két nő így ellenségként kerül egymás mellé, de az évek, a közösen elszenvedett testi és lelki sérülések közelebb hozzák őket egymáshoz, míg egy bizalmas anya-lánya kapcsolat alakul ki közöttük. Az író nagyon szépen ábrázolja kapcsolatuk lépcsőit, az apró gesztusoktól az önfeláldozásig.
Van azonban egy másik szál is a regényben, mégpedig Leila és gyerekkori barátja, Tárik barátsága. A háború őket is elszakítja egymástól, és barátja hiánya végigkíséri Leila mindennapjait a szörnyű házassága során.
Szörnyű volt olvasni, hogy tőlünk nem is olyan messze, a 20. század végén létezik még ilyen társadalom, ahol megalázó, bántó módon semmibe veszik a nőket, megfosztják minden emberi joguktól, otthonukba börtönözik őket és megvonják tőlük az orvosi ellátást. Felháborított, hogy a férfiak ezzel visszaéltek, zsarnokoskodtak és a vallásra hivatkozva megkövezhettek embereket, főleg asszonyokat. Rasid pontosan ezzel a helyzetével élt vissza, és tartotta sakkban a feleségeit. Nagyon-nagyon dühítő volt! Ennek ellenére a regény olyan élményt adott, amire már régen éheztem. Azt hiszem Hosseini következő művét is el fogom olvasni fülszöveg vagy ajánló nélkül is, hiszen a neve nálam már egyet jelent az igényes irodalommal. Arról nem is beszélve, hogy a borítók is gyönyörűek!

Szabó Zsanett

Kiadó:Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma:428
Borító:KEMÉNYTÁBLA,
VÉDŐBORÍTÓSúly:530 grISBN:9789633104422
Nyelv:MAGYARKiadás éve:2014
Árukód:2546842 / 1118709Fordító:
Bobory Dóra

Related Posts

Könyvajánló: Elveszett lányok országa

Könyvajánló: Elveszett lányok országa Megdöbbentő, és nem mindennapi könyv. A borító kicsit megtévesztő, ugyanis a könyv nem romantikus-szerelmes, hanem nagyon is komoly témát érint. „Mexikóban…

Megjelent Jennifer Clement Elveszett lányok országa című könyve

„Az Elveszett lányok országa olyan dolgokra ad szavakat, amikre korábban nem léteztek szavaink” New York Times „Az imák, az ismétlések, a varázsigék, az izgalmas, abszurd…

Könyvajánló: Mark Helprin: Téli mese

Nagyon különös könyv ez, kérem szépen. New York egy lüktető, szinte lélegző város, olykor mintha elevenebb lenne a szereplőknél. Nagyon különös könyv ez, mert légies,…

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…