Könyvajánló – Kóbor Barbara: Az utolsó nap éjszakája

Krimirajongók, figyelem! Itt az új magyar „domestic noir” regény!
A könyvrajongóknak nem kell bemutatni a Holtodiglan, A Lány a vonaton vagy Az özvegy című regényeket. Ezekben a sikerkönyvekben két közös dolog van: a domestic noir műfajában íródtak, és a nagyrészt női szerzők által jegyzett történetekben csak a felszínen tűnnek normálisnak a kapcsolatok, a családok. Augusztus 15-től egy magyar pszichológus-írónő könyvét vehetik kezükbe a műfaj kedvelői.

139452129

Kóbor Barbara regénye egy harmincas, párizsi nő fejlődéstörténete, aki megpróbál kiszabadulni párkapcsolati börtönéből. Brutális férje elől évek óta álmodozásba menekül, mígnem váratlanul bűntény áldozatává válik. Miközben az életben maradásért küzd, kinyílik számára a remény kapuja, hogy megmeneküljön a legveszélyesebb embertől: a férjétől.

Képzeljük el a következőt: álmosak vagyunk, a legjobb volna elaludni. De ahogy hirtelen álomba merülünk, majd pillanatok múlva felriadunk, úrrá lesz rajtunk a pánik. A legnehezebb: uralkodni magunkon és normálisnak maradni. Éber és tiszta gondolkodásúak akarunk lenni, így muszáj arra gondolnunk, hogy túléljük ezt az éjszakát. Holott karunkból már kifutott minden vér. Izmaink megkövültek. Nem érzünk semmit. A csuklónkat szorító kötelet sem.1.

A domestic noir az utóbbi évek egyik legsikeresebb új műfaja. A főként női szerzők tollából született alkotások a kapcsolati, családi diszfunkcionalitás talaján kicsírázó gyilkos konfliktusokat tárják fel. A műfaj egyik jellegzetessége, hogy a párkapcsolati játszmákból, bántalmazásból eredő, fokozatosan kibontakozó „magasfeszültség” váratlan megoldási módok felé sodorja a szereplőket. A domestic noir mindig lélektani dráma a nő vagy a pár mindkét szereplőjének szemszögéből felépítve, gyakran bűncselekménnyel ötvözve.
1. részlet a regényből

Az utolsó nap éjszakája című regény az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg. Egy részletébe itt bele lehet olvasni.
A történetről

Séverine Bonheur, a harmincas évei közepén járó párizsi hobbiújságíró örömtelen házasságban, unalmas életet él. Gyáva ahhoz, hogy otthagyja politikai karrier előtt álló, brutális férjét. Hogy ne őrüljön meg, úgy lép ki valóságból, hogy tökélyre fejleszti az ábrándozást. Aztán egy szilveszteréjszakán rejtélyes bűncselekmény áldozatává válik, és onnantól egyszerre lélegzetelállítóan izgalmas lesz az élete…

Kóbor Barbara első regényében a kiszolgáltatottság és az öntudatra ébredés állomásain vezeti végig az olvasót; szövevényesen felépített lélektani krimijében egy olyan nő agyába pillanthatunk be, aki kalickába zárt madárkaként vergődik, egészen addig, amíg valóban foglyul nem ejti egy sorozatgyilkos. Az események felpörögnek, a szereplőgárda egyre színesebb lesz, a cselekmény szálai pedig egyre kuszábbak, egészen a bravúros végkifejletig.

Related Posts

Könyvajánló: Kovács Noémi: Lélekölő

Nagyon kevés magyar krimi jelenik meg manapság: mi itt most ajánlunk egy könnyed esti szórakozást az magyar új krimiíró nemzedék egyik képviselőjétől, valós történetekből vett…

Nem annyira fekete – Kondor Vilmos Budapest Noir

Kondor Vilmos Budapest Noir című regénye nem újdonság a magyar olvasóknak – először 2008-ban jelent meg, s most, 2017-ben a Libri Kiadó gondozásában újra.

Könyvajánló – Szurovecz Kitti: A sokszívű

Ez a regény olyan társadalmilag nem elfogadott, érzelmi és etikai szempontból sok ember számára megkérdőjelezhető témában íródott, amiről – meg merem kockáztatni – hogy sokan…

Könyvajánló – Haász János: Felnőtteknek nem

A felnőttek ANNYIRA nem tudnak semmit!