Könyvajánló: Fredrik T. Olsson: Az utolsó láncszem

A titokzatos, rejtélyes dolgokban van valami olyan vonzerő, ami az emberekre nagyon tud hatni. Az utolsó láncszem tökéletes könyv azoknak, akik szeretnek együttgondolkodni a szerzővel, a szereplőkkel olvasás közben. Nincs felesleges szócséplés, már az első oldalakon belecsöppenünk az események közepébe, és a kérdések egymás után bukkannak fel, mi pedig önkéntelenül elkezdünk agyalni.

covers_319645

William Sandberg, aki kódfejtőként kereste a napi betevőre valót, éppen készül megválni az életétől, amikor először találkozunk vele. Az utolsó pillanatban érkezik az orvosi segítség, aminek köszönhetően kórházba kerül, és kénytelen beletörődni a helyzetbe, hogy az öngyilkossági kísérlete kudarcot vallott. Hamarosan egy öltönyös férfi látogatja meg, akit William korábban sohasem látott, és közli vele, hogy a megbízóinak szükségük van a tudására. Sandberg hamarosan egy olyan helyen találja magát, amiről fogalma sincs, hogy a föld mely pontján van – ám nem hagyják sokáig rágódni a kérdésen, egyszerűen közlik vele, hogy létezik egy kód, amit egyedül ő képes megfejteni, és amíg ezt meg nem teszi, maradnia kell.
Egy másik szálon tanúi lehetünk annak, ahogy a volt feleség kutatni kezd eltűnt férje után, egy Leo nevű fiatalemberrel karöltve. Hamarosan nyilvánvalóvá válik számukra, hogy William nem önszántából pakolta össze a cuccait, és távozott ismeretlen helyre.
Kódfejtőnk rövidesen összeismerkedik Janine-nel, akit fél évvel korábban raboltak el egy étteremből, ahol éppen a barátjával lett volna randevúja, mert neki pedig az ékírással kapcsolatos tudására volt szükségük a titokzatos szervezet embereinek.
A történetről nem akarok többet elárulni, legyen elég annyi, hogy egy roppant szövevényes ügy szálait kell kibogozni hőseinknek, ráadásul aránylag rövid időn belül mert az emberiség léte forog kockán.
A szerző nem újítja meg a műfajt, viszont jó arányérzékkel adagolja az izgalmakat, illetve lebbenti fel a fátylat egy-egy rejtélyről, ügyelve persze arra, hogy a nagy egészet csak a történet végén lássuk meg. Az egyetlen hiányossága az írásnak az, hogy a karakterek kicsit kétdimenziósak maradtak, illetve a párbeszédek olykor nagyon kiszámíthatóak, statikusak. Viszont az ötlet kiváló, sőt filmvászonért kiált.
A kötetért köszönet az Európa Kiadónak.

Dobos Attila
Kiadó: Európa
Fordította: Herczegh Gabriella
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 643 oldal

Related Posts

Könyvajánló – Marc Dugain: Óriások útja

Marc Dugain könyvének főhősét egy amerikai sorozatgyilkos, az 1948-ban született Ed Kemper figurája ihlette. A könyvben Al Kennerként emlegetett szereplő intelligens, beilleszkedni képtelen kamasz, aki…

Richard Bachman (Stephen King): A Hosszú Menetelés

Képes lennél napokig megállás nélkül gyalogolni? Túlélni a vihart, a forróságot, a fájdalmat a lábadban és az egész testedben? Menetelni, ha az életed múlna rajta?…

Könyvajánló: David Baldacci: Szétlövés

Először és egyelőre utoljára fordult elő a történelemben, hogy a világ huszonhárom legnépszerűbb thrillerírója összeállt, és párokat alkotva közösen írtak egy-egy thrillernovellát, amelyben kedvenc főhőseik…

Könyvelőzetes: Stephen King: Mr. Mercedes

2014. november 12-én jelenik meg Stephen King első klasszikus krimije, a Mr. Mercedes. King ezúttal egy olyan műfajba kalauzolja el az olvasót, amelyben eddig nem…