Könyvajánló – Bereményi Géza: Versek

„Karom kitárva körbeforgok neked,
Magam ajánlom, vedd meg az életemet”
BBereményi Géza: Versek Bereményi Géza régi és újabb versei úgy találkoznak e kötet terében egymással, ahogyan Antoine szokott összeakadni Desirével a városban: régi ismerősök, örökös albérlők, korszakok között korszerűtlenül elmélkedő önkéntes bohócok szólítják meg egymást, és persze minket. Ám nem csak arról van szó, hogy Bereményi egyszerre tűéles és szürreál dumái, kultikus és nemzedékalapozó szállóigéi velünk maradnak. A Nagy utazás során nem csak Krakkóba szól a vonatjegyünk.
A kötet öt, markánsan kialakított ciklusában a versek többletjelentései, hangsúlyai és asszociációi lesznek a meghatározók. Szikrák a szélben. Mellékzörejekre helyeződik nagyobb hangerő, háttérfigurákra erősebb fény. Így kap helyet a kötetben egy szubjektív lírai önéletrajz, egy geometriai alakzatokban gazdag szerelemtérkép, a rendszerváltoztatásokat kifigurázó jelentörténeti tabló és a Bereményi-mitológia hőseinek színes panoptikuma.
A Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a hetvenéves Bereményi Gézát.

Várható megjelenés: 2016. január 25.
Tervezett oldalszám: 264 oldal
Méret: 130 x 195 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Tervezett ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 14 2897 1

Related Posts

Könyvajánló – Tóth Krisztina: Ünnep

Különleges születésnapi kötettel lepte meg a Magvető Kiadó Tóth Krisztina költőt, írót. A lírai életmű ötven verséből álló Ünnep című könyvet Lator László állította össze.

„Kimondanának minket a szavak, de a torkukon akadunk” – Závada Péter: Roncs szélárnyékban

Závada Péter immáron harmadik verseskötete látott napvilágot, a Jelenkor kiadó gondozásában. Ezen verseiben ezúttal elzárkózik a személyességtől, és egy teljesen új perspektívából jeleníti meg az…

Könyvajánló: Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba

„Mostantól téged szeretnek az álmok, van rajtad bőven horzsolnivaló”- Nádasdy Ádám legújabb kötetéről.

Könyvajánló – Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája

A világhírű orosz író új regénye október 20-án jelent meg. A Jákob lajtorjája szerelmek regénye, hol jellegtelen, hol történelmi jelentőségű hétköznapok krónikája, szeszélyesen indázó családtörténet,…