Fejlődő sport a rögbi Magyarországon

A Magyar Liga Rögbi Szövetség célja a liga rögbi megismertetése és népszerűsítése Magyarországon, melynek révén biztosítható az utánpótlás kinevelése, nemzetközileg is jegyzett eredmények elérése.

2

A liga rögbi egy dinamikusan fejlődő, rendkívül látványos, önálló szakága a rögbinek, az 1890-es években vált külön az uniós rögbitől. A játék célja gyakorlatilag ugyanaz, néhány apróbb szabálybeli különbséggel. A legmarkánsabb ilyen eltérés, hogy a ligánál 6 támadás lehetősége van egy csapatnak a labdát a célterületre juttatni, míg az uniósnál nincs ilyen megkötés.

Hazánkban a már évtizedek óta jelen lévő uniós szakág mellett, néhány éve kezdődött a liga rögbi fejlődése, mely jelenleg is töretlenül tart. A Magyar Liga Rögbi Szövetség szervezi a hazai eseményeket, megfigyelő tagja az európai szövetségnek, az RLEF-nek, egyúttal az ausztráliai központú világszövetségnek, az RLIF-nek is. Válogatottjuk a „Magyar Bulls” túl van sikeres túrákon és vendégcsapatok látogatásán (Csehország, Szerbia, Franciaország) és most végre eljött az idő hogy idén lejátssza első, már hivatalos RLEF mérkőzését Görögország válogatottja ellen 2013. október 27-én, 14 órakor a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A mérkőzéssel gyakorlatilag egy időben, 2013. október 26-án kezdődik a Liga Rögbi Világbajnokság 14 csapat részvételével, amelyet Nagy-Britanniában rendeznek. A nyitó mérkőzést a cardiff-i Millenium Stadionban, míg az elődöntőket és a döntőt a Wembley-ben, ill. Manchesterben az Old Trafford-on rendezik.
A november 30-ig tartó nemzetközi szemlén jelen lesznek a liga rögbi legjobbjai: Ausztrália, Anglia, Új-Zéland. A legjobb és leghíresebb játékosok igazi sportsztárok és nemzeti hősök hazájukban, akik közül jelenleg a legnagyobbak: délen Benji Marshall, Sonny Bill Williams, és Greg Inglis északon Sam Tomkins, és a jelenleg az NRL-ben játszó Burgess testvérek. A Rugby League World Cup-ot a helyszínen több mint 1 millióan tekintik meg a stadionokban, valamint a televíziós közvetítéseken keresztül több százmillió emberhez jut el. A legnagyobb klub eseményeken 60-80 000 néző szurkol kedvenceinek.

A Szövetség szeretné a hazai mérkőzéssel megmutatni és felhívni a figyelmet a liga rögbi létezésére, mely amatőr sportként az alapokat megteremtve tömegeket szeretne megszólítani. Szeretnék kiemelni, hogy ez a sport nagyon közel áll technikailag, és játékstílusában is a 7’s rögbihez, amely olimpiai sportág lett! Mivel a kódok közötti váltás természetes folyamat, ezért egy sikeres olimpiai csapat tagjai is kikerülhetnek a liga rögbiben edződő fiatalokból.
Bővebb információ és edzésre jelentkezés: www.hrlf.hu

Related Posts

Új év, új én: tippek a séftől és a gyógytornásztól az életmódváltáshoz

Az újév beköszöntével elindul a fogadalmi hullám, sokan döntenek úgy, hogy radikális változást szeretnének elérni, és 2024-ben az egészség lesz fókuszban az életükben. Ám jobb,…

Fokozza a zsírégetést az edzés előtt fogyasztott erős kávé

Az edzés előtt fél órával fogyasztott erős kávé fokozza a zsírégetést egy spanyol kutatás szerint. A Granadai Egyetem (UGR) pszichológiai karának tudósai kimutatták, hogy a…

Köszönjük, hogy mész

5 millió forint értékű adományt jutatott el a Scitec a frontvonalban lévők megsegítésére Nagyszabású támogatói programot indított el a sport-táplálékkiegészítőket gyártó Scitec a koronavírus helyzetre…

Megújul a Scietec

Új stratégia mentén folytatja kereskedelmi és marketing tevékenységét a Scitec, amely Európa egyik legismertebb sport-táplálékkiegészítő márkája. A megújulás jegyében két új almárkát is kifejlesztettek, amelyek…