Fel a fejjel! – Őszi programajánló

Szia, Nyár, megint elhagytál, mindig hamarabb, mint gondolom, és minden évben ezt teszed velem. Szédítesz napfényes strandokkal, hideg koktélokkal, fesztiválokkal, elcsavarod a fejem, aztán továbbállsz. Most szakítok veled egy időre, de nem is lesz ez olyan rossz…

Őszi programajánló - Nemzeti Színház
Őszi programajánló – Nemzeti Színház – fotó: Anna

Nyár végén, ősz elején az ember azt hiszi, vége mindennek, már csak a szomorkás, esős napok jönnek, a korai sötét, a hideg, és a forró tea. Pedig azért tartogat a pesti ősz számtalan olyan érdekességet, ahol ezeket mind elfelejtheted.

Őszi programajánló

Elmehetsz például az első Jazz, Bor és Sajt Fesztiválra október 12-14-én, ahol nem csak kulináris élvezeteknek hódolhatsz, hanem a nagy jazz mestereket, A Hot Jazz Band-et és a Benkó Dixieland Band-et is hallgathatod.

Nem kell azonnal forró teával folytatni, a német és az európai emberek jelentős részének az Oktoberfest a legédesebb őszi sörünnep. Nincs ez másképp 2012-ben sem, mert szeptember közepétől október elejéig a Müncheni sörfesztivál ismét várja azokat a sörrajongókat, akik szeretnék megízlelni az igazi bajor sörkülönlegességeket. Ennek ugyan csak annyi köze van Budapesthez, hogy olcsó buszok indulnak a Népligettől, hogy odaérj.

Vár a Dokk Klub, a Flyerz, a Studio, a Moulin Rouge, ahol tombolhatsz hajnalig.

Nyitva lesz a Zöld Pardon is: az alternatív zene kedvelői még szeptemberben Péterfy Borit és a Love Band-et, a Kiscsillagot és a Magashegyi Undergrundot és a Tankcsapdát hallgathatják meg, fel kell venni egy farmerdzsekit, ami közben, míg tombol az ember, úgyis lekerül.

Őszi programajánló - Péterfi Bori & Love Band
Péterfi Bori & Love Band – fotó: Gerő Tamás

A rockzene rajongót októberben a Josefina Blues Bell várja Nagy Feróval és Deák Bill Gyulával, aki pedig Ismerős Arcok nagykoncertre szeretne bejutni, az le ne maradjon szeptember 22-én a Barba Negra Music Clubban tartandó koncertről.

Ha színházi élményre vágysz, indulnak az évadok: A Operett Színházban a Lili bárónő, a Szentivánéji álom, és a Csárdáskirálynő vár, a Madách Színházban egy új musical Mary Poppinsról. A Nemzeti Színházban klasszikusok újra feldolgozva: Az Úri muri, A Tartuffe, vagy a Csongor és Tünde.

A Néprajzi Múzeum évezredes régészeti leletei és saját terepen készült felvételei segítségével megtudhatod, miből gondoltál a maják, hogy 2012 decemberében eljön a világvége, és ha nem is hiszel benne, csodálatos tárgyakat láthatsz és érdekes előadásokat hallhatsz a maja kultúráról.

A Néprajzi Múzeum 2012. őszi/téli kiállítási programjában megtalálható a Szakrális Művészetek Hete és a Lajtha-év alkalmából szeptember 15-től látogatható „Az igaz hitben végig megmaradjunk…” népénekkutatás az 1950-es években című új időszaki kiállítás.

A már általunk is beharangozott rendhagyó kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Galériában Újrafestett valóság címmel, érdemes megnézni a szájjal – lábbal festő művészek kiállítását is. Siess, szeptember 15-ig látogatható.

Ha még mindig keseregsz, nincs kedved semmihez, és nem tudod, hová indulj, üldögélj egy igazán jó tea mellett a Vörös Oroszlán Teaházban, igyál egy forró teát, vagy látogasd végig a budapesti romkocsmákat: akár hiszed, akár nem, ez egy kultusz, tehát ideje megismerkedni vele.

A lényeg, hogy szedd össze magad és irány a budapesti kulturális élet!

Borsos-Kőszegi Erika

Budai Sajt Bor és Jjazz Fesztivál 2012 - őszi programajánló
Budai Sajt Bor és Jjazz Fesztivál 2012

Related Posts

Budapesti Őszi Fesztivál, kortárs városi ünnep

Több mint százötven programmal, harminc helyszínen várja a közönséget a Budapesti Őszi Fesztivál; a fővárosi rendezvény megújult formában valósul meg szeptember 26. és október 10.…

A zene szárnyain – swing és gospel Vácon és Bánkon

2013. júniusában igazán különleges programban lehet része a jazzkedvelő közönségnek Vácon és Bánkon. A Jazz and gospel – A zene szárnyain 2013. június 29-én egy-egy…

És itt van a Sziget fesztivál nulladik napi programja!

A Sziget fesztivál idei nulladik napján, augusztus 6-án a „Fesztiválköztársaság” átalakul Csodaországgá, melynek közepén, a Nagyszínpadon a Quimby egy ide komponált, egyszeri és megismételhetetlen világot…

Óbudai Nyár – a főváros legrangosabb kulturális eseményeivel

Az Óbudai Nyár 2000 óta létezik és Óbuda legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára a főváros nívós programkínálatában is rangot szerzett. Egész nyarat betöltő programjaival júniustól…