Új magyar kötetek, ’56-os programok az őszi Margón

Esterházy-hommage, koncertek, beszélgetések nem csak a szépirodalom jegyében a 12-én kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválon! 5 nap, 55 program, 35 dedikálás, rengeteg szerző és új kötet, külföldi fellépők, családi programok, 1956, Nádas-évforduló, Margó-díj és könyvvásár: október 12-16. között lesz idén az őszi Margó a Kazinczy utcai Teslában. A rendezvény összes programja, a könyvvásárt is beleértve, ingyenes.
5 nap alatt 55 programmal, 35 dedikálással és rengeteg magyar szerző új kötetével jelentkezik az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, október 12-16. között. A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén ősszel könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg. A teljesen ingyenes rendezvényen új kötettel jelentkezik többek között Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli az irodalmi fesztivál a nyitóprogramján. A Susan Sontag által korunk legnagyobb regényének tartott kötet írójával Forgách András beszélget a regisztrációhoz kötött esten, amely után dedikál a szerző.

Esterházy Péterre több módon is emlékezik az irodalmi fesztivál: csütörtök este Ruszthi Zsolt filmjében láthatjuk Berlinben felolvasni, a Római-parton sétálni vagy a nappalijában betegségéről nyilatkozni a nyáron elhunyt írót. Írótársak, művészbarátok, irodalmárok, végső soron olvasói osztják meg emlékeiket, mulatságos és tanulságos közös történeteiket „… a mindiget javítom örökkére” című filmben. A Tesla udvarán hangképes emléket is állítanak Esterházynak a nyitónapon: vetített kép és hangzó környezet utal idézetekkel idézetekre, bevezetésre és javított kiadásra.

’56-os programok az őszi Margón
60. évfordulója kapcsán 1956-ra szintén emlékezik a Margó, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával, Kemény Istvánnal és Grecsó Krisztiánnal. Az esten az Anima Sound System adja a zenét, a házigazda Máté Gábor pedig a kereteket. A Litera.hu olyan művek alkotására írt ki pályázatot, amelyek 1956 ügynökeinek aktáiba kínálnak betekintést a szépirodalom eszközeivel. Az irodalmi portál születésnapját is ünneplő, regisztrációhoz kötött esten derül fény arra is, hogy kié lesz idén a Litera-díj.
Szintén a pénteki nap egyik kiemelt programja lesz a Papp András és Térey János Kazamaták című drámájáról szóló beszélgetés. A pesti Katona József Színházban több mint 10 éve bemutatott darabból szintén az Anima Sound System zenei illusztrációja mellett Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos színészek olvasnak fel részleteket, a két szerzővel pedig Gács Anna beszélget a kötet új kiadása apropóján. Az 1956. október 30-i Köztársaság téri lincselést bemutató Kazamaták Spiró György szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. „Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember” írta a Jelenkor által kiadott szövegről Spiró.
A Margó FM, az irodalmi fesztivál hangoskönyv alkalmazása szintén megemlékezik 1956-ról: az emlékév apropóján klasszikus forradalmi szövegekkel frissül az applikáció, a fesztiválon pedig zenés mozgóképes fényinstallációban színészek adják elő Ágh István, Faludy György, Fejes Endre, Illyés Gyula, Nádas Péter, Márai Sándor és Örkény István alkotásait.

Koncertek, beszélgetések nem csak a szépirodalom jegyében
Különleges beszélgetésnek ígérkezik a hálózatkutató professzor Barabási Albert-László és a fiatal orvosi jövőkutató, Meskó Bertalan beszélgetése: mindkét szerzőnek idén jelent meg új könyve. Barabási-Albert A hálózatok tudománya című (tan)könyve tíz referenciahálózaton, például az internet, a mobiltelefon-hívások, a tudományos együttműködés vagy az emberi betegségeken keresztül mutatja be a hálózatok világát. A fiatalabb, de külföldön már szintén elismert Meskó Bertalan Az orvoslás jövője – Ember és technológia című könyvében a gyógyítás és az egészségmegőrzés jövőbeli tendenciáit tárja elénk.

Csütörtök este a Budapest Zeitgeist estjén Grecsó Krisztián, Hajdu Szabolcs és Palya Bea beszélgetnek, majd Barabás Lőrinc ad koncertet billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül megszólaltatva dalait, miközben Simon Márton először olvas fel új verseiből.

unnamed-1

Vasárnap este már második alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat: félmillió forintot, angol nyelvű próbafordítást, kiemelt média- és kereskedelmi támogatást kap a győztes. Ekkor osztják ki a 150 ezer forinttal járó Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjat is. A díjátadó után Rájátszás lesz, zenészek verselésével, költők zenélésével. Fellép Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián.

Az őszi Margót, idén először könyvvásár is kíséri, ahol belépődíjat nem kérnek, adni viszont jelentős kedvezményt adnak a kiadók friss megjelenéseikből és a karácsonyi ajándékkönyvekből.

A rengeteg dedikálásról ezen a linken lehet tájékozódni: http://www.margofeszt.hu/hu/cikkek/dedikalj-a-margon-a-margora, a teljes programfüzet pedig itt lapozható online: https://issuu.com/margofeszt/docs/margo2016progfuz_3d47c2d14ad83e
Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár
A Margó Irodalmi Fesztivált hatodik éve rendezik meg a nyári Könyvhéttel párhuzamosan, kiemelten a magyar írókra és irodalomra összpontosítva. A sikeres fesztivál őszi kiadása másodszor valósul meg idén, ezúttal a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, az őszi szezonban újításként, könyvvásárral kiegészülve: a legtöbb kiadó jelenlétével az irodalmi és zenei szórakoztató programok mellett kedvezményes könyvvásárlásra nyílik lehetőség.

Margó-díj
Idén második alkalommal adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat, amivel pénzdíj és a Margó Irodalmi Fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A tavalyi, első Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével. A pályázatra idén huszonegy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, ezekből a díjra esélyes tíz kötetet hét kiadó jegyzi, van köztük két ifjúsági regény és két sci-fi is. Az alkotók között négy nőt, hat férfit, huszonnégy és hatvanhét évest, illetve József Attila-díjas költőt is találunk. A díjat október 16-án este adják át a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár új helyszínén, a Teslában, a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíjával együtt, amelyet a fesztivál kiemelt támogatója, Budapest Főváros Önkormányzata ajánl föl az egyik szerzőnek.
A tíz shortlistes kötetről itt: http://www.margofeszt.hu/hu/dij

Related Posts

Szerdán kezdődik a már teltházas Fishing on Orfű fesztivál

Mások mellett Péterfy Bori, a Vad Fruttik és a Hiperkarma fellépésével kezdődik meg szerdán a június 29. és július 2. között több mint 130 zenei…

Mindjárt kezdődik az Ördögkatlan!

Hello, itt vagy.. itt a helyed Háy János megírta Beck Zoli rázenélt színészek, zenészek elmondják (Bérczes László, Kiss Mónika, Kiss Tibi, Kovács Patrícia, Mucsi Zoltán…

Visszaszámlálás – 11. Ördögkatlan Fesztivál

Ebben a mai világban általában minden bizonytalan, az viszont teljesen biztos, hogy az Ördögkatlan Fesztivál magasan az év legjobb helyei közé tartozik. Éppen ezért is…

Amit az Ördögkatlan Fesztiválon a legjobban várunk – A halottember

Most próbálom átgondolni, hogy ha színházat akarnék csinálni egy fesztiválon, milyen darabokra esne a választásom, de Háy János – A halottember című alkotása mindenképp szerepelne…