Ha lúd, legyen kövér!

Aki rendhagyó programokat szeretne átélni Márton napján, azt családi Márton napra invitálja a Néprajzi Múzeum lúdtollal, poznani kiflivel, magyar és lengyel zenészekkel november közepén.

 Ha lúd, legyen kövér!
Ha lúd, legyen kövér!

2012. november 11. vasárnap 10.00 – 18.00

A Néprajzi Múzeum családi Márton napján lengyel barátainkat és hazai közönségünket egyaránt szeretettel várjuk. Szent Mártonhoz kapcsolódóan ugyanis egymás mellett elevenítjük fel a lengyel és a magyar hagyományokat, a közös kulturális kapcsolatokat. Sok libával, mesével és játékkal, bábelőadásokkal, lengyel-magyar táncházzal, kézműves műhelyekkel, rajzversenyekkel, Lúdas Matyi hasonmásversennyel, tollakat és papírkívágásokat bemutató kamara kiállításokkal, ornitológus előadással, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetéssel járjuk körül a jeles napot. A múzeumi környezet új színeket, ízeket és hangulatokat mutat be, amelyet a lengyel vendégművészek előadásai tesznek igazán különlegessé.

Részletes program

11.00 A szomorú királykisasszony – vígságos papírszínház kicsinyek és nagyok mulattatására
Az aranyszőrű táncos bárány s a hozzáragadott falu népe, valamint a szomorú királykisasszony megvígasztalására összegyűlt királyfik, grófok, és más atyafiak tanulságos történetét élő meseszóval és zeneszóval, nyitható-csukható papírszínházával előadja a
BÁBaKALÁCS BÁBSZÍNHÁZ: Tóth Anita és Keresztes Nagy Árpád

11.00 Márton nyomában A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
Tárlatvezető: Koltay Erika

12.00 Lengyel-magyar aprók tánca
Családi táncház és közös daltanulás lengyel és magyar zenészekkel
Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki, Németh László, Zsabokorszki Ferenc, Molnár Előd

14.00 Tukántól a fecskéig
Bankovics Attila ornitológus előadása
Az előadó évek óta járja Amazónia őserdeit, ahol élőben láthatja az ott élő madarak színpompás tollazatát, ugyanakkor jól ismeri a hazai és európai madarakat is. Az előadáson fotókon keresztül mi is betekinthetünk a madarak világába, különféle madártollakat ismerhetünk fel, furcsa madárhangokat hallgathatunk, és bepillanthatunk az ornitológus különleges munkájába is.

14.00 Zenés tárlatvezetés lengyel nyelven A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban
Mi és hogyan érthető a hagyományos magyar paraszti kultúrából lengyel szemmel? Mik a legfeltűnőbb párhuzamok, különbségek? A tárlatvezetést nemcsak zenével, hanem a múzeumi gyűjtemény lengyel műtárgyaival is illusztráljuk.
Tárlatvezető: Natalia Nojek

15.00 A kakas és a pipe
Egyszer volt, hol nem volt, egy kakas meg egy pipe. Meghalt szegénykéknek az asszonyuk, nem volt mit egyenek, s elbujdostak az erdőbe. Amint ott mentek, mendegéltek, a pipe talált egy vadkörtét és bekapta. Azám! De nagyobb volt a körte, mint a pipe gégéje, s megakadott benne…

A történet folytatására fényderül Tárnok Marica interaktív bábelőadásában

15.30 WANTED! Lúdas Matyi, Döbrögi és liba kerestetik!
Játékos hasonmásverseny Tárnok Marica vezetésével, ahol nem a külső számít!
Kinek van lúdtalpa? Ki rikkantja a leghangosabban, hogy Én vagyok Lúdas Matyi? Lustasági és gyorsasági próbák, játékos deresrehúzó és ölelési verseny, libajárás az aulában. A legjobb Matyik, Döbrögik és libák jutalmat kapnak!

16.00 Lengyel-magyar táncház, a „Polonez” Népdal és Néptánc Együttes fellépésével
A „Polonez” lengyel táncegyüttes 2000-ben alakult Budapest 18. kerületében. Repertoárjukban nemzeti és regionális táncok szerepelnek. Az együttes vezetője Balogh Katarzyna. A táncegyüttes fellépését követően Lengyelországból érkezett táncosok és zenészek lengyel néptánc tanítására és táncházra hívnak minket, ahol dudaszó mellett a „magyar polkát” is megtanulhatjuk.
Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki

Folyamatos programok 10.00 – 18.00 között:

Vendégünk: Lengyelország

A Márton nap megünneplése európaszerte ismert hagyomány. A Néprajzi Múzeum Márton napi rendezvényén a magyar és lengyek szokásokat vetjük össze. Szent Márton különösen kedvelt Poznánban, ahol díszes kíséretben, fehér lován vonul fel a róla elnevezett utcán. A felvonuláson lengyel nemzeti jelképek is szerepelnek, hiszen Lengyelországban november 11. egyben a Lengyel Függetlenség Napjának ünnepe.

Két jó barát – Dwa bratanki quiz

A lengyel nemzeti ünnep kiváló alkalom arra, hogy szemügyre vegyük a két nép barátságáról szóló szólást. Közös uralkodók, Bem apó és szent Kinga legendája segítségével megismerjük a magyar-lengyel történelmi kapcsolatokat. A kvízjátékban résztvevőket lengyel emléktárgyakkal jutalmazzuk.

Márton napi kiflisütés poznáni hagyományok alapján

Poznánban több mint száz éve a szent Márton patkója alakjához hasonlító finom kifliket készítik. Márton napon a poznáni cukrászok igazi csemegéjéből több száz tonnányi fogy el. A fehér mákkal, mandulával és szárított gyümölcsökkel készített süteményt lengyel asszonyok segítségével mi magunk is elkészíthetjük a múzeumban.

Kézműves műhelyek: tollaslabda, tollas hajdísz, írótoll és papírcsipke készítés

Tollaslabda piaroa módra: végy néhány kukorica levelet, tömd ki, kötözd meg, köss rá tollat és már dobálhatod is!
Tollas hajdísz sziú módra: néhány színes tollat jól dolgozz össze bőrrel és gyöngyökkel, máris kész a hajba való!
Írótoll szerzetes módra: éles késsel irdald meg a lúd szárnyatollát, tintába mártva rajzolj vele betűket és formákat!
Papírcsipke lengyel módra: végy vékony papírt, hajtsd ketté, vágj rá madarat, életfát, és tálald üvegen vagy más színű papírlapon!

A liba nyomában
Élő társasjáték, ügyességi és szellemi akadályokkal a liba nyomában a múzeum galériáján. A játék alapja a középkori eredetű 63 mezőből álló társasjáték.
Micsoda Madár!
Játékos kiállítási túravezető, mellyel önállóan felfedezhető és összegyűjthető a múzeum összes madara, legyen az kicsi vagy nagy, szőttes vagy festett….

Pihe-puha pihenő

Az aulából nyíló barátságos kuckóban libás meséket mesélünk és vetítünk a gyerekeknek, miközben különféle párnákon heverészhetnek és nyújtózkodhatnak úgy, ahogy Lúdas Matyi is szokta. Vajon melyik párnában vannak valódi tollak?

Rajzversenyek
Sok lúd disznót győz
Márton napi rajzverseny: Ki tud legjobban libát rajzolni?
Eredményhirdetés 16.00 órakor Tárnok Marica vezetésével
Mimikri

A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közös családi rajzversenye

A rajzverseny első fordulóján, november 11-én 10.00 – 13.00 között a résztvevők a Néprajzi Múzeumban gyűjtenek, rajzolnak és fényképeznek műtárgyakat a magyar állandó kiállításban. A rajzverseny második fordulóján, november 17-én 10.00 – 13.00 között a helyszín már a Műcsarnok, ahol Bukta Imre önálló kiállításába kell belecsempészni – montázs-technikával szinte észrevétlenül elhelyezni – a kiválasztott néprajzi tárgyak képeit. A győztes az lesz, aki a legtöbb műtárgyat rejti el a Műcsarnokban!

Kamara kiállítások

Tollas Világ

Válogatás a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek tollas műtárgyaiból. Minden, ami tollból készült, minden, amit toll díszít, legyen az 100 éves tollpárna, vagy kócsagtollas kalap vagy trópusi madarak színes tollazatából készített indián fejdísz.
Lengyel „papírcsipkék”

A papírból kivágott díszek a lengyel népművészet különleges darabjai, amelyek a lengyel házakat díszítették. A papírdísz készítés előzményei a 19. század közepéig nyúlnak vissza. E jellegzetes lengyel papírművészet Mazóviában – a Visztula középső folyásánál elhelyezkedő terület – fejlődött leginkább. A kiállított darabok a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből valók.

Támogatók:

Lengyel Intézet
Lengyel Fővárosi Önkormányzat
Budapest Főváros II.ker.Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat
Bem József Kulturális Egyesület
Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára
Bp.Főv.XIII.ker. Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat
Bp.Főv.XVIII.ker. Lengyel Önkormányzat

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Házigazda: Natalia Nojek, Bodnár Kata, Joó Emese és Koltay Erika múzeumpedagógusok
A programra egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Belépő: 1400 Ft, a kedvezmények érvényesek

Related Posts

Rock/tér/idő & Szenvedély. rajongás és művészet – avagy ismét a Ludwig

Akárhányszor éppen aktuális kiállításokat böngészek, egyetlen eset van, amikor nem a Ludwig-ra esik a választás: mégpedig ha már korábban megtekintettem a jelenlegi kínálatot. A Rock/tér/idő,…

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság…

10 tipp, hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék,…

Új év, új én: tippek a séftől és a gyógytornásztól az életmódváltáshoz

Az újév beköszöntével elindul a fogadalmi hullám, sokan döntenek úgy, hogy radikális változást szeretnének elérni, és 2024-ben az egészség lesz fókuszban az életükben. Ám jobb,…