Húszéves az egri Végvári Vigasságok

2015-ben immár huszadik alkalommal lesz Végvári Vigasságok Történelmi Fesztivál az Egri Várban. Az évfordulóhoz illő színes programkínálat, számos egyedi tárlatvezetés és a közkedvelt, már nélkülözhetetlennek számító OSTROM várja a kalandra vágyó látogatókat.

Az ünnepi eseménylistát még felsorolni is nehéz, hiszen a vigasságok délelőtt tíztől egészen sötétedésig, szó szerint egymást követik. A széles kínálatból mindenki érdeklődése szerint, kedvére válogathat.
Mindent a kéznek! – a gyermekekhez szól a történelmi játszóházak és műhelyek felhívása, ahol népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és stratégiai küldetések teljesítésével várják a kicsiket és nagyokat. A múltat keleti mesemondók, régi hangszerek és sok-sok korhű vitéz segítségével elevenítik fel.
A Végvári Vigasságok várva várt mozzanata vélhetően idén is az OSTROM lesz, mely az ország különböző pontjaiból érkező hagyományőrző csapatoknak köszönhetően valósul meg. Lesz tüzérségi bemutató, csata, viadal és győzelem!
A kalandok mellett a szakmai tapasztalatokra vágyókról sem feledkeztek meg a programszervezők. Idén nemcsak a kiállítások köre, hanem a tárlatvezetések sokszínűsége is nőt, melynek során az Egri Vár történetét, korabeli fegyvereket, hagyományos lakodalmi süteményeket ismertetnek meg. A Gárdonyi-ház kapuján belépők közelebb kerülnek Eger nagy írójához, miközben a Börtökiállításban arra is fény derül, hogy boszorkányok igenis léteztek.
És ha még mindez nem lenne elég, akkor jönnek a kísérőprogramok: állatsimogató, póni lovaglás, „Várles” és kincskeresés. A várlátogatók továbbra is részt vehetnek az Egri Csillagok túrán, ahol a regényből jól ismert helyszíneket járják végig. A gasztronómiai élményekről a különböző korok konyháit felidéző látványkonyha és finom magyar borok gondoskodnak.
Az évforduló pedig mit sem érne szülinapi torta, tűzijáték és az elmúlt éveket megidéző fotókiállítás nélkül.

Vár az élmény!
Eger a te történeted, idén is!

Related Posts

Az Egri Vár Napja

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére 2002 óta október 17-e minden évben az Egri Vár…

Jumurdzsák idén is blogol az eger.hu-n!

A 2013-ban elindított projekt idén is folytatódik. Kálloy Molnár Péter és Süveges Gergő után valaki ismét álarcot húz és blogolni kezd Egerről, magáról, a múltról…

Megújul az Egri Vár

„Nagy nyüzsgés” várja az Egri várba érkező vendégeket, olyan, amelyet 1551-52-ben tapasztalhatott az ostromra készülő várnép. Idén megújul az Egri Vár! Új, interaktív kiállítások nyílnak,…

Élményekkel teli ünnepvárás decemberben a Müpa Kultúr Kültéren

Téli csodavilág és rengeteg program: idén is magával ragadó újcirkusz-produkciókkal, színházi előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel és gyerekműsorokkal várja a nézőket a Müpa Sátor, népszerű karácsonyi dallamokat…