Idén is Bánkitó Fesztivál

A Bánkitón idén tűvel megyünk a lufiknak, megpróbálunk kitörni a buborékokból és az éterből visszanézni, mi az, ami elválaszt és mi az, ami megköt. Civilekkel, színészekkel, művészekkel fogunk filózni a társadalmi megosztottságról, a fake news, az Igazság és az igazságok természetéről, a kultúráról, a kultúrátlanságról és a kulturálatlanságról, na meg arról, hogy mégis miért ők és mi, a Bánkitó burokba zárt közege okoskodik (és okoskodhat) ezekről a dolgokról. Zenei téren is tovább újítunk, széthúzva és összegyurmázva ismert műfajokat kevésbé ismert műfajokkal, fejrefordítva a jól megszokott színpadkiosztást. Mindezt most is Budapesttől egy órányira, Bánkon mindenfelé dolgozzuk fel közösen, a Bánki-tó buborékos habjaitól egy ugrásnyira.

Bánkitó Fesztivál 2019

2019. július 10., 16:00 – július 14. 8:00

A Bánkitó fellépői

SZERDA
THE BEST BAD TRIP
TPSRPRT
ROCK BAND FOR OLD MEN
TPSRPRT
PUMA DANGER
PUSZI EGYÜTTES

CSÜTÖRTÖK
BOB MOSES (CAN) [CLUB SET]
VIAGRA BOYS (SWE)
JUNGSTÖTTER (DE)
GUSTAVE TIGER
TRILLION
PLATON KARATAEV
MÖRK
DEEP GLAZE
MAYBERIAN SANSKÜLOTTS
PANEL SURFERS
ZOMBIE GIRLFRIEND
RICSÁRDGÍR
ANALOG BALATON
THE CALIFORNIA NIGHTMARES
THE NOBODY ELSES
SHAIBO
SATELLES

PÉNTEK
SAUL WILLIAMS (US)
SUDAN ARCHIVES (US)
KRÚBI
BOHEMIAN BETYARS
SZABÓ BENEDEK ÉS A GALAXISOK
JAZZÉKIEL
FREAKIN’ DISCO
DÉ:NASH
MULATÓ AZTÉKOK
MORDÁI
SLOW VILLAGE
SEX RIDERS
DISCO NAP
I AM SOYUZ
MEGTŰRTEK
SIKETFAJD

SZOMBAT
SZABÓ BALÁZS BANDÁJA
MIDDLEMIST RED + FRAN PALERMO
KISTEHÉN
CSAKNEKEDKISLÁNY
GURR (GER)
SADO OPERA (RUS)
DOPE CALYPSO
FELSŐ TÍZEZER
YUSYUS (SRB)
BLACK BARTÓK
METEO
KAKTUS
BOZO
CARSON COMA
MAMBO RUMBLE
THE PINUPS

Zene

Progresszív, kortárs, folyamatosan megújuló. Ezekkel a szavakkal lehetne összefoglalni a Bánkitó zenei programját. A bevett formulán idén sem változtatunk sokat, a merítés viszont nagyobb lesz, hisz külföldi fellépőkkel is erősítünk majd. A célunk az, hogy összehozzuk a környék produkcióit és megmutassuk az európai zenei színtér legfrissebb és legizgalmasabb bandáit. A Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre.

Képzőművészet

Egy kortárs képzőművészeti kiállítás 80 ezer négyzetméteren. Nehéz olyan teret létrehozni, ahol az alkotók, a művek, az üzenet és a befogadók egy időben, egy helyen léteznek és több ezer ember nyitott erre. A Bánkitó egy ilyen hely. Hazánk legizgalmasabb kortárs alkotói idén is kiállítóteret csinálnak a Bánki-tó partjából.

Színház

A Bánkitó független, komoly színházi szemleként szeretné bemutatni azokat a kortárs, hazai darabokat, amik mondanak valamit rólunk, a körülöttünk lévőkről és a társadalomról. Azokat a darabokat, amiket mindenkinek látnia kell, amik még sokáig az emberrel maradnak az előadás után. Tavaly hatalmas sikerrel futott a színházi sátor, egymást követték a teltházas előadások.

Július 10. és 13. között ismét Bánkitó Színházi Fesztivál, Magyarország egyik legfontosabb független színházi szemléje, ahol — ellentétben a ‘szakmai’ díjazottak és TAO támogatottak névsorával — még mindig megtalálhatók a legfrissebb darabok az ország legizgalmasabb alkotóitól. Tavaly a folyamatos teltház mellett 3 nap alatt több, mint 1500 néző fordult meg a színházi sátorban, ez a szám pedig idén nagy valószínűséggel tovább növekszik majd. Érkezik Császi Ádám nagysikerű Cigány magyar előadása, ami a Mentőcsónak Egység és A Tudás Hatalom közös podukciója, a Stereo Akt Tübingenben debütált European Freaks-e, és a TÁP Egyperces Színháza is visszatér, ezúttal a bánki tábor egyik faházába.

A Bánkitó Fesztivál 2019-es tematikája a buborékok a társadalomban; azok a buborékok, amikből nehéz kilátni és még nehezebb kitörni, azok a buborékok, amik egy szinten összetartanak, egy más szinten azonban széthúznak, azok a buborékok, amikre a fesztivál színházi programja is reflektál. A Császi Ádám rendezte Cigány magyar előadásán 4 roma, 1 színész és 3 civil, Farkas Franciska, Oláh Edmond, Pászik Cristopher és Varga Norbert saját emlékeiket dolgozzák fel, olyan eseményekről beszélnek, amelyekről bár a híradó elmulasztott beszámolni, mégis mindenkinek tudnia kéne róluk. Nincs díszlet, nincs hangosítás, nem a szokásos vekengés a magyar nyomorról, hanem a sokszor idézőjelbe tett valóság középpontba állítása.

A Boross Martin által rendezett European Freaks fókuszcsoportos színházi kísérlet az Európai Unió válságáról és jövőjéről. Végleg kipukkad az EU-s buborék, vagy eddig sem volt más, mint üres maszlag? A Stereo Akt előadói “Eurohumanoid” társas robotokat alakítanak, akik létezésének a célja, hogy segítsék az európai közösséget és Európát egy jobb hellyé tegyék. Az előadás során néhány önként jelentkező Bánkitó polgár részvételével a robotok egy rendhagyó fókuszcsoportos kutatást szerveznek, hogy adatokat gyűjtsenek az EU-hoz fűződő tudatos és tudatalatti viszonyaikról, politikai attitűdjeik mögötti érzelmi töltetről. Közben a nézők sem csak megfigyelői, hanem – mint a kutatás megrendelői – döntéseikkel és véleményükkel maguk is aktív alakítóivá válnak a kutatásnak, választásaik kihatással vannak az Eurohumanoidokra és a fókuszcsoport résztvevőire is.

A Kelemen Kristóf – Pálinkás Bence György – Regényi Júlia – Tarr Judit négyes Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás előadása egy fekete humorú, improvizatív módon születő komédia, egy hungarikumismereti vetélkedő, ahol maguk a nézők a versenyzők. A darab a kis magyar korruptság mintapéldánya, a nézők pedig maguk döntik el, mennyire vesznek részt a játékban: végignézik a politikai korrektség földbe döngölését, vagy szerepbe bújnak, és az előbbre jutás reményében tovább építik azt a rendszert, amelyben a hangzatos mondatok mögött cinizmus rejlik, és ahol a nemzeti értékek tartalom nélküli felhasználása lehet a karrierépítés alapja.

Egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek egy helyszínen. A TÁP Egyperces Színház Vajdai Vilmos rendezésében a kisebbségi, nemzeti és nemzetek közti fókuszt az egyének saját bejáratú buborékjaira helyezi át. A darab egyetlen nézője egyben mindig főszereplő is, akit a TÁP Színház színészei kalauzolnak egy meghökkentő, határokat feszegető, 60 másodpercig tartó szituációban. A tréfás, abszurd kaland könnyed szórakozás formájában segít kilépni a komfortzónából. Meghökkent, megnevettet, kizökkent. És közben az a buborék is kipukkadhat.

Az egyes előadásokra a fesztivál alatt minden nap 11 órától 13 óráig a helyszínen lehet jegyet kérni, amelyek érkezési sorrendben kerülnek kiosztásra. Érdemes sietni, általában 1-re már elkapkodják mind!

Civil szféra

A civil-kulturális programok mindig egy fontos, aktuális és nemegyszer rizikós témát piszkálnak meg. Idén is civilekkel, zenészekkel, színészekkel és művészekkel vakarhatjuk majd a fejünk, hogy a világ fordult ki a sarkából vagy csak fejjel lefelé tartjuk a térképünk. Napelemes mobilházból vagy robotkacsából lesz majd több? És melyik ellen kell harcolni? És mennyivel lehet még modernebb a modern művészet? És mindenekelőtt, ezek hogyan fognak a társadalomra hatni?

Nonprofit Fesztivál

A Bánkitó nem csak szórakoztatás. Társadalmi vállalkozásként tekintünk a fesztiválra, amivel minden évben egy fontos üzenetet szeretnénk a közbeszéd részévé tenni. Számos hazai civil szervezetnek nyújtunk megjelenési lehetőséget, így több ezer ember ismerhet meg olyan ügyeket, amik mellé tudatos állampolgárként érdemes odaállni.

Szponzoráció

Nonprofit fesztiválként a Bánkitón idén sem kell tartanod márkajelzések villódzó neonrengetegétől. A szponzorainkat közös célok és értékek alapján választjuk ki, úgy, hogy aktívan közreműködjenek a programok megvalósításában, akár saját ötlettel, akár mások ötleteinek segítésével. A cél az, hogy a közös ügyünkhöz támogatókat találjunk, hogy a fesztivál fenntartásának költségeit ne csak a látogatók jegyei állják.

Forrás: a fesztivál honlapja

Related Posts

Erdei házibulik és gigantikus közösségi adományozó kampány, szerdától Bánkitó Fesztivál!

Már csak két nap és kezdődik a tizedik Bánkitó! A négynapos fesztiválra az időjósok kíméletlen meleget jósolnak, így érdemes naptejjel és fürdőruhával érkezni. Több minihelyszínnel…

Amit az Ördögkatlan Fesztiválon a legjobban várunk – A halottember

Most próbálom átgondolni, hogy ha színházat akarnék csinálni egy fesztiválon, milyen darabokra esne a választásom, de Háy János – A halottember című alkotása mindenképp szerepelne…

Ha művészet, akkor Ördögkatlan!

Ha valami igazán értékes feltöltődésre vágyunk a nyár folyamán, akkor az Ördögkatlan fesztivál a legalkalmasabb időtöltés. Ez nem csak a bulizásról, koncertek hadáról, és a…

Idén is újra Ördögkatlan

Idén újra megrendezésre kerül Magyarország egyik összművészeti fesztiválja, az Ördögkatlan, immáron tízedik alkalommal. A nagyharsányi fesztivál szervezői a lehető legkülönlegesebb programokkal várják az érdeklődőket: lesz…