Idén is Szabihíd!

Idén is Szabihíd! Kiveszi éves megérdemelt nyári szabadságát a főváros kultikus hídja a Szabadság híd, és a dolgos-szorgos hétköznapok fáradalmait minél nagyobb társaságban kívánja kipihenni.

A Fővárosi Önkormányzat támogatja azt a budapesti civil kezdeményezést, amely szerint a Szabadság híd idén is váljék hivatalos közterületből, valóban közös területté, vagyis legyen a híd mindenkié. Négy hétvégén a fővárosiak birtokba vehetik a hidat, ami így már nem csupán impozáns szerkezetével, de egyedi élményekkel és emlékekkel is összeköti majd a Duna két partját és az ott élőket.
Június és augusztus 2-2 hétvégéjén – június 17-18., június 24-25., augusztus 5-6., augusztus 12-13. – válik szabaddá a híd mindenki számára és alakul át különleges élettérré.
„A városvezetés partner minden olyan kezdeményezésben, ami élhetőbbé teszi Budapestet. Tavaly nagy sikere volt a budapestiek és a turisták körében a híd akkor kényszerű lezárásának, ezért is vizsgálta meg a gyalogosok előtt való megnyitás lehetőségét a város. Idén minden szempontot igyekeztünk figyelembe venni a gyalogos híddá alakítás időpontjainkat meghatározásakor – mint a folyamatban lévő felújítások, más rendezvények miatti hídlezárások, a városi autósforgalom és a villamos közlekedés zavartalan biztosítása -, melynek végén összeállt a négy hétvége. A fővárosi cégek partnerek voltak a folyamat egésze alatt, és úgy tudják majd ellátni feladataikat ezeken a hétvégéken, legyen szó közösségi közlekedésről, vagy a híd takarításáról, hogy azok nem keletkeztetnek plusz költségeket sem a cégeknél, sem a fővárosnál. Bízunk benne, hogy a budapestiek örömmel fogadják a lezárást, és egy igazi közösségi tér lesz idén is a Szabadság-híd. Ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számításait a nyári hétvégéken a hídon, a városvezetés számára elsődlegesen a biztonság a legfontosabb kérdés, mert ez csak úgy lehet egy különleges élettér, ha odafigyelünk a hídra, a magunk és egymás biztonságára egyaránt.” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.
Budapest Főváros Önkormányzata támogatásában a BVA Nonprofit Kft. az idei híd megnyitás első két szombat délelőttjére külön programot is szervez, ezzel is ösztönözve a fővárosiakat, hogy a kijelölt napokon bátran vegyék birtokba a Szabihidat.


Június 17-én délelőtt budapesti általános és középiskolák állnak majd kötélnek, hogy a Budapest Kötélhúzó Bajnokságon mérjék össze erejüket. A diákokon kívül a szervezők egyéni résztvevők jelentkezését is várják. A nyertesek sportszerutalvány díjazásban részesülnek.
Június 24-én a budapesti Egyetemek Kötélhúzó Bajnokságát rendezik meg. Ezen a szombaton négy felsőoktatási intézmény hallgatói mérkőznek meg egymással. A Budapest Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Testnevelési Egyetem hallgatói küzdenek majd. Az első helyezett csapat tagjai egy erre az alkalomra készült kupát vehetnek át.
A további időszakokban a Város és Folyó Egyesület (Valyo) koordinálása alatt önszerveződő, közösségi térré alakul át a Szabadság híd.
Az érintett hétvégéken a Fővárosi Önkormányzat cégei vállalják a híd takarítását (FKF Nonprofit Zrt.), valamint a közösségi közlekedés átszervezését (BKK), hogy fennakadás nélkül megoldható legyen a híd szabadságolása. A hétfő reggel munkába igyekvők így már zavartalanul használhatják majd a hidat, ami a hétvégéken azonban mind az itt élők, mind a turisták számára az igazi kikapcsolódás, a szabad urbánus belvárosi nyaralás helyszínévé válik majd.
További részletek: https://www.facebook.com/events/409708692744273

Related Posts

Élményekkel teli ünnepvárás decemberben a Müpa Kultúr Kültéren

Téli csodavilág és rengeteg program: idén is magával ragadó újcirkusz-produkciókkal, színházi előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel és gyerekműsorokkal várja a nézőket a Müpa Sátor, népszerű karácsonyi dallamokat…

Koncertekkel, kiállításokkal, gyerekprogramokkal, színházi előadásokkal vár az Óbudai Nyár!

Matt Bianco, a The Speakeasies’ Swing Band, a Csík Zenekar, Rupa & The April Fishes, El Encuentro – Dino Saluzzi és az Óbudai Danubia Zenekar,…

„A Bajnok” – világpremier a Millenárison

A legmodernebb technológiákat alkalmazó, egyedülálló perspektívákból készült képanyaggal lenyűgöző látványvilágot felvonultató, játékos tesztekkel tarkított kiállítás nyílik január 13-án, Budapesten. A Bajnok – The Champion című…

Neked mit jelent Budapest?

A Te szavad, a TE városod – interaktív közösségi kiállítás nyílik a Budapest Projekt Galériában.