Múzeumok Éjszakája a Ludwigban

2014. június 21, szombat, 17.00 – 01.00 – A Ludwig Múzeum egész éjszaka várja látogatóit az intézmény páratlan kortárs művészeti gyűjteményéhez illő, illetve aktuális kiállításaihoz kapcsolódó, a képzőművészet, a színház , a zene és a tánc világába egyaránt elkalandozó programjaival.

4211_15464-p

A programok a Múzeumok éjszakája belépővel látogathatók, amelyek 2014. június 14-től vásárolhatók a Ludwig Múzeum pénztárában. Az első 100 elővételben jegyet vásárló látogatónk között 10-10 db értékes katalógust és éves múzeumi belépőt sorsolunk ki!

Múzeumok Éjszakája karszalaggal belépés 16.30-tól.

A Ludwig Múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén módosulhat. Biztonsági okokból a programokon csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni.
Az utolsó belépés ideje minden látogatónk számára éjjel 00.30. Megértésüket köszönjük!
Együttműködő partnerek: Művészetek Palotája, Nemzeti Táncszínház, Nemzeti Filharmonikusok, Trafó – Kortárs Művészetek Háza, A38 hajó, KultúrPart, Blup!, Diafilmgyártó Kft.

Támogató: EMMI, Nemzeti Kulturális Alap, Francia Intézet

Részletes program:

I. emeleti kiállítótér – Hantai kiállítás
Színház – Elektronikus zene

18:00-19:00 Exkluzív tárlatvezetés Latos Márkkal
Az exkluzív tárlatvezetésen Lakatos Márk stylist saját szemszögéből vizsgálja meg a Hantai életmű kiállított darabjait.

19:00-20:00 Hopfish – a remény hal meg utoljára… | Novák Péter, Szabó Győző és vendégeik
Zenés, táncos, kultúr-partraszállós improvizáció a Ludwig Múzeum gyűjteményi műremekeinek felhasználásával. Miként változtak kultúrafogyasztási szokásaink? Erre a kérdésre asszociál a két előadóművész a Múzeumok Éjszakáján, hiszen saját bőrükön tapasztalják az érték és/vagy termék kérdésének piaci realitásait. 60 perc rögtönzés a hétköznap abszurditásában, személyes élmények a tartalomszolgáltatás és felhasználás kölcsönhatásairól.

20:00-21:00 Diavetítés felnőtteknek Mészáros Bélával, a Katona József Színház színművészével
Az 50-es, 60-as években készült diafilmeken keresztül a kor életérzését mutatjuk be humoros mesék formájában.

A kiállítás hangulatához kapcsolódóan a hazai kísérletező, urbánus elektronikus zenei színtér meghatározó szereplői adnak koncerteket és live-acteket.

21:00-21:40 Dorothy’s Legs |koncert
Walters Lili (énekes) és Szilágyi Máté (gitáros, billentyűs, zeneszerző és vizuálfelelős) párosa 2012-es indulását követően hamar szép sikereket könyvelhetett el, hiszen Marble című számukat 2013 nagy kedvencei között emlegette a sajtó. Punkos attitűddel kevert szintipopjuk lassan bontakozik ki, de a feszültségekkel teli zene és Lili szuggesztív éneke rendre lenyűgözi a hallgatóságot.

22:00-23:00 Imre Kiss (Farbwechsel / Lobster Theremin) |live act
A londoni kitérő után Budapesten élő, szlovákiai születésű grafikus/zeneszerző 2013-ban jelentette meg Midnight Wave című, az év egyik legerősebb debütálásának tartott albumát. Repetitív, minimál hangvételű zenéi kétségkívül beindítják a belső mozit, hallucinatív, IDM-elektronikája teret enged a képek befogadásának.

23:00-24:00 The Stanley Maneuver |DJ-set
A korszerű urbánus zenék széles skáláját játszó budapesti B O U N C E kollektíva klubestjei megkerülhetetlenek azok számára, akik nyitottan közelítik meg az elektronikus tánczene fogalmát. A csapat tagjaként Eyto a cseppet sem egyenes bass/house zenéket tekeri, miközben The Stanley Maneuver alteregójával még távolabb szakad a bevett dalformától, és elkent, absztrakt zajaival hipnotikus hatást ér el.

4211_15489-p

II. emeleti kiállítótér – Űr és extázis (Reigl Judit kiállítása)
Komolyzene

18:00-23:00 Nyomozó játék
Reigl Judit festményein rejtőző színek, formák, alakzatok után nyomozhatnak a játékos kedvű látogatóink. A sikeres felderítő munkáért jutalom jár!

20:00-21:00 Tárlatvezetés Kopeczky Rónával és Makláry Kálmánnal, a kiállítás kurátoraival
Az absztrakt festészet látványos világába nyerhetnek betekintést a Párizsban élő magyar festő kiállításán. Kopeczky Róna és Makláry Kálmán a kiállítás kurátorai tárlatvezetésén az absztrakt művészet világától távol állók is megérthetik, hogyan jutott el Reigl Judit a szürrealizmus tudat-felszabadító automatizmusából a meditatív folyamatképekig.

21:20-21:40 A Nemzeti Énekkar hangversenye
Műsor:
Palestrina: Énekek éneke – Osculetur me | Lassus: Prophetiae Sibyllarum – Sibylla Cumana | Farkas Ferenc: Pasztell | Debussy: Chanson | Bartók: Eladó lány |Mozart: Requiem-Kyrie

22:00-22:20 „Kis komolyzene” a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes előadásában
Az együttes 1998-ban alakult Budapesten Kovács Zalán László művészeti vezető irányításával. Tagjai a Zeneakadémia jelenlegi, illetve friss diplomás hallgatói, akik az együttes hazai és nemzetközi versenysikerei mellett, szólistaként is számos helyezést értek el megmérettetéseken. A klasszikus kvintett irodalom mellett saját átirataik, valamint számukra komponált darabok tarkítják széles repertoárjukat Magyarország és Európa színpadain.
Műsor:
M. A. Charpentier: Prelude
Egressy Béni: Katonavér induló
Scott Joplin: New Rag
Lew Pollack: That’s a Plenty
Robert Reck: When the Saints Go’

22:40-23:00 „Kis komolyzene” a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes előadásában
Műsor:
Jeremiah Clarke: Trumpet Voluntary
Kovács Zalán László: Kakukk
J. Strauss: Wien bleibt Wien
Lehár Ferenc: Szamosmenti induló
Farkas Antal: Magyar Dal és Tánc

4211_15487-p

 

III. emeleti kiállítótér – Az égbolt másik fele (válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből) / Öntörténetiesítés CAVELLINI 1914–2014
Kortárs tánc

17:00-20:00 „In Museum” – Marie Chouinard (CAN) szólóperformansza 3 órában
A kifejezetten múzeumi térbe megálmodott előadás a Delphoi jósdát juttatja eszünkbe, amelyben a művész Püthia, a jósnő szerepét tölti be. A teremben a művész körül szabadon közlekedő látogatók egy kijelölt helyen találkozhatnak a „jósnővel”, ahol feltehetnek egy kérdést – legyen az általános vagy személyes vonatkozású –, vagy akár kérhetnek egy táncot. Minden a művész és a látogatója közötti interakció személyre szabott választ eredményez egy káprázó spontaneitással végrehajtott tánc formájában. Az egymást követő vendégek meghallgatása között a táncosnő időt szán rá, hogy újra összpontosítson, mielőtt megtestesítené a következő látogató belső világát. Püthia történetét és a jövendőmondás tudományát homály fedi, de Apollón temploma jósnőinek üzenete a mai napig igaznak bizonyul: „Ismerd meg önmagadat, és tudni fogod a sorsodat.”
Marie Chouinard 1978-ban mutatta be első munkáját, a Crystallization-t, amely azonnal megalapozta nemzetközi hírnevét. Saját társulatát 12 év egyéni előadói és koreográfusi munka után 1990-ben alapította meg.
Eddig összesen több mint 50 önálló és csoportos munkát tudhat maga mögött. Előadásai hűen tükrözik a koreográfus sajátos szemléletét, miszerint számára a tánc szent művészet, a test pedig ennek eszköze.
Alkotó és előadó: Marie Chouinard
Jelmez és színpadi kellékek: Marie Chouinard – Kisegítő (jelmez): Jacinthe Loranger
Rendező: Caroline Nadeau
Fotók: Sylvie-Ann Paré

21:00-21:20 „Fragments” – Nelson Reguera és Bukta Gergő duója (Frenák Pál Társulat)
A produkció Frenák Pál táncműveinek sokrétű elemeit egyesíti egyetlen darabban.
Feloldva a tagoltságot, Nelson Reguera és Bukta Gergő számos töredéket olvaszt egyetlen egységbe, a két különböző irányból érkező táncos találkozása így a töredékekből új elemet hozhat létre.

21:40-22:00 „genderstudies 1” – Dányi Viktória, Molnár Csaba és Porteleki Áron
A darab három előadója nemiségben, szerepekben, hierarchiában folyamatosan átalakul, változik. Három arc nélküli forma találkozása, akik a külső rétegek lefoszlása után csupaszon maradnak a saját világukban. A három alkotó már korábban is dolgozott együtt. Most a Múzeumok Éjszakája apropójából kezdtek bele egy újabb közös kutatásba, munkába, amiből a genderstudies 1. jött létre.

22:20-22:40 „Páncélsárkány!!” – Biczók Anna és Meszerics András duója
Hőseink álomvilága lárva, belső csillogás egy karcos sivatagban. A gyerekfantázia díváskodik, a pónik unikornisbőrbe bújnak. „Real ecstasy duet”

23:00-23:20 „Pirkad- adaptáció” – Hodworks társulat
A Hodworks Pirkad című produkciójában a mozgás teremtését látjuk. A test, mint táj, intim közelségben tárul fel. A meztelen testet az izmok rajzolata, a bőr gyűrődései, az érintések lenyomata, a bőrpír öltöztetik. Megmutatkozik a test manapság olyannyira elfojtott, tabuvá tett anatomikus-mechanikus gép mivolta, „állat-minősége”. A kölcsönhatások folytonossága, a megállíthatatlan változások a táncosoktól rendkívüli tudatosságot, erőt, kifinomultságot és figyelmet követelő performansszá alakítják ezt az emberi-fizikai tapasztalások ritka pillanatait kutató, merész előadást. Előítéletmentes, szabad, radikális testkutatás, ahogy Hód Adrienntől megszoktuk. A Múzeumok éjszakáján ennek az előadásnak a múzeum tereire átalakított rövid adaptációját láthatjuk.
Koprodukciós partner: Trafó – Kortárs Művészetek Háza
Előadók: Cuhorka Emese, Garai Júlia, Molnár Csaba, Márcio Canabarro
Koreográfia: Hód Adrienn

23:20-00:20 Tárlatvezetés Szipőcs Krisztina művészettörténésszel
A Ludwig Múzeum állandó tárlata a kelet-európai, illetve az amerikai és nyugat-európai kortárs művészet jelenségeinek együttes bemutatásával, az egyes művek új összefüggésekbe helyezésével igyekszik az eddig feltáratlan kapcsolatokat megvilágítani, miközben érinti az elmúlt ötven év társadalmi-politikai változásait is. A kiállítás kurátora, Szipőcs Krisztina segít megérteni a korszak művészettörténeti és társadalmi összefüggéseit.

I. emelet – Üvegterem
MÜPA jazz lounge

A MÜPA Üvegterme erre az estére-éjszakára hangulatos lounge-á alakul, ahol 18:00 órától egészen hajnali 02:00 óráig három élőzenei koncerttel, ill. a MÜPA Stúdió jóvoltából válogatott jazz és világzenei koncertfelvételekkel várjuk a látogatókat, akik a LUMÚ kiállításainak megtekintése előtt-után, vagy éppen közben egy kis zenei kikapcsolódásra vágynak.

20:00-21:00 Lamm Dávid Trió koncert
Lamm Dávid saját formációján, a delalammon kívül számos zenekarban vesz részt szerzőként és énekesként. Az elmúlt tíz évben a reggae-től az r’n’b-n keresztül a funky-ig meglepően sok zenei műfajban próbálta ki magát. Szívéhez legközelebb azonban a jazz gitározás áll. A Múzeumok Éjszakáján Egri Jánossal (bőgő) és Pecze Balázzsal (trombita) standardeket és saját szerzeményeket fog előadni.

22:00-23:00 Nagy János (zongora) és Mózes Tamara (zongora/ének) koncert
Nagy János, Erkel-díjas zeneszerző és jazz-zongorista duóban játszik Mózes Tamara zongorista-énekesnővel. A különleges formáció igencsak tág teret nyújt a zenei ötleteknek, hiszen két billentyűből és énekhangból áll; a zenészek szabadon szárnyalhatnak az együtt-játék mindig változó lehetőségeiben, újabb és újabb univerzumokba kalauzolva a közönséget.

00:00-01:00 Pátkai Rozina (ének) és Tóth Mátyás (gitár) koncert
Pátkai Rozina különböző formációkban 2010 óta koncertezik rendszeresen, zenekara 2013 januárjában, a Művészetek Palotájában, a Jazz Showcase-en kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Ezen az estén Tóth Mátyással duózik: a főként bossa novát játszó duó zenéjét a brazil dallamvilág autentikus előadásmódja, illetve a sajátos felfogású dalok teszik különlegessé. Szakítva a zárt formákkal, nagyobb teret kap az improvizáció, a modern zenei elemek és a pillanatnyi gondolatok zenei megformálása.
Bossa Novas című műsoruk a 2011-es Budapest Fringe Fesztiválon Szakmai Különdíjat nyert, az Edinburgh Festival Fringe-en Sell-out Show Laurellel díjazták műsorát. A Gödöllői Jazz- és Popzenei Fesztiválon a Legjobb Duó kitüntetést kapták.

P’art Café terasza
Zene

18:00-21:30 Dj Bem a.k.a. Matild (Holy Rollerz) DJ set

21:30-22:15 Marge koncert
A hazai zenei paletta skandináv hangvételű dalával az idei Eurovíziós Dalversenyt is megjárt üde színfoltja elektronikus hangvételű fellépését mozgalmas vetítéssel egészíti ki.

22:15-01:00 Dj Bem a.k.a. Matild (Holy Rollerz) DJ set

II. emelet – Ludwig Múzeum könyvtára
Kreatív foglalkozások

18:00-23:00 Pliage-műhely – gyakorlati és elméleti ismerkedés Hantai Simon festészeti technikáival
Hantai Simon képei nemcsak a látványosak és lenyűgözőek, de rendkívül érdekes a keletkezési módjuk is. A műhely munka lehetőséget ad arra, hogy kipróbáljuk a mester pliage-technikáját, a vászonhajtogatásos képalkotó-módszert.

Olvasósarok
Juhász Ferenc versek, Hantai Simon kötetek + játékos feladatok, értékes nyeremények. A Ludwig Múzeum szakkönyvtárában a képzőművészeti kiadványok mellett ezen az éjszakán megjelennek a versek is, hiszen a gyerekkortól kezdve egy életen át tartó barátság volt a festő és a Juhász Ferenc között.

A programok a Múzeumok éjszakája belépővel látogathatók, amelyek 2014. június 14-től vásárolhatók a Ludwig Múzeum pénztárában. Az első 100 elővételben jegyet vásárló látogatónk között 10-10 db értékes katalógust és éves múzeumi belépőt sorsolunk ki!

Múzeumok Éjszakája karszalaggal belépés 16.30-tól.

A Ludwig Múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén módosulhat. Biztonsági okokból a programokon csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni.
Az utolsó belépés ideje minden látogatónk számára éjjel 00.30. Megértésüket köszönjük!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Együttműködő partnereink: Művészetek Palotája, Nemzeti Táncszínház, Nemzeti Filharmonikusok, Trafó – Kortárs Művészetek Háza, A38 hajó, KultúrPart, Blup!, Diafilmgyártó Kft.

Támogató: EMMI, Nemzeti Kulturális Alap, Francia Intézet

Related Posts

A Ludwig Múzeum 2017. évi programterve

Egész évben várja az érdeklődőket a tavalyihoz hasonló színes palettával a Ludwig múzeum. 2017. szeptember 21. – november 5. Fluxus (A Schnepel-gyűjtemény) A 20. század…

Rock/tér/idő & Szenvedély. rajongás és művészet – avagy ismét a Ludwig

Akárhányszor éppen aktuális kiállításokat böngészek, egyetlen eset van, amikor nem a Ludwig-ra esik a választás: mégpedig ha már korábban megtekintettem a jelenlegi kínálatot. A Rock/tér/idő,…

Óbudai Nyár 2016. – június 4 – augusztus 28.

Fatima Spar & Freedom Fries, The Speakeasies Swing Band, „Sir” Oliver Mally, Rúzsa Magdi, Szikora Róbert és az R-GO, a Csík zenekar, Vastag Tamás, Bódy…

Óbuda Napja 2016

2016. május 6–7. Fő tér – Szentlélek tér, Zichy udvar. A nap háziasszonya: Barabás Éva Május 6. péntek SZENTLÉLEK TÉR 16.00–22.00 Gasztronómiai kalandozások 18.00 Budapest Voices 20.30…