A közösségi kvíz csapatépítő ereje

A manapság elterjedté vált csapatépítő programok rendkívül fontosak a közösségformálás szempontjából. Pszichológusok által bizonyított tény, hogy egy csapat sikere sokkal inkább függ attól, hogy a tagok mennyire jól tudnak együttműködni, mint az egyének intelligenciájától. Az együttműködés pedig sokkal könnyebb egy összeszokott, dinamikus társaságban, ahol a tagok ismerik egymást és jó kapcsolat alakul ki köztük. Ha a csapattagok jól kijönnek egymással, a humor is megjelenik a csoport mindennapi életében, ez pedig csökkenti a stresszt, növeli a kreativitást, egyszerűsíti a kommunikációt és erősíti a csapatkohéziót. Néhány tanulmány szerint a humor az emberek teljesítményét és a közös munka hatékonyságát is növeli. Egy jó csapatépítő program pedig nagyban hozzá tud járulni ahhoz, hogy a kollegák csapattá váljanak. Növeli a dolgozók önértékelését, tágítja a komfortzónájukat, és elősegíti a kollegák közötti bizalom kialakulást azáltal, hogy segít több oldalról is megismerni egymást.

közösségi kvízManapság számos cég kínál csapatépítő programot, amikből nem kis feladat kiválasztani azt, ami a kollégák nagy többségének tetszik, és megfelel a hatékony csapatépítő kritériumainak. Fontos tudni, hogy csupán egy jó hangulatú esemény még nem feltétlenül hat kedvezően a csoportfolyamatokra. A választásnál sok szempontot érdemes figyelembe venni, például a csapat létszámát és kor szerinti megoszlását, kinti vagy benti programot szeretnének-e, egy vagy esetleg több napot is szánnak a közös kikapcsolódásra. Többnapos csapatépítésre jó ötlet lehet a kalandpark, a vízitúra, off-road túra, borkóstolóval egybekötött programok, de ha csak fél napunk vagy néhány óránk van rá, akkor a közös főzés, az egyre divatosabb szabadulószoba, vagy a közösségi kvíz is jó alternatíva lehet.
Bartha Álmos, a QuizNight alapítója már öt éve foglalkozik közösségi és csapatépítő kvízek szervezésével. „A csapatépítő tréningek szervezése kapcsán az a tapasztalatom, hogy sokszor jelent problémát a cégeknek, hogy dolgozóik különböző korcsoportokat képviselnek, így nehezen tudnak olyan programot találni, ami mindenkit szórakoztat, és összekovácsolja a munkatársakat. Ilyen esetekre nyújt alternatívát a kulturális vetélkedő műfaja. Mi úgy állítjuk össze a kérdéssort, hogy minden korcsoportnak legyen benne érdekes téma, illetve mindig az adott céget érintő egyedi kérdések is feltűnnek a játékok során.”

A QuizNight 5 éves tapasztalata alatt több mint 50 cég 2500 munkatársának tartott már kvízjátékra alapuló csapatépítő tréninget. A témakörök vegyesek, vannak például irodalmi, általános műveltséggel vagy sztárokkal kapcsolatos kérdések, illetve mindig helyet kapnak a cég profiljához igazított vicces kérdéssorok is. Az évek alatt 27 fősre bővült szervezői gárda kvízmesterei mindannyian többéves tapasztalattal rendelkeznek, ezért tudják, hogy hogyan lehet egy rendezvényt izgalmasabbá tenni, legyen az konferencia, szeminárium, továbbképzés vagy éppen csapatépítő tréning.
„A dolgozók visszajelzése, hogy először tartanak a közös megmérettetéstől, mert félnek, hogy butának tűnnek majd a kollégák előtt. A tapasztalat az, hogy az 5-6 fős csapatok teljesítményéhez minden munkatárs hozzá tud tenni, hiszen a kérdések nem a lexikális tudást mérik, sőt, nagyon sok megfejtés akár ki is következtethető. A végeredmény általában jó hangulatú két óra, sőt még több órával a játék után is a kérdésekről beszélgetnek a résztvevők” – tette hozzá Bartha Álmos.
A jó csapatépítő program segít növelni a csapatteljesítményt, hiszen a csapattagok produktivitása és felelősségvállalása növekszik, valamint motiváltabbak lesznek. Az eredmény mérhető a munkatársak kreativitásának, problémamegoldásának javulásában és az egymás közti kommunikáció fejlődésében.
További információ: http://www.quiznight.hu/

Related Posts

Digitális méregtelenítés

Néhány éve hallottam valahol, hogy egészen új keletű dolog a telefonba azt mondani, hogy “hol vagy?” -a mobiltelefonok megjelenése előtt tudtuk, hogy hol van az,…

A játék jelentősége a gyerek életében

Néhány évtizeddel ezelőtt elindult egy folyamat a fejlett nyugati társadalmakban, melynek eredményeképpen a gyerekek egyre kevesebbet játszanak.

Az idősek védelme mindannyiunk feladata Ne hunyjunk szemet az időskori bántalmazás felett!

Lehet, hogy már nem a régiek, nehezen mozognak, törékenyek, esetleg feledékenyek, de a méltóságteljes és biztonságos élethez nekik is joguk van! Rengeteg elfordított arc, tétlen…

Könyvajánló – Dobray Sarolta: Üvegfal

Számtalan, a bántalmazásról szóló könyv jelent meg az utóbbi években. Nyilván ennek markáns oka a családon belüli erőszak számának növekedése, akár az intézményrendszerbe kerülők, akár…