A szakítást gyászolni kell

A párkapcsolat mindig két ember dolga az elejétől a végéig. A szakítási döntés hosszú folyamat. Még akkor is, ha az egyik fél nem így látja, de belül ő is tudja, csak még nem képes elismerni. Az igazán megérett szakítási szándék esetén, a döntésedért tudod vállalni a felelősséget. Anélkül, hogy a másik félből akarnád kicsikarni a döntést vagy őt vádolnád a kapcsolat megromlásáért. Hiszen együtt jutottatok el idáig. A kapcsolat megromlásáért minden esetben mindkét fél felelős.

Photography by Jib Peter
Tisztelet, a kommunikáció feltétele

Ha elérkezett az idő a szakításra a legfontosabb, hogy őszinte légy magadhoz és a partneredhez is, tiszteld meg őt, még akkor is, ha elhagyott. Egy utolsó, őszinte beszélgetés segíthet a tisztán látásban. Beszélgetés legyen, ne vádaskodás, egyszer és ne számtalanszor ragozzuk túl a hibákat. Valóságnak megfelelően helyezd el a másik felet és magadat. Milyen ő reálisan és te. Tanulj a hibáitokból.

Túlélési ismeretek

Tarts egy „kis” önvizsgálatot, ezt már egyedül csináld. Gondold, végig mit szeretnél, milyen vágyaid vannak, mit rontottál el és mit csináltál jól a kapcsolatodban. A veszteség értékelése fontos feladat. Felmérhetjük, hogy mit lehet változtatni, mi marad változatlanul. Írj listát az elképzelésidről.
Tartsd fenn a kapcsolatot a külvilággal, járj társaságba, szórakozni normális keretek között, a „ló” másik oldala sem lesz jó számodra, de jól elfedi a problémát, ha mindig van valami „jó kis program”, nem ez a cél.

Lazítsd az expartnerrel való érzelmi kötődést. Tudom ez a legnehezebb, még akkor is, ha te küldted el őt, ha „szépen” szakítottatok. Találkozások számát minimalizáld, ha később majd szeretnél a barátja lenni, akkor is adj időt magadnak.

Például: ha elromlott az autód, ázik a lakás stb.annyi minden történik ilyenkor. Hívj szerelőt, vidd el a szervízbe! Az önbizalmadnak is jót fog tenni, hogy megcsináltad! Te magad!

Keresd az emberi kapcsolatokat, újakat is és próbálj velük beszélgetni az élet nagy dolgairól. Hanyagold az ex kedvest, csak nem kívánatos furcsaságok jönnek ki ezekből a kis „beszélgetésekből”.

A megszokás, a „birtokviszony” mindenkibe megvan, ezek nem igazi érzelmek, de gátolják a tovább lépést és könnyen megrekedhethetsz ezen a szinten. Kell ez neked? A szakítás fáj, mint minden krízis, de így tudsz fejlődni. Tudom ez akkor mikor benne vagy, nem vígasztal, de így van.

Adj időt magadnak a szakítás fázisainak lecsengése akár félév is lehet, de maximum egy év. Ha úgy érzet, már túl sok idő telt el és nem tudsz tovább lépni, kérj segítséget. Ne szégyelld!

Minden szakítás gyász

A szakítás egy gyászfolyamat, amihez időre van szüksége a feleknek.Ne viselkedj úgy, mintha semmi sem történt volna , fájdalmaknak, gyásznak szabad utat engedj.

Az eddigi életforma elvesztése érzelmi káoszt válthat ki. Nehéz tudatosítani, hogy mit is vesztettünk. Érzelmi kapcsolati szinten talán most tudatosodik a kölcsönös függőség gazdagsága és a másikhoz fűződő érzések ellentétei a szeretet és gyűlölet akár egyszerre is megjelenik vagy rövid időn belül folyamatosan átcsap egyik végletből a másokba.

Borsos-Kőszegi Erika

pszichológus

www.szocialterapia.hu

Related Posts

Hogyan mondjam el neked…?! – párkapcsolati kibeszélőkönyv

Megvan az az élmény, hogy szereted a párodat, de valami mégis idegesít a szokásaiban, a magatartásában? Valami, ami nem változtat a szerelmeden, mégis: jobb lenne…

Nyílt levél a párom elviselhetetlen kislányához

Ma már szinte átlagosnak mondhatók a mozaikcsaládok, az olyanok, ahol apu a második házasságába hoz magával egy gyereket, ahol anyu két saját csemetéje mellett még…

Az idősek védelme mindannyiunk feladata Ne hunyjunk szemet az időskori bántalmazás felett!

Lehet, hogy már nem a régiek, nehezen mozognak, törékenyek, esetleg feledékenyek, de a méltóságteljes és biztonságos élethez nekik is joguk van! Rengeteg elfordított arc, tétlen…

Könyvajánló – Dobray Sarolta: Üvegfal

Számtalan, a bántalmazásról szóló könyv jelent meg az utóbbi években. Nyilván ennek markáns oka a családon belüli erőszak számának növekedése, akár az intézményrendszerbe kerülők, akár…