Bécs sosem volt még ilyen közel

Ausztria számos lehetőséget tartogat a magyar vállalkozóknak. Évente több száz magyar alapít céget Ausztriában – derült ki a Loffice osztrák piacra lépést támogató programjának első állomásán. A közeli, biztonságos és tőkeerős ország tökéletes terep az újító ötletek megvalósítására, ugyanis az induló vállalkozásokat és startupokat számos kedvezménnyel és programmal segítik.
Az osztrák piacon is érvényesülni kívánó magyar vállalkozások és startupok részvételével április 6-án elindult a Loffice Vienna WOW elnevezésű üzletfejlesztési programja, ahol a kiválasztott tizenhat jelentkező az osztrák piacot jól ismerő szakértőktől kapott személyre szabott tanácsadást. A kiscsoportokban megvalósult üzleti találkozók során a résztvevők jogi, adózási, befektetési, valamint támogatási és pályázati ügyekben kérdezhettek, az előadók pedig kiemelt figyelmet fordítottak a hazaitól eltérő üzleti magatartás és az esetleges buktatók bemutatására. A délutáni panelbeszélgetésen pedig több éves osztrák piaci tapasztalattal rendelkező vállalkozók osztották meg tapasztalataikat.
Ausztria erős gazdasága, magas életszínvonala, kiszámítható jogrendszere, Bécs pedig a világ egyik legélhetőbb városaként már jó ideje a magyar munkavállalók és vállalkozók egyik fontos célpontja. A kormány kiemelten támogatja a külföldi vállalkozások letelepülését, az indulást pedig – egyedi tanácsokkal és kapcsolatokkal – egy állami alapítású beruházás-fejlesztési ügynökség, az Austrian Business Agency segíti. Birgit Reiter-Braunwieser, a cég startup részlegének vezetője és Dr. Berényi Ferenc tanácsadó kiemelte, az induló cégek járulékkedvezménye mellett az innovatív ötleteken alapuló vállalkozásokat kutatás-fejlesztési támogatással segítik. Az innováció területén a Kompetencia Központok kialakítása hozott áttörést. Ezek az egyetemi fejlesztéseket és a vállalkozásokat kötik össze egy-egy konkrét kutatási témát kiválasztva. Emellett számos angyal befektető van jelen az ausztriai piacon. Azt, hogy miként lehet egy induló vállalkozásnak befektetőt találnia, azt Markus Lang, a Pioneer Ventures befektetői hálózat vezetője osztotta meg a résztvevőkkel. Az egyedi ötlet, a fenntarthatóság, a globális piacra lépés lehetősége és a jól felépített üzleti terv elengedhetetlen a biztos induláshoz.
„Ausztriában azok az induló vállalkozások számíthatnak sikerre, akik alapos előkészítés után, az osztrák jogi, adózási és cégkultúrát megismerve lépnek piacra, emellett a német nyelvtudásra is érdemes figyelmet fordítani” – emelte ki Dr. Baranyai Zoltán, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédje a kiscsoportos beszélgetések alkalmával. A cég bécsi irodája személyre szóló jogi tanácsokkal segíti a magyar ügyfelek ausztriai terjeszkedését. Szerinte érdemes átgondolni azt is, hogy az adott tevékenységhez a cég- vagy fióktelep alapítása, vagy a határon átnyúló szolgáltatás -e a megfelelő választás. A Safehaven adótanácsadó cég munkatársa, Fantoly-Schmid Tímea az osztrák adórendszer sajátosságairól, a személyi jövedelemadó sávos rendszeréről és az igénybe vehető adókedvezményekről mesélt a résztvevőknek. Ha szükséges, az adóhivatal például a kezdeti időkben személyes segítőt rendel ki a vállalkozó mellé, akinek az a dolga, hogy az érdekeit képviselje a hatóságokkal szemben, és pénzügyi tanácsaival segítse őt az indulást.
Aki tehát vállalkozni szeretne Ausztriában, annak az osztrák piac és üzleti élet alapos megismerése után, kidolgozott és átgondolt ötlettel, biztos financiális háttérrel érdemes elindulnia. A tervezés során fontos figyelembe venni, hogy a megélhetési költségek és adók magasabbak, ráadásul az alkalmazottak bérét euróban, a kamarák által meghatározott bérminimumnak megfelelően kell fizetni. Érdemes feltérképezni a startupoknak és külföldi vállalkozásoknak nyújtott állami programokat. A személyes tanácsadás mellett számos támogatási lehetőséget és mikrohitelt is igénybe lehet venni.
Mivel Ausztria gazdasági fejlődési üteme kimagasló és innovációs teljesítménye is messze az európai uniós átlag feletti, biztosak lehetünk abban, hogy egyre több magyar vállalkozás fog megjelenni az osztrák piacon is.

Az eseményen készült fényképek az alábbi linkről tölthetők le:
https://drive.google.com/open?id=0BxCLYh3eKNm7VjJWWk0zNnBPS2M

Related Posts

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

Május helyett szeptemberben lesz a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Az eredetileg tervezett májusi időpont helyett szeptember 10. és 12. között rendezik meg az idei Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált a járványhelyzet miatt – tájékoztatták…

Térképre vitték a budapesti albérletárakat

Most érdemes Budapesten albérletet keresni. A koronavírus lejjebb szorította a belvárosi bérleti díjakat, így ma már nem ritka, hogy a belső kerületekben jobb áron bukkanhatunk…

A Sziget Fesztivál is kiáll a Színművészeti Egyetem hallgatói mellett

Mint sok színész, író, költő, a hallgatói hálózatok, egyetemek, tudósok, a Sziget Fesztivál is kiáll az egyetemi hallgatók mellett. Sziget: „Hiszünk a sokszínű, független, nemzeti…