Ilyen lesz a 2014-es felvételi

Központi ponthatár a tizenhat szakon, emelkedő minimumponthatár, átalakuló intézmények – egyre több részlet derül ki a 2014-es felvételiről. Korábban írtunk már arról, mi vár a jövőre felvételizőkre, most újra összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

2

Két hete részmegállapodást írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter: a dokumentum értelmében minden szakon lesznek állami ösztöndíjas helyek, a tizenhat szakon, köztük a jogászképzésen, illetve a kommunikáció és gazdasági szakokon központi ponthatárt határoztak meg.

Ezek alacsonyabbak, mint 2013-ban: akkor lejjebb kellett vinni a küszöböt, hogy a kormány ígéretének megfelelően a hallgatók 10-20 százaléka állami ösztöndíjas formában kezdhesse meg a tanulmányait.

Emelkedik a minimumponthatár

2014. január 1-jétől az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken 220 a minimumponthatár – aki a 2014-es felvételin ennél kevesebb pontot szerez, állami ösztöndíjas és önköltséges helyre sem kerülhet be. 2015-ben 280, 2016-ban pedig 300 lesz a ponthatár az alap- és osztatlan képzéseken, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig 240, illetve 260 pontot kell majd szerezniük.

Kevesebb tárgyból lehet érettségizni

2014-ben már nem lehet vizsgázni ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy – a művészettörténet és a népművészet – választható közismereti vizsgatárgy lesz.

A 2014. május-júniusi vizsgaidőszaktól utazás és turizmusból csak hatodikként, az öt kötelező, illetve kötelezően választandó vizsgatárgyon felül lehet érettségizni. Megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből jelentkezhetnek ugyan érettségire, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni.

Több szakon kötelező lesz az emelt szintű érettségi

Annak, aki bölcsész-, társadalomtudományi vagy jogászképzésre szeretne bekerülni, legalább egy tantárgyból kell majd emelt szinten érettségiznie. Több, az agrár, műszaki, illetve orvos- és egészségtudományi területhez tartozó szakon pedig két emelt szintű vizsga a feltétel.

Ilyen új képzésekre jelentkezhettek

2013-ban startolt az új osztatlan tanárképzés, illetve az új felsőoktatási szakképzés. A jövő évi felvételin a tanári mesterszakok mellett az új tanárképzésekre is jelentkezhettek, amelyek 4+1, illetve 5+1 évesek, attól függően, hogy általános vagy középiskolában szeretnétek-e majd tanítani.
2013-tól már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak felsőoktatási szakképzéseket (korábban felsőfokú szakképzés): diplomát továbbra sem kaptok a kétéves képzés után, a megszerzett krediteket viszont beszámítják, ha azonos szakirányban tanultok tovább.

Forrás: eduline.hu

 

Related Posts

Kevesebben jelentkeztek az egyetemekre idén

Visszaesett az alkalmazott közgazdaságtan és a nemzetközi gazdálkodás szakra jelentkezők száma idén, pedig az állami ösztöndíjas képzés ponthatára a legtöbb helyen nem magasabb, mint tavaly.…

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

Május helyett szeptemberben lesz a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Az eredetileg tervezett májusi időpont helyett szeptember 10. és 12. között rendezik meg az idei Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált a járványhelyzet miatt – tájékoztatták…

Térképre vitték a budapesti albérletárakat

Most érdemes Budapesten albérletet keresni. A koronavírus lejjebb szorította a belvárosi bérleti díjakat, így ma már nem ritka, hogy a belső kerületekben jobb áron bukkanhatunk…