Levegőt az abroncsba!

A rövidesen beköszönő télies időjárás előtt tanulságos adatokkal zárult a Michelin évek óta rendszeresen megrendezett műszaki tanácsadása a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban.

Levegőt az abroncsba!

A Michelin Hungária Kft. együttműködésben az OMV Hungária Kft-vel, ismét megrendezte a „Levegőt az abroncsba!” közlekedésbiztonsági kampányt a fiatalok és a friss jogosítványosok részére, mely sikeresen zárult a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban. A rendezvénysorozaton tíz nap alatt összesen 1068 jármű gumiabroncsának állapotát vizsgálták a szakemberek.

A program célja az volt, hogy felhívja az autósok figyelmét – elsősorban a fiataloknak vagy éppen friss jogosítvánnyal rendelkezőknek szólt – a rendszeres, legalább havi egyszeri ellenőrzés és a helyes abroncsnyomás fontosságára, mivel a rosszul beállított légnyomás kedvezőtlen hatással van az abroncs élettartamára, az üzemanyag fogyasztásra, a jármű kezelhetőségére és a fékútra is. Ennek különös jelentősége lehet most, a rövidesen beköszönő téli időjárás alkalmával is.

Levegőt az abroncsba!

Az idei évben is hasznos volt felhívni a figyelmet arra, hol találhatók a gyártó által javasolt légnyomás beállításokról szóló információk, miért fontos a gumiabroncsok rendszeres ellenőrzése, illetve milyen abroncs külképi jelekre figyeljenek az autóvezetők saját és utasaik biztonsága érdekében.

A MICHELIN „Levegőt az abroncsba!” akció során idén vizsgált járműveknek 12%-án volt mind a négy abroncs megfelelő légnyomásra beállítva, 18%-án pedig volt átmenetileg elfogadható légnyomás értéket mutató abroncs, mely még nem számít veszélyesnek, de az abroncs élettartamát lerövidítheti, és rendellenes kopáshoz vezethet. A vizsgált járművek 70%-án volt legalább egy, nem megfelelő légnyomással rendelkező, jellemzően alulfújt abroncs. A nem megfelelő abroncsok 85%-a veszélyes, 15%-a pedig nagyon veszélyes nyomásértéket mutatott, azaz utóbbi esetben akár 1 bart is meghaladó mértékben tért el a gyártó által előírt légnyomástól.

A futófelület kopottsága szintén figyelmet érdemel, ezen a területen pozitívak a tapasztalatok, a vizsgált több mint négyezer abroncsból összesen 113-nak volt 2 mm alatti mintázati mélysége (a jogi szabályozás nyári abroncsnál 1,6 mm-t ír elő, míg a télinél 4mm-t javasol, lévén, ez utóbbi nem kötelező). Az abroncsok általános műszaki állapotát vizsgálva a leggyakoribb probléma a futó rendellenes kopása volt, amely a rossz futómű beállításból, a nem megfelelő centrírozásból illetve a nem megfelelő guminyomásból fakadhat.

Ráadásul a télies időjárással együtt érkező csúszós felületeken csak akkor várhatunk egy téli gumitól többlettudást, ha pontosan tudjuk, meddig használhatjuk, mikor kell mindenképpen újakat venni az addig használt abroncsoknál.

„Mi instruktorok, évek óta látjuk, tapasztaljuk, hogy az idő és a kilométerek múlásával miként hanyatlik egy téli gumi teljesítménye újkori önmagához képest. Jó tanács mindig van, de nehéz eligazodni. Ha az évek számát nézi az ember, 3-tól 10 évig terjed a skála, pedig nyilván nem mindegy. Ha a profilmélység kerül a középpontba, 1,6 és 4 mm között ingadoznak a vélemények. Számunkra nagyon fontos, hogy a közutakon kevés tapasztalattal rendelkező fiatalokhoz is eljuttassuk a balesetmentes közlekedésért folytatott kampányunkat, és ennek keretein belül, még a tél beállta előtt olyan kurzusokat szervezünk kifejezetten a friss jogosítvánnyal rendelkezők számára, ahol jelentős kedvezmények mellett a gyakorlatban készülhetnek fel a hirtelen előbukkanó vészhelyzetekre” – fogalmazott Kőrös András, a Tanpálya projektvezetője.

Related Posts

Télen milliméterekben mérik a biztonságot

Mivel egyre hidegebbek lesznek az őszi reggelek, elérkezett az ideje, hogy a biztonságos közlekedés érdekében autóinkat téli abronccsal szereltessük fel. Jeges, zúzmarás, vagy havas úton…

Ikarus – A Busz kiállítás Zalaegerszegen

Megnyílt az Ikarus – A Busz című kiállítás Zalaegerszegen, a tárlaton az érdeklődők a székesfehérvári Ikarus gyár és az Általános Mechanikai Gépgyár történetét ismerhetik meg…

Bécs után Budapesten is elérhető a Swapp

Egy új startup havidíjas autóelőfizetős szolgáltatást indított el Budapesten. A Bécsben már működő Swapp eddig több mint 1 millió eurónyi angyalbefektetést vonzott nagynevű befektetőktől. Alapítói…

Félmilliónyi robogó közlekedik kötelező biztosítás nélkül

A Magyarországon üzemelő mintegy 600 ezer robogónak csak a 15-20 százaléka után fizetik rendszeresen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat (kgfb) a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének…