Tanácsok téli autózáshoz

Hogyan ne autózzunk télen – A következő, igen szellemes, és sajnos az utakon sok esetben jellemző autós magatartás – tökélyre fejlesztve.

Tanácsok téli autózáshoz
Tanácsok téli autózáshoz

1. Gumi: a téli gumi úri huncutság, ne költsd rá a pénzt! Majd kicsit lassabban mész, oszt jóvan.

2. Sebesség: szűk mellékutcákban engedd, hogy vigyen a lendület, majdcsak megállsz valahogy! Ilyen helyeken mindig van egy csomó olyan objekt, amiknek biztonságosan nekicsúszhatsz, hogy a jármű lelassuljon. Széles, jól járható utakon viszont poroszkálj 30 km/h-val, lehetőleg a belső sávban, vagy még jobb a két sávot elválasztó vonalon! Ha összeakadsz hozzád hasonlóan közlekedő művésszel, akkor igyekezzetek egymás mellett haladni, hogy a sok izgága téli gumis gyökér ne tudjon megelőzni, mert az balesetveszélyes!

3. Elindulás: ha zöldre vált a lámpa, és nem tudsz elindulni, akkor jusson eszedbe: a természetet csak erővel győzheted le! Taposd teli talppal a gázt, ne gondolkozz! Az autó áll, a kerék majd forog szorgalmasan, jeget képez maga alatt, és akkor jó lesz.

4. Megcsúszás: ha bizonytalannak érzed az úttartást, ne terheld elmédet gondolkodással! Állj bele a fékbe, akárhol is vagy! Az autó persze nem fog visszatalálni az útra, vagy megállni. Szépen pörög, mint a szélkakas, és véletlenszerű irányokba sodródik, de ez így van rendjén.

5. Hólánc: ha véletlenül vettél, esetleg egy túl aggódós ismerőstől kaptál hóláncot, akkor jól tedd el! Semmiképpen ne gyakorold a felhelyezést még normális, száraz időben, mert akkor elvész a használat izgalma! Mikor éjszaka a kilincsig érő, jeges latyakban elakadtál, akkor állj neki az út közepén – lehetőleg kesztyű nélkül – feltákolni a kerékre! Sokkal viccesebb!

6. Parkolás: ilyenkor a hókupacok miatt nagy kincs a parkolóhely! Ha két kupac között meglátsz egy két autónyi helyet, azonnal állj be lendületből a kellős közepére, az a biztos! Ne bajlódj az autód normális elhelyezésével: nyugodtan lógjon ki az út közepéig, vagy foglalja el a járdát teljes egészében! Tél van, ezt mindenki lesz szíves megérteni.

Ha úgy érzed, hogy a fentiek olvasására fölöslegesen pazaroltad az időt, mert ezeket már eddig is tudtad, akkor sírva könyörgöm: tavaszig maradj otthon!!!!

Forrás: hasznaltauto.hu

Related Posts

Télen milliméterekben mérik a biztonságot

Mivel egyre hidegebbek lesznek az őszi reggelek, elérkezett az ideje, hogy a biztonságos közlekedés érdekében autóinkat téli abronccsal szereltessük fel. Jeges, zúzmarás, vagy havas úton…

Vezetési tanácsok extrém hidegben

Dermesztő napokat él át az ország. Reggelente nagyon kellemetlen a fűtetlen autóba ülni és útnak indulni. Összeállításunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy mire is figyeljünk autónknál…

Levegőt az abroncsba!

A rövidesen beköszönő télies időjárás előtt tanulságos adatokkal zárult a Michelin évek óta rendszeresen megrendezett műszaki tanácsadása a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumban.

Dubajban terjeszkedik tovább a magyar Swapp

Bécs és Budapest után Dubajban is elindítja havidíjas autóelőfizetős szolgáltatását a Swapp. A részben magyar startup a helyi befektetők érdeklődése és a kedvező piaci feltételek…