Nyílt levél a Népjóléti Bizottsághoz az elektromos cigaretta használat kapcsán

Tisztelt Népjóléti bizottság!

A közeljövőben Önök elé kerül Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere előadásában, T/7404 számon, az Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet, mely véleményünk szerint alapvetően téves előfeltételezésekből kiindulva szándékozik szabályozni az elektromos cigaretta és annak kiegészítőinek használatát és forgalmazását.

A Villanypára Egyesület és az Elektromos Cigaretta Platform Polgári Egészségmegőrző Mozgalom, mint a fogyasztók érdekképviseleti szervezetei, a Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetsége mint a gyártók és forgalmazók érdekeit képviselő szervezet, az alábbi kéréssel fordul Önökhöz.

Kérjük a bizottságot a törvény keretein belül adják meg a lehetőséget a fent nevezett szervezeteknek hogy Önök előtt is kifejthessék érveiket, ismertessék a fogyasztók és forgalmazók álláspontját! Hivatkozunk az EMMI levelére melyben ígéretet tett a felhasználókat képviselő szervezetekkel való egyeztetésre, de ezt figyelmen kívül hagyta amikor az előkészítési folyamat során erre sor kerülhetett volna.

Érveink a következők:

A tervezet indoklása nem áll logikai kapcsolatban a tervezett lépésekkel. Ha igazak is lennének az indoklásban felsoroltak, akkor sem következne belőlük, sem a tarfiktörvény, sem a nemdohányzó törvény módosítása. A gyermekek védelme trafikon kívül is megoldható, a nemdohányzók védelme pedig az elektromos cigaretta használókat is megilleti.

Azonban nem csupán a javaslat logikai szerkezete elégtelen, hanem maguk az előfeltételezések is. Azok a szakirodalom módszeresen szelektált, kizárólag a gyógyszer gyártók által, az e-cigaretta elleni kampányban szponzorált és széles körben használt ferdítő, sok esetben hamis publikációkra vonatkoznak. Eközben figyelmen kívül hagyják a kutatási terület irodalmának elsöprő többségét, amely egyértelműen az e-cigarettában rejlő kárcsökkentő- és életmentő potenciálra mutatnak rá.
Az előterjesztés szándékosan és manipulatív módon kezeli az e-cigarettát a dohányzás elleni küzdelemben a probléma részeként és nem a megoldás eszközeként. A probléma részeként kezelve, megkísérli kiirtani azt. Ezzel azonban a problémát legfeljebb az eredeti szintre fogja redukálni, amely egyet jelent a társadalmi és egészségügyi károk folyamatos és akaratlagos fenntartásával.

A probléma megoldására irányuló eszközként tekintve, az e-cigaretta drámai és azonnali módon, radikálisan visszaszorítaná a dohányzást és 100.000 átszokóra vetítve mintegy 600 életet mentene meg évente. Ezeket az életeket a törvényjavaslat elfogadása elveszíti!

Szemben az előterjesztés szellemiségével és néhány, a közelmúltban a sajtóban nyilatkozóval, mára már tudományosan alátámasztott tény, hogy az elektromos cigaretta alkalmas eszköz a dohányzásról való szabadulásra. Az amerikai Centre for Disease Control (CDC) 2014-es felmérése kutatási eredményeire alapozva jelentette ki, hogy az elektromos cigaretta hatékony eszköz arra, hogy a dohányzókat távol tartsa halálos szenvedélyüktől.

Ugyancsak téves az a feltételezés, hogy az elektromos cigaretta károsabb lenne a hagyományos dohányzásnál. Az angol Public Health England (az angol Közegészségügyi Hivatal) bejelentette, hogy az elektromos cigaretta használata 95%-kal kevésbé ártalmas, mint a dohányzás. Továbbá kijelentette, hogy „nincs olyan konkrét bizonyíték, ami arra utal, hogy az elektromos cigaretta gőzét passzívan belélegzőkre az ártalmas hatással lenne”.

Fentiekhez képest a törvényjavaslat lényegében egyenlőség jelet tesz a dohányzás és az elektromos cigaretta használata közé. Véleményünk szerint ez téves és elfogadhatatlan. Ez a megközelítés és az ebből adódó szabályozás a ma már dohányt nem fogyasztó elektromos cigaretta használókat a passzív dohányzás ártalmait elviselni kényszerítő módon a dohányzó helyekre száműzné.

Véleményünk szerint ugyancsak téves az a törekvés, mely az elektromos cigaretta, mint eszköz, illetve utántöltői forgalmazását kizárólagos jelleggel a Nemzeti Dohányboltokba utalná. Véleményünk szerint nem okoz kárt sem a jelenleg elektromos cigarettát használóknak, sem a társadalomnak, ha a dohányboltokban is forgalmazhatóak ezek az eszközök, de úgy véljük, hogy – tekintve, hogy nagyobb, esetenként több tízezer forint értékű, speciális tudást igénylő termék – nem nélkülözheti a szakmailag felkészült, tanácsadással is rendelkezésre álló kereskedőket.

Az a tapasztalatunk, hogy az elektromos cigarettával szemben felhozott érvek mindegyike megcáfolásra került már nemzetközi tanulmányokban, miközben hazánkban nem ismert a tárgyban érdemi kutatás. (Illetve egy igen, de azt a Villanypára Egyesület készítette, Dr. Zentai István vezetésével.) Feltételezésekre, félelmekre alapozott jogalkotás – pl. jelen formájában – ma még dohányzó emberek ezreinek életével játszik.

Javaslatunk a piaci szabályozásra:

• az I. generációs e-cigaretták tekintetében a Nemzeti Dohányboltokat célszerű a forgalmazásba bevonni. Ezek az eszközök zárt rendszerűek, nem igényelnek műszaki támogatást, megjelenésük és használatuk hasonló a cigarettáéhoz. Célszerű, ha a cigarettákat megjelenésükben is imitáló termékek a trafikokba kerüljenek. Ugyanakkor, biztosítani kell a trafikokban a megfelelő tanácsadást a dohányosok számára a dohányzásról elterelés érdekében;
• a II. és III. generációs utántölthető készülékek, tartályok, szerelési és kiegészítő anyagok, valamint az utántöltő folyadékok forgalmazását jól ellenőrzött (akkreditált) szakboltokban kell végezni. A szakboltok személyi és infrastrukturális bázisa a jelenlegi piacon adott. Több éves tapasztalattal, a termékeket, szakmai tudományos és műszaki hátteret ismerő, gyakorlott szakemberek állnak rendelkezésre, akik élvezik a mintegy 150 ezer fogyasztó bizalmát;
• az internetes kereskedelem legális működésének lehetőségeit megfelelően szigorú szabályozással kell megteremteni, a webshopok betiltása nem vezet eredményre sem az ellenőrizhetetlen forgalmazás, sem a termékbiztonság, sem pedig a költségvetési bevételek tekintetében. Az internetes piac teljes tiltása a veszélyes feketegazdaság erősödését és az ellenőrzött, jogkövető, legális piac gyengülését fogja okozni.
A további piaci, költségvetési és egészségügyi károk mérséklése érdekében, a társadalom és egészségpolitikai kockázatok csökkentéséért, az elektromos cigaretta termékek gyártásának és forgalmazásának szabályozási folyamatait -a piaci szereplők és a fogyasztói csoportok képviselőinek- bevonásával, haladéktalanul meg kell kezdeni.

Egyben tájékoztatjuk a bizottság tagjait, hogy kérésünket mint nyílt levelet a sajtóban is közzé tesszük.

Forrás: http://ecigaretta.eu/

Related Posts

Feketelista.hu: rekordszámú céget töröltek az idén

Egyetlen évben sem töröltek annyi céget a hazai bíróságok, mint idén. Már a december közepi adatok alapján megállapítható, hogy 2015-ben 43 696 társaságot vontak ki…

A megszűnő cégek harmada kényszertörléssel tűnik el

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). Az…

23 000 személyt tiltottak el a cégalapítástól

Az elmúlt évben 1673 esetben tagadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – adóregisztrációs akadály fennállása miatt – az adószám kiadását. A 2015. évi…

Te már eldöntötted

Terrorista vagyok. Na, nem megbízatásból, hanem önkéntes alapon. Elvégre kinek mi okoz örömöt. Erőszaktevő vagyok. A fiatal, védtelen lányok a gyengéim, meg persze a lehető…