Új menzarendelet: ugrott a rántott hús

Nem tudni, van-e ember, aki nosztalgiával emlékszik a menzakosztra. Mostantól még kevésbé fog: a menzákról kitiltják a rántott húst, a hasábburgonyát, halálra ítélték a piskótát, a kolbászt, és a magasabb zsírtartalmú tejet.

39_0_3436_d62092f53db51c965c4be1972314d548_d1b798_701

 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége egy egész napot szánt arra, hogy a piac szereplőit összehívva, megmutassa, mennyi pénzből és mit kéne a gyerekek elé tenni, nap mint nap. Az új rendelet januártól lép életbe. Elvileg.

A Mintamenza program keretében egyrészt 11 hónapja 35 konyhán tesztelik az új menüsort, mely megfelel a közétkeztetési rendelet új szabályozásának. A Budapesten és Pest megyében zajló tesztben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is részt vesz, folyamatosan ellenőrzik, hogy a becsült energia- vagy épp sótartalom tényleg annyi-e amennyi, és érzékszervi vizsgálatokat is végeznek. Az jól látszik, hogy a gyerekek nagy része nem eszi meg a leveseket, 70-80 százalékot kiöntenek, de a „karottás rizs” 56 százaléka is a moslékba kerül, a burgonya 60 százalékáról nem is beszélve.

Mindenesetre az új rendelet alapján januártól vége a jó világnak, jön a hal és a rendes zöldség. A VIMOSZ elég egyszerűen elmagyarázta, mire számíthatunk. Íme a valóság.
Ha a gyerek napi háromszor kap enni, akkor legalább 3dl tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell kapnia, legalább két adag zöldséget vagy gyümölcsöt, de a burgonya nem ér, illetve két adag gabona alapú élelmiszert. Csípős, fűszeres ételt nem kaphat 14 év alatti gyerek, a vegánok pedig nem járnak jól, mert minden főétkezésnél kötelező egy adag állati fehérje feltálalása.

A három év felettiek búcsút inthetnek a teljes tejnek, nekik maximum 1,5% százalékos tejet lehet adni, kivéve ha kistermelőtől érkezik, az egészségesnek minősül.
Édesség önállóan ebédként nem adható; egyéb főétkezésként és kisétkezésként kizárólag legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édesség adható. Érdekes viszont,hogy a sokak által károsnak tartott édesítőszerek beépülnek az új menzarendbe.

Forrás: dívány.hu

Related Posts

87 millió 7 év alatti gyerek nem ismer mást, csak a háborús konfliktust

Az új adatok megmutatják a fegyveres konfliktusban érintett gyerekek számát az agyfejlődési időszak csúcsán Minden tizenegyedik, azaz több mint 86.7 millió 7 év alatti gyerek…

Élményalapú programozó iskola nyílt gyerekek számára

A programozást egészen fiatal korban el lehet kezdeni; már az alsó tagozatosok is könnyen megtehetik az első lépéseket. Az ehhez szükséges tudást és az első…

A Nemzeti Tehetség Program idén is keresi 2014 legkiválóbb diáktalentumait

A Nemzeti Tehetség Program célja a tehetséges fiatalok és az őket segítő mesterek közös munkájának elősegítése. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mint a Nemzeti…

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…