Nem kérek rántott húst – avagy Vad Fruttik, a rétegzene

Rosszul tűröm a plázás mindenhonnan ömlő tömegritmusokat, messzire kerülöm a tizenöt perces magyar sztárokat, és ha értelmes zenét akarok hallhatni, akkor fesztiválozom és alternatív rockot hallgatok. Valahogy nem vonz a „szeretlek, mert szép vagy, meg a nap is süt” tartalommal bíró magyar könnyűzene és a kommersz dolgok. Ezért járok Vad Fruttik koncertekre és ezért nem eszem minden nap rántott húst.

Vad Fruttik, a rétegzene
Vad Fruttik, a rétegzene

Azt már mindenki tudja a cikkeimből, hogy nagy fesztiválozós vagyok, azt kevésbé, hogy az a zenekar, aminek majdnem minden koncertjén voltam az idén, az a Vad Fruttik. Erre csak az augusztus 23-i Zöld Pardonban lévő koncerten döbbentem rá. Mert volt Óbudai Napok, MÜPA, FEZEN, Sziget Fesztivál, Zöld Pardon. Most is csak azért nem ugrálok épp Szegeden, mert messze van. Pedig mindig ugrálok, mert nem lehet nem ugrálni. Minden koncerten 2-3000 más rajongóval együtt.

Az Index szerint olyan a nevük, mint egy leszbikus punk bandának. Hát, az biztos, hogy nem a nevük miatt hallgattam meg az első dalukat. Valahol szólt, és én hetekig kerestem az elkövetőjét. Mostanra lenézően hümmögök, ha valaki nem tudja, mi az a Vad Fruttik.

A Wikipédia azt írja róluk, hogy a zenekart 1996-ban alapították Várpalotán. 1999-ben egy tehetségkutatót követően lehetőséget kaptak arra, hogy elkészítsék első nagylemezüket, de egy hónappal az album rögzítése előtt a kiadó visszamondta a szerződést, a zenekar pedig felbomlott.

2005-ben aztán három dalt rögzített a Vad Fruttik a Magyar Rádió 8-as stúdiójában. Ezen számok közül az egyik a Szerelmes dal volt, melyet a RadioCaféban elkezdtek játszani. Ennek hatására aRadioCafé Instant vol. 1. című válogatásalbumára felkerült a Szerelmes dal.

Első nagylemezük 2006 őszén jelent meg a Mama Records gondozásában Rózsikámnak digitálisan címmel. Az album több dala is szerepelt a RadioCafé, a Cool TV és az MTV slágerlistáján. Ekkoriban alakult ki a zenekar végleges felállása. Ugyanezen évben elkészült a Vad Fruttik első klipje is a Nekem senkim sincsen című dalból.

A következő évben országos turnén szerepelt az együttes. Felléptek a Szigeten és a VOLT Fesztiválon is. A VOLT válogatáslemezre felkerült a Sárga zsiguli. 2007-ben az MR2 Petőfi Rádiónál történt zenei műsorstruktúra váltás óta a dalaikat rendszeresen játssza a rádió, manapság is napi szinten hallhatóak országosan is. Többezrek koncertek jegyzik őket az A38-on, a Zöld Pardonban és a fesztiválokon. A zenekar tagjai: Likó Marcell, Kerekes Gergely, Hock Zoltán, Hock Attila és Győrffy Gyula. Három nagy és egy kislemez az eddigi kiadásaik mérlege, az új lemez megjelenését Marcell megsúgta a backstage-ben: 2013 február.

Olyan a fruttis zene, mint valami vegyes saláta. A Sárga zsiguli egy nagyon jó retro hülyéskedés, a Nem hiszek-et biztos sokan élvezik, Zorán pedig még érti is, a Goa felszíni botránkoztatás, mélyebben tanmese. A Lehetek én is pedig himnusz lett, pedig messze van a nyálas-szerelmes daloktól.

Ami a legjobb benne, az az a fajta magyar nyelvhasználat, amit kevés zenekar tud felmutatni. A színvonalas, tartalommal teli szövegek, amik állítólag íródtak már szalvétára, WC papírra, turnébuszon, meg mindenhol. Igényes, irodalmi. Fricskás, szatírikus, és nem feltétlenül érti mindenki. Ez meg tőlem egy komoly dicséret.

Még Puzsér sem mondaná erre a zenekarra, hogy pusztító alpáriság, és maradjanak a garázsban zenélésnél. Én meg lemegyek Agárdra 25-én, ha már Szeged kimaradt…

Borsos-Kőszegi Erika
Fotó: Nagy Márton Photography

Related Posts

Django Feszt Budapest 2023

A Margitszigeten rendezik meg idén a Django Feszt Budapestet A margitszigeti Kristály Színtérben rendezik meg idén a gypsy dzsessz magyar előadóit felvonultató Django Feszt Budapest…

Otthonra lelt az EFOTT

Idén nyáron ismét a Velencei-tó partjára látogat a hallgatók legnagyobb rendezvénye, az EFOTT Fesztivál. Ez alkalommal azonban a Sukorói-félsziget ad otthont a rendezvénynek, ahol terv…

Jubileumi Jazzpiknik Paloznakon sztárfellépőkkel

Sztárfellépőkkel, fesztiválhimnusszal, saját magazinnal készül az idei Paloznaki Jazzpiknik. Augusztus 4-től 6-ig tizedik alkalommal rendezik meg az eseményt a Balaton-felvidéki településen. „A nagyszínpadon Richard Bona…

Augusztus közepén rendezik meg a VeszprémFestet

Az eredetileg meghirdetetthez képest később, augusztus közepén rendezik meg az idei VeszprémFestet, Tom Jones mellett egyelőre öt magyar előadó nevét hozták nyilvánosságra a szervezők. Hétfői…