Bátor Tábor, ahol az igazi hősök vannak

Paul Newman alapította az első tábort beteg gyermekeknek, amely mára nemzetközi táborszövetséggé nőtte ki magát. A szervezet tavasztól új néven SeriousFun Children’s Networkként működik tovább. Az alapító színészlegendához hasonlóan az új név népszerűsítését is két hollywoodi sztár, Julia Roberts és a nyáron nálunk forgató Bruce Willis vállalták. A szövetség jelenleg tizennégy állandó táborhellyel rendelkezik a világban, ahol súlyos betegségben szenvedő gyermekek élményterápiás táboroztatása zajlik.

Bátor Tábor, ahol az igazi hősök vannak
Bátor Tábor, ahol az igazi hősök vannak

A szövetség hazai tagja a Bátor Tábor, amely a hálózat közép-európai központjaként 700 beteg gyermeket, köztük szlovákokat, lengyeleket és cseheket is fogad. A hollywoodi legenda, Paul Newman álma volt, hogy legyenek a világban olyan helyek, ahol a súlyosan beteg gyermekek legalább egy kis időre elfelejthetik a betegségükkel járó nehézségeket és egészséges társaik mindennapjait élhetik. A nyolc amerikai és egy-egy ír, angol, francia, izraeli, olasz és magyar táborban évente mintegy 33000 súlyos beteg gyermek vehet részt 18500 önkéntes segítségével. A részvétel a gyerekek és a hozzátartozóik számára minden programon ingyenes.

A 2001 óta működő Bátor Tábor komplex terápiás szabadidős programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással, valamint haemophiliával kezelt gyermekek és családjaik részére. Nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal hétvégi családi és testvér táborok formájában szerveznek számukra ingyenes programokat. Ez az egyetlen tabor, ahol olyan programok kipróbálására van lehetőségük a gyerekeknek, amelyeken betegségükből kifolyólag máshol nemigen vehetnek részt. Evezhetnek, lovaglhatnak, gyakorolhatják az íjászatot, részt vehetnek kézműves-, tánc-, zenei-, sport-, színjátszó-, vagy magas-kötélpályás foglalkozásokon.Minden programunk legfontosabb célja, hogy a táborozók számára sikerélményt nyújtson. Ez jótékony hatással van önbizalmukra és ezáltal gyógyulásukra.

A Bátor Tábor öt éve tagja a szervezetnek, amely most új néven SeiousFun Children’s Networkként működik tovább. A kizárólag magánadományokból és céges támogatásból működő szervezet évente 700 gyermeket táboroztat hatvani, a beteg gyerekek speciális igényeinek megfelelően kialakított táborhelyén, azzal a terápiás céllal, hogy élményekben gazdagon, testileg és lelkileg megerősödve kerüljenek vissza megszokott környezetükbe. A táborba a gyermekeket ellátó egészségügyi intézmények, illetve a kezelőorvosok ajánlása alapján lehet bekerülni, ahol szakmailag felkészített, lelkes önkéntesek foglalkoznak velük. A nyári táborokban résztvevő gyerekek fizikai és lelki állapotát rendszeresen figyelik és mérik, a táborozás jótékony hatása orvosilag is bizonyítható. A SeriousFun Children’s Network egyes táborhelyeinek helyi specialitásai is vannak. A hazai Bátor Tábor különlegessége a terápiás lovaglás és az íjászat.

Ahogy a SeriousFun Children’s Network munkáját, úgy a hazai Bátor Tábor tevékenységét is számos híresség támogatja. Az előbbi nagykövetei közé olyan hollywoodi legendák tartoznak, mint mostanáig nálunk forgató akcióhős, Bruce Willis vagy Julia Roberts.

Szívesen vállalnak szerepet a Tábor munkájában, népszerűsítésében olyan magyar közéleti szereplők, mint például Erős Antónia, Csiszár Jenő, Geszti Péter, Harcsa Veronika, Jakupcsek Gabriella, Kepes András, Kováts Adél, Lackfi János, Mautner Zsófi, Novák Péter, Oroszlán Szonja, Presser Gábor, Rácz Zsuzsa, Rúzsa Magdi, Schell Judit, Sütő Enikő, Süveges Gergő, Szervét Tibor, Varga Líviusz.

Persze az igazi sztárok és hősök a táborozó gyerekek, akik betegségük ellenére jókedvűen oldják meg az előttük álló feladatokat.

További információ:
Kun Zsuzsanna
mobil: 30/548-7958
e-mail: zs.kun@batortabor.hu

Borsos-Kőszegi Erika
website
Fotó: batortabor.hu

Related Posts

Miért vezethet a gyermekkori fülgyulladás később elhízáshoz?

A középfülgyulladás gyakori betegség a gyermekek körében. A tudósok régóta tudják, hogy a gyermekeknél a visszatérő fülgyulladások hallásromláshoz vezethetnek, mely zavart okozhat a beszédfejlődésben. Az…

Az Óbudai Kulturális Központ márciusi programjai

Márciusban is minden korosztály számára érdekes programokat nyújt az Óbudai Kulturális Központ. San Marco Galéria Március 11. péntek 18.00 Csendes terek – válogatás a Völgyi-Skonda…

Átlépte a 7000. táborozó a Bátor Tábor kapuit!

Az alapítvány önkéntesei és munkatársai 14 éve dolgoznak azért, hogy sorsfordító, életre szóló élményeket nyújtsanak a daganatos és más krónikus betegséggel élő gyerekeknek és családjaiknak.…

BabaMama Expo és Gyerekvilág Élményhétvége

Van, amit nem lehet elég korán kezdeni! Ezen a hétvégén, november 14. és 16. között rendezik meg a 9. Babamama Expót és a Gyerekvilág Élményhétvégét…