Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

Rendkívüli érdeklődés előzi meg Közép- és Kelet-Európa elsőszámú nemzetközi kortárs képzőművészeti vására megnyitását, a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest 2021. október 7-10. között új helyszínen, a Bálna Budapest épületében különlegesen gazdag művészeti válogatással várja a látogatókat. Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti eseményére ezúttal közel 30 országból érkeznek kiállítók, akik jóvoltából ötszáznál több művész több ezer alkotása kerül bemutatásra. A művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja között ugyancsak a Bálna Budapest ad otthont Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, az Inside Art nemzetközi művészeti konferenciának, illetve a New Visegrad Photography fotó- és a 360 Design Budapest design kiállításnak is. Az Art Market Budapest 2021-ben a visegrádi országok művészetét helyezi fókuszba, és Visegrad Contemporary címen külső helyszíneken létrejövő kiállításokkal és eseményekkel kiegészülő művészeti programsorozatot hoz létre. Az Art Market Budapest a 2021 októberében útjára induló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál partnere és a fesztivál programjának kiemelt képzőművészeti komponense.

A tavalyi évben a nemzetközi művészeti vásárok választéka töredékére zsugorodott, az Art Market Budapest azonban a kevesek egyikeként 2020-ban is látogatói rendelkezésére állt. Részben ennek, részben olyan kedvező tendenciáknak is köszönhetően, mint például a regionális művészeti platformok térnyerése, a budapesti seregszemle megerősödött pozícióban nyitja meg újra kapuit a közönség előtt. Ezt jól mutatja a COVID okozta válságot megelőző évekhez képest is rendkívüli kiállítói érdeklődés, a jelentkezések és a jelentkezők által képviselt országok számában és az igényelt kiállítási területben mutatkozó jelentős növekedés.

A Bálna Budapest különleges kiállítási tereiben mintegy 7 ezer négyzetméteren közel 30 ország 120 kiállítójának köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása válik közvetlenül hozzáférhetővé 2021. október 7-10. között az érdeklődő és vásárló közönség számára. Az Art Market Budapestre 2021 októberében a következő országokból érkeznek kiállítók: Albánia, Argentína, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Chile, Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Lengyelország, Libanon, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, USA.

A rendkívül széles nemzetközi választékban Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája jelen van, és több új szereplő is bemutatkozik.

Az Art Market Budapest 2021-ben tovább szélesedő választékából külön kiemelést érdemel, hogy miközben a tengerentúli kiállítók jelentős része az idén még távol marad az európai vásároktól, az elmúlt évek sikeres építkezésének eredményeként az Art Market Budapest ezévi eseményét számottevő latin-amerikai érdeklődés kíséri. A komoly művészeti és piaci lehetőségekkel kecsegtető régió bemutatkozását az Argentínából, Kolumbiából és Chiléből érkező kiállítók mellett magas szintű magángyűjtői jelenlét egészíti ki.

Az Art Market Budapest a 2021 októberében útjára induló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál partnere és a fesztivál programjának kiemelt képzőművészeti komponense. Az együttműködés a fesztivált szervező Müpa és az Art Market Budapest között hosszú évek óta fennálló nagy sikerű partnerségen és a közösen elérni kívánt célokon alapul, mely a hazai és ideutazó közönség magas színvonalú, nemzetközi művészeti tartalommal való kiszolgálása, Magyarország kiemelkedő művészeti értékeinek nemzetközi kontextusban történő bemutatása, Budapest központi kulturális szerepének és vonzerejének erősítése egyaránt közös törekvés.

Visegrád Contemporary – Közép-Európa a figyelem középpontjában

Az Art Market Budapest régiónk vezető művészeti vásáraként feladatának tekinti, hogy Közép- és Kelet-Európa különleges kulturális értékei számára hatékony bemutatkozási lehetőséget biztosítson a globális művészeti világban. Részben a regionális művészeti platformok és kulturális együttműködések térnyerésének támogatása szándékával is az idei évben Közép-Európa, szűkebben az úgynevezett visegrádi együttműködés országai, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kortárs művészete kerül a figyelem fókuszába, ami külső helyszínek bevonásával Visegrad Contemporary néven szerveződik művészeti fesztivállá Budapesten 2021 októberében.

A Magyarországnak a Visegrádi Csoportban betöltött elnökségéhez is kapcsolódó programsorozat kifejezett törekvése, hogy a kortárs művészet eszközrendszerével élővé, relevánssá és a közönség számára is kézzelfoghatóvá tegye a visegrádi együttműködés gyakran elsősorban a politika és a történelem szintjén és nyelvén megfogalmazott céljait és jelentőségét. A tagországok művészetének szentelt, az Art Market Budapest helyszínén bemutatásra kerülő képzőművészeti válogatás köré épülő programsorozat Budapest más helyszíneit is bekapcsolva ad ízelítőt a régió művészeti választékából.

Az Art Market Budapest csarnokaiban tucatnyi kiállítási stand több száz négyzetméterén látható cseh, lengyel és szlovák vendégkiállítói jelenlét mellett kiemelt figyelmet érdemel a négy ország művészeti egyetemei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból válogató New Visegrad Photography tárlat a Bálna Budapest földszinti kiállítótereiben, amelynek anyagából a Várkapitányság jóvoltából látványos szabadtéri válogatás látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. Szintén a fesztiválhoz kapcsolódóan Vladimir Birgus, a cseh fotóművészet emblematikus figurája So Much, So Little című kiállítása a Budapest Music Center kiállítóterében régiónk rendszerváltás előtti feszült légkörét idézi meg.

Art Photo Budapest – továbbra is fókuszban a fotóművészet

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként 2014-ben alapított Art Photo Budapest a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült komponense, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként ezúttal a hagyományosan népszerű kiállítási anyag mellett több csemegével is szolgál a fotóművészet iránt érdeklődőknek.

A közép- és kelet-európai régió vezető fotógalériája, a bécsi és ljubljanai kiállítóhelyekkel rendelkező Photon és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ közreműködésével az Art Photo Budapest úgynevezett portfolio review keretében fotóművészek számára teremti meg a konzultáció lehetőségét az eseményre meghívott neves nemzetközi szakértőkkel. A konzultációsorozat nyertese kiállítási lehetőséget kap az Art Photo Budapest jövő évi programjában.

A Capa Központ az Art Photo Budapest szakmai partnereként több további esemény létrehozásával is hozzájárul a fotóművészeti seregszemle sikeréhez, amelyek közül kiemelkedik Brandei Estes, a Sotheby’s fotóművészeti igazgatója szubjektív tárlatvezetése, amelyen a nemzetközi fotós piac egyik legbefolyásosabb személyisége személyesen mutatja be a kiállítás anyagából válogatott kedvenceit.

360 Design Budapest

A globális művészeti életben és a műtárgypiacon jól ismert jelenség a képzőművészet és a design közötti határvonalak elmosódása. A hazai kreatív ipar két zászlóshajója, a Magyar Divat & Design Ügynökség illetve az Art Market Budapest 2021-ben partneri viszonyt hozott létre annak érdekében, hogy a két terület egymás tartalmai iránt fogékony közönségét összekapcsolja, és a kézenfekvő szinergiákból fakadó lehetőségeket hatékonyan kihasználja.

A Magyar Divat & Design Ügynökség a partneri viszony keretében az Art Market Budapestnek is otthont adó Bálna Budapest földszinti kiállítóterében 360 Design Budapest címmel különleges kiállítást hoz létre. A hazai design kiemelkedő szereplőit felsorakoztató válogatás a kreatívipari tárgyakat új, innovatív és fenntartható módon mutatja be a közönségnek a magyar és regionális tervezők ismertségének széleskörű növelése és a hazai designmárkák nemzetközi piacra lépésének segítése szándékával. Az esemény a környezettudatosság, az újrahasznosítás és az anyagtudatos design fontosságára is igyekszik felhívni a figyelmet. A Magyar Divat & Design Ügynökség és az Art Market Budapest a kiállításhoz kapcsolódó eseménysorozat több elemének létrehozásában, így kerekasztal-beszélgetések, tárlatvezetések szervezésében, a marketing kommunikáció területén és a VIP vendégek fogadásában is együttműködik. A partnerség kialakításával olyan programok létrehozása a cél, amelyek Európa szerte kiemelkedő szakmai és turisztikai vonzerővel bírnak.

Inside Art konferencia

Annak hagyományos kísérőprogramjaként az Art Market Budapest 2021 kiállítási napjain és helyszínén Inside Art címen szervezett nemzetközi művészeti konferencia jelentős nemzetközi szakmai személyiségek részvételével, előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti élet és piac aktualitásaiba, az azok jelenét és jövőjét formáló trendekbe.

A tematikus szakmai napok közül ezúttal az október 9-i program érdemel külön kiemelést: a Liget Budapest és az Art Market Budapest együttműködésében a nagyszabású, összetett kulturális infrastruktúra-fejlesztések és multifunkcionális kulturális központok szerepét és jelentőségét teszik az előadók vizsgálat tárgyává. A hagyományosan a globális művészeti és műtárgypiaci trendek bemutatására és elemzésére fókuszáló nemzetközi szakmai találkozón ezúttal a Liget Budapest Projektről szóló prezentáció esettanulmányként vezeti fel a neves külföldi szakemberek beszélgetését. A konferencia további napjain a Visegrad Contemporary fesztivál részeként a regionális kulturális együttműködés jelentősége (október 8.), az Art Photo Budapest kísérőeseményeként a fotográfiának a történelmi események feldolgozásában játszott szerepe (október 10.), valamint jelentős külföldi magángyűjtők részvételével a magángyűjtemények intézményesülésének folyamata (október 7.) kerül feldolgozásra.

„Az Art Market Budapest a világjárvány miatt kritikussá vált időszakban megszakítások nélkül a közönség rendelkezésére állt, sikerrel élt a különleges helyzet adta lehetőségekkel, így 2021 októberében rendkívül széles művészeti választékkal újra Európa egyik legvonzóbb művészeti találkozóhelyeként nyitja meg kapuit a közönség előtt.” – emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Art Market Budapest 2021

Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár
2021 október 7-10.
Bálna, Budapest

Related Posts

The Art Around us – Képek a volt Balettintézetből fotókiállítás

Fotókiállítással idézi vissza az egykori balettintézet hangulatát, tiszteleg az épület és a balett összefonódása előtt a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Drechsler-palota megújulásáért felelős…

Online kiállítások a debreceni Modemben

A járványhelyzetben sem állt meg az élet a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban. Jelenleg három, igaz még csak online látogatható kiállítással várják az…

Hasítás, Godot Labor kiállítás

A Godot Labor legújabb kiállításán Kaszás Konrád festőművész és Plank Antal szobrászművész együtt mutatják meg a vonalak, színek, kiterjedések szédítő világát. Habár más művészeti ágban…

Finisszázs – Érzelmes utazás

„Az én fotóim sokat beszélnek” – mondja Araki. Azt is mondja: „Ha az ember élete unalmas, a fotói is unalmasak lesznek.” Neki a fényképezőgépet elkattintani…