Az Európa Könyvkiadó kiemelt kötetei 2015 második félévében

Regényes Sztálin-életrajz, a kétezres évek háborúiról szóló könyv, kortárs magyar szerzők újdonságai, nőtörténeti kötet szerepel az Európa Könyvkiadó sokszínű őszi-téli kínálatában.

Szeptember elején jelenik meg az Apponyi Géraldine albán királyné életével foglalkozó, fotókkal gazdagon illusztrált kötet. A Géraldine – Egy magyar nő Albánia trónján egy személyes hangú, ugyanakkor alapos portré egy különleges asszonyról, aki épp az idén ünnepelné századik születésnapját. A kötetet a szerző, Joséphine Dedet részvételével mutatja be a kiadó a Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptember 8-án.
Külföldön hatalmas kritikai és közönségsikert aratott Ben Fountain első könyve a Billy Lynn hosszú félidei sétája. A szerző mellbevágó szatírája éles humorral bírálja az amerikai társadalom több vetületét, központban az iraki háborúval. Az afganisztáni misszió legveszélyesebb helyszínére visz Paolo Giordano Az emberi test című regénye. A Magyarországon is népszerű A prímszámok magánya című könyv szerzője megdöbbentő életszerűséggel ábrázolja a mai „új típusú” háborúkat.
Öt év után ismét új Hornby-regény jelenik meg magyarul. A Vicces lány az 1960-as évek Nagy-Britanniájába kalauzolja az olvasót, ahol a főszereplő Barbara Parker álma, hogy nagy „nevettető” legyen. A 2003-ban elhunyt chilei szerző, Roberto Bolaño néhány év alatt vált kultikussá, ősszel A Harmadik Birodalom című könyvét vehetik kezükbe az olvasók.
A világszerte „az orosz Umberto Ecóként” beharangozott Jevgenyij Vodolazkin Laurosz című műve a 2013-as év irodalmi szenzációja volt. Regényében egy XVI. századi orosz gyógyító és szent életét meséli el. Az orosz történész és drámaíró, Edvard Radzinszkij, regényben írta meg Sztálin életét a gyerekkorától kezdve egészen rejtélyes haláláig. Milyen embert hozott létre a „szocialista” társadalom? Szvetlana Alekszijevics efféle kérdésekre keres választ Elhordott múltjaink című könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül.
Aki kapja, marja címmel jön novemberben Stephen King új regénye, amelyben a Mr. Mercedes nyomozója tér vissza. Ebben a hónapban érkezik az új Metró-kötet is: Dmitry Glukhovsky Metró 2035 című regényével zárja le az Artyom küzdelmét bemutató trilógiát. Christopher Nolan Csillagok között című filmje elsöprő sikert aratott a mozikban és a díjátadókon egyaránt. A film tudományos hátterének kidolgozásában részt vett az elismert elméleti fizikus, Kip Thorne, aki a laikusok számára is érthetően magyarázza el az elméletet az Interstellar – Valódi tudomány a Csillagok között című műben.
Vámos Miklós Beatles és én című kötete augusztus végén jelent meg a szerző szellemes és frappáns fordítás-kötete, októberben pedig novellákkal és „fakciókkal” folytatódik az életműsorozat. Háy János eddig publikálatlan írásokkal bővítette ki Házasságon innen és túl című kötete novemberre várható. Szécsi Noémi Géra Eleonórával gazdagon illusztrált kötetben írta meg A budapesti úrinő magánéleté-t.
Lehet-e boldog, kiegyensúlyozott gyerekeket nevelni egyedül? Lehet-e élvezni az életet egyedül nevelő szülőként? Nagy Anna Egyedülálló szülők könyve című kötete többek között ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.
Agatha Christie születésének 125. évfordulójára egy kötetben jelenteti meg az Európa Könyvkiadó a magyar olvasók három kedvenc Christie-krimijét, amelyre augusztus végéig szavazhattak az olvasók. A Balhüvelykem bizsereg című könyvben Tommy és Tuppence nyomoz, A szárnyak szava Christie természetfölötti témájú novelláit foglalja össze és a születésnapra megjelenik Poirot bölcsességeinek gyűjteménye is A kis szürke agysejtek címmel.
Az Európa Könyvkiadó ősszel új sorozatot indít 100 könyv címmel. A válogatás célja, hogy bemutassunk száz nagy olvasmányt a huszadik századból, fogódzót adva a legek legjeit kereső olvasóknak. A sorozatban idén megjelenik Jorge Luis Borges Az első magyar költőhöz című, válogatott műveket tartalmazó kötete, Agatha Christie három legnépszerűbbnek szavazott regénye, William Golding-tól A Legyek Ura Gy. Horváth László új fordításában, Stephen King Tortúrá-ja, Ursula K. Le Guin sci-fi klasszikusa, A sötétség balkeze és Stanisław Lem Solaris-a.

Related Posts

Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm írt alapos, a múltszázadtól napjainkig…

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Könyvajánló – Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelenik meg a Budapest Katalógus projektből született könyv. A kötet színes portréfotókkal és a hozzájuk tartozó magyar és angol…

Könyvajánló – Vámos Miklós: LEHETETLEN + RÖGTÖN

Vámos Miklós 1995 és 2003 között dolgozott televíziós műsorvezetőként. Beszélgetős műsorai kihagyhatatlan programok voltak: Vámos kiválóan kérdezett, vendégi – színészek, írók, zenészek – pedig remek…