Az Európa Könyvkiadó kiemelt kötetei

2014 első félévében az Európa Könyvkiadó folytatja az elmúlt évek hagyományait: kiváló külföldi szerzők műveit mutatja be a hazai nagyközönségnek, illetve magyar szerzők nagyszerű műveit adja ki. Kiemelt köteteink között megtalálható a 2014 januárjában 90. születésnapját ünneplő John Lukacs legújabb műve, Háy János új kötete és Bridget Jones naplóinak régóta várt folytatása.

Photo Credit: Jason Bell.
John Lukacs 2014 januárjában ünnepli 90. születésnapját. Az Európa Könyvkiadó az évforduló alkalmából január végén adja ki a szerző legújabb művét, A huszadik század rövid történeté-t. A lendületes elbeszélés dióhéjban foglalja össze a huszadik század krónikáját – két világháborúját, hidegháborúját, a nemzetek és politikusaik törekvéseit. Szintén az évforduló tiszteletére újra megjelenik Lukacs hazánkban legsikeresebb műve, a Budapest 1900, amellyel a szerző a külföldiek érdeklődését akarta felébreszteni Budapest iránt, de olyan nagyszerű várostörténetet írt, amely a magyar olvasóknak is maradandó élményt nyújt.

Bohumil Hrabal születésének március 28-án lesz a 100. évfordulója. Ennek tiszteletére az Európa Könyvkiadó három jelentős Hrabal-művet is újra kiad: februárban, illetve márciusban megjelenik az Őfelsége pincére voltam, a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok. Mindhárom regény új borítót kap a szerző születésének centenáriumára.

2014-ben Bridget Jones visszatér. Utolsó találkozásunk óta fölfedezte a Twittert, lecserélte a chardonnayt koktélra, és az önsegítő könyveket gyermeknevelési szakirodalomra. Helen Fielding új, 2013 őszén megjelent regénye nagyon mai, nagyon ismerős és nagyon Bridget Jones-os. A Bolondulásig, Bridget Jones naplójának harmadik része 2014 márciusában fog megjelenni az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Háy János új novelláskötete a Napra jutni egy vidéki család életének mindennapjairól mesél, egy kisfiú életét követi a születéstől a középiskoláig. Külön érdekessége, hogy a főhős történetét elmondó novellafüzért a gyereket körülvevő legfontosabb felnőttek élettörténetét bemutató szociografikus novellák zárják. A könyv várhatóan a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenik meg.

Konrád György új, tavasszal megjelenő esszékötetében, amelynek címe Európa és a nemzetállamok, az európai és a nemzetállami eszme múlt-, jelen- és lehetséges jövőbeli összefüggéseit boncolgatja, ezúttal is reagálva a hazai és az európai politikai helyzetre, a nacionalizmus erősödésére, a rendszerváltozás utáni kelet-európai országok politikai életének nehézségeire, különös tekintettel az elmúlt évek magyarországi fejleményeire.

2014 tavaszán végre megjelenik Marina Sztyepnova műve, a Lazar asszonyai. Sztyepnova nagyregénye átfogja az egész huszadik századot. Négy különös női sorsot ismerünk meg benne, miközben a történetek mögött zajlik a kegyetlen orosz történelem. Sztyepnova az orosz női irodalom új sztárja, akit a kritikusok gyakran Ulickajához hasonlítanak.

Patrick Ness A Káosz-trilógia szerzője eddig ifjúsági és gyerekkönyveiről volt ismert itthon. Az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg első felnőtteknek szóló könyve, A daruasszony, amely egy japán népmese nyomdokain járó mágikus regény, és éppúgy álom és valóság határán lebeg, mint a szerző ifjúsági regényei. Ness az Európa és a Vivandra Kiadó közös vendége lesz a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Anne Applebaum Petőfi-díjas történész új könyvében, A vasfüggöny-ben Kelet-Európa 1944 és 1956 közötti történetét meséli el. Az elemzés részben izgalmas levéltári anyagokra épül, de a világhírű amerikai történész számos szemtanú, áldozat vagy éppen hatalommal bíró kortárs életét, személyes történetét is beleszövi a könyvbe. A totalitarizmus kialakulásának nemcsak politikai, hanem pszichés és hétköznapi történetét is körüljárja, és különös részletességgel foglalkozik Magyarország sorsával. Terveink szerint a szerző a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz.

Huszonegy évvel ezelőtt jelent meg Vámos Miklós nagy sikerű könyve, A New York–Budapest metró. A szerző így ír a kötetről: „Vámos Miklós úgy érezte, valakinek egyszer már meg kell írnia Amerikát, az Egyesült Államokat, that is, azt a ménkű nagy országot, egy ménkű nagy magyar regényben. Miután hosszan időzőtt odaát, 1990 nyarán már biztosra vette, hogy ő az a valaki.” A kötet 2014 tavaszán fog újra megjelenni Vámos Miklós életműsorozatában.

letsdsdöltés

A tavaly indított TRANSZ sorozat új kötete David Cronenberg Konzum című műve.
Tíznél is több sokkoló, idegborzoló és elgondolkodtató kultuszfilm (pl. A légy, a Meztelen ebéd, az Agyfürkészők, a Videodrome és az Erőszakos múlt) rendezője először írt regényt. Könyve világában folytatódnak rémálomba torkolló, drogos víziókban tobzódó filmjei: fetisizmus és a modern technika méregdrága vívmányaival kipárnázott fogyasztói valóság, a test betegségei és a lélek elvetemülése szövődik egybe ebben a sodró cselekményű, durva, mégis filozofikus történetben.

 

Related Posts

Könyvajánló: Bridget Jones naplója 3.

Bridget Jones pont olyan idióta és esendő, mint húsz évvel ezelőtt. És pont ez a jó benne. Mintha valami régen látott barátnő köszönne be –…

Könyvajánló: Bridget Jones márciusban visszatér!

2013 októberében látott napvilágot angolul Bridget Jones naplójának harmadik része. A kötet magyarul Bolondulásig címen fog megjelenni 2014 márciusában, az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm írt alapos, a múltszázadtól napjainkig…

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.