A Birdman Című Film Könyvalapja: Raymond Carver:Kezdők

A Birdman című film könyvalapja: Raymond Carver: Kezdők

A legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb operatőri munka mellett a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díjat is elnyerte tegnap este Alejandro González Iñárritu Birdman című filmje. A film ötletadó novellája Raymond Carver Kezdők című elbeszélése volt, amely magyarul is olvasható a szerzőnek a Magvető Kiadónál megjelent azonos című novelláskötetében.

 

Lelki nyomor és nyelvi gyönyörűség – Raymond Carver meggyújtja a cigarettát, babrál kicsit a gyufával, előrehajol: „Nem az ember azonos a szereplőivel, hanem ők vele.”

A szerző mára az amerikai irodalom ikonja, akinek a hatására egyaránt hivatkoznak kortárs szépírók és lektűrgyárosok – legtöbbjük olvasható is magyarul, ellentétben Carverrel, akitől egyetlen válogatáskötet jelent csupán meg korábban.

A most közölt írásokat először 1981-ben közölték a What We Talk About When We Talk About Love című kötetben, mely az áttörést jelentette Carver számára: egy csapásra az irodalmi minimalizmus hírhozójává vált, „amerikai Csehovvá”, akinek életszagú történetei és zsigerekig ható mondatai elementáris hatást gyakorolnak olvasóira. A sors fintora, hogy a legutóbbi időkben épp ennek a kötetnek a létjogosultsága kérdőjeleződött meg. Carver özvegye, Tess Gallagher lehetővé tette az eredeti kézirat kiadását, melyből világosan kitűnik, hogy Carver szövegeit egykori szerkesztője és barátja, Gord on Lish alaposan „rövidre vágta” – mintha csak a később ezekből filmet rendező Robert Altman (Short Cuts, 1993) keze alá kívánt volna ily módon dolgozni.

823317_5Az újra kiadott gyűjtemény Beginners címen jelent meg Amerikában és Angliában és a Magvető is ezekben a változatukban adja közre Carver gyönyörűségesen fájdalmas novelláit – bevezetve a háromkötetesre tervezett prózai életmű-sorozatot.

Raymond Carver: Kezdők

Kiadó: magvető
Megjelenés: 2010. október
Oldalszám: 316 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 14 2753 0
Fordította: Barabás András

Related Posts

Könyvajánló – Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés

Grecsó Krisztián új könyve, a Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei, amely az olvasók legszemélyesebb emlékeit…

Könyvajánló – Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája

A világhírű orosz író új regénye október 20-án jelent meg. A Jákob lajtorjája szerelmek regénye, hol jellegtelen, hol történelmi jelentőségű hétköznapok krónikája, szeszélyesen indázó családtörténet,…

Megjelent a Magvető 2017-es könyvnotesze

A napok iszkolása – Egy év Esterházy Péterrel – Magvető könyvnotesz 2017-re – idézetek, képek, rajzok

Könyvajánló – Röhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza verseskötete egyszerre brutális és érzékeny, letaglózó és közvetlen. Fő témája az identitás törékeny mivolta. Erre utal a cím is:…