63 perc magyar valóság – interjú Túri Bálint Márkkal, a Legjobb úton című film rendezőjével

Nándi (31) „wannabe” zenész, aki hét év sikertelen európai vándorlás után hazatér Magyarországra. Átutazóban van, csak addig tervez maradni, amíg meg nem kapja az új-zélandi munkavállalási vízumot. Itthon találkozik anyjával, barátaival, régi emlékekkel, egy új szerelemmel, sőt, váratlanul az apjával is, akit 20 éve nem látott. Kedvenc gyerekkori játékát, Tom Kapitányt is megtalálja és elképzeli az űrhajós mostani küldetését.

Mindezek a találkozások tükröket tartanak Nándi elé, rákényszerítve őt, hogy döntésre jusson az életével kapcsolatban. A színes animációs elemekkel tűzdelt független filmben a főbb szerepeket a hazai kortárs underground zenei élet szereplői alakítják. A film zenéjét a főszerepet is alakító Cservenka Ferenc szerezte, de elhangzik a női főszereplő, Walters Lili zenekara, a több filmzenét (Free Entry, Aranyélet) is jegyző Dorothy’s Legs és a Pávelt alakító Lajkó Bence (Acid Benci, Presszó, tangó, libidó, Plutó) több száma is. Egy utcazenész-cameo erejéig feltűnik Medve Balázs, az X-faktorból ismert Dynamite Dudes egyik tagja is.

/Forrás: Port.hu/
– A Legjobb úton c. film magyar-holland koprodukcióként van feltüntetve, azonban a stáb teljes mértékben csak magyar dolgozókból tevődik össze. Van benne bármi más holland, azt leszámítva, hogy egy holland egyetemen készült mesterszakos diplomafilmről van szó?

– A film a holland egyetem által biztosított költségvetésből készült el, ami adott volt a képzés idejére és szabadon költhettük el. A mesterszak meglehetősen hálás feltételeket biztosított, mivel csupán annyit vártak el cserébe, hogy fel legyen tüntetve, hogy az ő képzésük keretén belül lett fejlesztve a film. Más jogokat nem tartottak fenn az elkészült művekkel kapcsolatban.

– Az előző kisfilmed, a Tiki, főleg francia stábtagokkal forgott le. Hogyhogy most kizárólag magyarokkal dolgoztál együtt? Mik a tervek a továbbiakban, szeretnél maradni a magyar vonalon a szereplők, közreműködők tekintetében, vagy inkább az internacionális csapat lesz jellemzőbb?

– Tiki a BA diplomamunkám volt, amit Párizsban forgattunk, a stáb nagy részét az ottani iskolatársaim tették ki. Jelenleg Magyarországon élek, így alapvetően itt kezdek el együtt dolgozni, együtt gondolkodni másokkal. Nyitott lennék a koprodukciókra is, vannak barátaim, volt iskolatársaim, akikkel szívesen működnék együtt, de egy koprodukció elég nagy stratégiai játék, nehéz arra alapozva elkezdeni egy filmterv fejlesztését.

– A film cselekménye olyan fiatalokról szól, akik jobb élet reményében hagyják el Magyarországot, amit itthon sajnos sokan értünk, és meg is értünk. Mennyire aktuális azonban ez például Hollandiában, ahol sokkal kevesebb a külföldre vándorlók aránya, mint itt?

– Máshogyan, de náluk is aktuális a téma. Egyrészről azért, mert Hollandia az egyik fő célországa a Kelet-Európai kivándorlóknak, így ők is nap mint nap találkoznak ezeknek az embereknek a történeteivel. Másrészről sok holland fiatal megy külföldre tanulni egy-két évre, utazgatni, ezért ez a fajta önkeresés szerves része a társadalomnak.

– Több feladatkört is megosztottatok egymás között, ami azt jelenti, hogy például a forgatókönyvírás nem egyetlen ember kezébe összpontosult. Cservenka Feri pedig a főszerep eljátszása mellett még számos feladatból is kivette a részét. Ez segítségül szolgált?

– Cservenka Ferivel a nulladik ponttól kezdve együtt dolgoztunk, akkor még semmit sem tudtunk sem a főszereplő fiúról, Nándiról, sem a történetről, csak az alapkoncepció volt meg, hogy egy fiú hazatér külföldről. Ezt egy hosszú munkafolyamat követte, amely során együtt alakítottuk ki a karaktert és a történetet improvizációkon keresztül fejlesztettük. Ferinek van zenei képzettsége, háttere, innen jött, hogy zenész lett a főszereplő és így már az is adta magát, hogy ő szerezze a film zenéjét. Ez érződött a leghitelesebb megoldásnak.

– A zenei betétek egyébként elérhetők valahol az interneten?

– Néhány szám megtalálható youtube-on, valamint a film Facebook oldalán (https://www.facebook.com/legjobbuton ) . Tervben van, hogy csinálunk egy Soundcloud oldalt a film zenéjének. A főcímzene egyébként egy amerikai srác, Gary Acquaro munkája, akivel együtt tanultunk egy évet Párizsban, ő viszont a filmes szakma helyett zenei irányba ment tovább. Amikor először hallottam ezt a számot, nagyon megtetszett, mivel kifejezetten utazós hangulatú zene, ezt használtuk a vágáshoz, végül bent maradt, és főcímdal lett belőle.

– Mennyire nehezítette meg a munkát, hogy profi színészek helyett zenészeket választottál szereplőknek?

– Nem éreztem nagy nehézségnek, hiszen többségüknek volt már alternatív színházi tapasztalata. Másfelől a zenészek is előadóművészek, vannak dolgok, amiket ugyanúgy meg lehet találni egy másfajta performanszban is. A munkafolyamat során rengeteg játékot és improvizációt használtunk, ezzel igyekeztem azt elérni, hogy ne csak ők alkalmazkodjanak a szerephez, hanem formálják is azt a saját képükre.

– Mennyi időt töltöttetek forgatással?

– 13 napot forgattunk, 8 napot animáltunk, ami relatíve nagyon kevés. Én közben Hollandiában végeztem az utolsó évet, ami szerencsére elég szabad volt, mert csak kéthavonta voltak tömbösített workshopok, közben pedig már mindenki a diplomamunkájára fókuszált. Nem a végső verzióval diplomáztam le, mivel a képzés maga egyfajta process-based oktatás volt, ami nem a kész produktumra koncentrált, hanem inkább a folyamatra fektette a hangsúlyt.

– Van valami konkrét vonal, amit szeretnél követni, vagy ez most inkább az egyetem utáni kísérletezés időszaka?

– Nem szeretnék behatárolt stílusú alkotóként jelen lenni a köztudatban, hogy dialógus központú drámákat rendezek, ez vagyok én. Nemsokára elkészül például egy újabb rövidfilmem, ami nagyon más jellegű, narratív elemekkel is dolgozó kísérleti lélektani-thriller lesz. Mindenképpen tervben van nagyjátékfilm, és kisjátékfilm készítése is. Amikor elkezdek dolgozni, körülbelül látom, hogy egy projekt milyen lélegzetvételű lesz, de nem kezdem el egyből számolni a perceket hozzá. A Legjobb úton is 63 perc, ami a hosszát tekintve határeset, de a néző számára egyértelművé válik, hogy a történet ívét és kifejtését tekintve nagyjátékfilm.

Szauer Lilla

Related Posts

HAMAROSAN DVD-N AZ ARANY MEDVE-DÍJAS TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL

A Testről és lélekről március eleje óta rendületlenül látható a mozik műsorán, eddig közel 90 ezer néző váltott rá jegyet. Karácsony előtt a rajongók már…

BEFEJEZŐDÖTT A VIRÁGVÖLGY FORGATÁSA

A napokban fejeződött be a Virágvölgy 25 napos forgatása. Csuja László a Filmalap Inkubátor Programjának egyik győzteseként készítheti el első nagyjátékfilmjét Enyedi Ildikó mentorálásával. A…

Filmpremier: Örök tél

Február 25-én tűzi műsorára a Duna TV Szász Attila és Köbli Norbert új filmjét, az Örök tél című alkotást. A film főszereplője Csányi Sándor, és…

Érkezik Köbli Norbert új filmje, az Örök tél!

Várhatóan 2018 februárjában érkezik a a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró új filmje, az Örök tél, melyhez…