Úton Online Filmfesztivál

Mit is jelent úton lenni? Legtöbben a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népekre (cigányok, más nomád és természeti csoportok), egyénekre és speciális közösségeikre (csavargók, hippik), valamint a helyüket kereső menekültek sorsára, lehetőségeire asszociálunk. De ugyanúgy beleférnek a „kategóriába” a szellemi utakat bejáró művészek, tudósok, akár átlagemberek is.
E gondolatmenet hívta életre 2014-ben az Úton kategória ötletét. Az idei Tartóshullám/Mediawave Együttlét fesztiválra 4314 filmet neveztek, amiből az is látszik, mennyire sokféleképpen lehet ezt a kategóriát értelmezni, és műfajilag is mekkora teret enged.


Az online filmfesztivál keretében 24 kisjátékfilmet, 17 animációs filmet, 11 kísérleti és 28 dokumentumfilmet, azaz összesen 80 filmet lehet megtekinteni. Tematikusan pedig még színesebb a mezőny, mert az idei fő tematikát képviselő „rítus” filmek mellet, találkozhatnak a nézők zenei és táncfilmekkel, a vidéki, környezettudatos életet bemutatókkal, humoros és drámai alkotásokkal, kisebbségi és migrációs témájúakkal, valamint ismeretlen filmet világokat bemutató filmekkel is Thaiföldtől Örményországig, Kirgizisztántól Egyiptomig, Mexikótól Ecuadorig.

A legtöbb film Közel-Keletről, azon belül is Iránból érkezett, szám szerint 17. Mintegy igazolva, hogy nemcsak a világ nagy fesztiváljain aratnak a perzsa nagyjátékfilmek, hanem kisfilmjeik, animációik, valamint dokumentumfilmjeik közt is sok a kiváló alkotás. Meg merjük kockáztatni, hogy hasonló színvonalú és széles átfogású, kortárs perzsa filmválogatás mostanság nem került nyilvánosságra. Vajon mi okozta eme kulturális/művészeti bummot az alig ismert, vagy tán félreismert Iránban?

A program másik különlegessége, hogy olyan első gondolatra tán egzotikus minősítésű országok filmjei közül is csemegézhetünk, mint Burkina Faso, Fülöp-szigetek, Ecuador, Dél-Afrikai Köztársaság, Irak, Kirgizisztán, Thaiföld, Tajvan és a többiek. Egzotikusnak értékeli, gondolja őket európai és amerikai dominanciához szokott gondolkodásunk, miközben filmjeikből sokkal inkább az sugárzódik, hogy sok kis tigris meresztgeti a körmét, teljesen más és egyedi filmes nyelveket hozva a felszínre. És a sajátos filmkultúrát képviselő szovjet/orosz film is új pompájában csillog.
Az Online Nemzetközi Filmverseny nem azonos a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál „klasszikus” nemzetközi és magyar filmversenyével. Bár van néhány film, mely mindkét versenyben bemutatásra kerül, ezeket jelöljük a filmek adatlapján! A filmek április 29-ig láthatók, a szavazatokat legkésőbb március 31-ig lehet leadni. Mindenképpen érdemes szavazni, mivel a szavazók között 25 darab belépőjegyet sorsolunk ki a Mediawave 2019 Együttlére, Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra.
A filmeket az alábbi felületen lehet megnézni:

http://mediawavefestival.hu/uton/index.php?k=22&modul=mediawavefesztivalrol

Related Posts

A 7. MOZINET FILMNAPOK PROGRAMJA

2017. október 20-23. között Budapesten a Puskin moziban és országosan további 13 város art mozijában immár hetedik alkalommal tekintheti meg a közönség a világ művészfilmtermésének…

Rövidesen szemrevaló filmfesztivál

Szeptember 21. és 30. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló│Sehenswert Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség…

7. MOZINET FILMNAPOK – CANNES-I ÉS VELENCEI SIKEREK PREMIER ELŐTT

Idén is lesz Mozinet Filmnapok: 2017. október 20-23. között immár hetedik alkalommal tekintheti meg a közönség a világ filmtermésének krémjét, jóval a hivatalos hazai mozibemutató…

VERSENYFILMEK ÉS VENDÉGEK AZ IDEI TITANICON – Elővételben már kaphatóak a jegyek!

  2017. április 6-13. között Budapesten, három helyszínen fut majd a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő eseményen idén hét –…