Könyv előzetes – Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

2012. október 15-től a boltokban

Minden könyvkritikám olvasókritika is: nem olvasunk eleget, nem olvasunk minőségi irodalmat. Néha már dühömben ezt is szoktam mondani: mindegy, csak betű legyen. Itt most betűk vannak, képek, titkok. Talán minden kérdésre, ami romantikus, lírai kamasz koromban furdalt, most, ebből a könyvből kapom meg a választ.

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

Annak idején utáltuk, amikor a magyartanár azt mondta: „Ezzel azt akarta mondani a költő…”. Viszont még a legelvetemültebbek is fülelni kezdtek, ha arról esett szó, Ady kapcsolata milyen volt Csinszkával, József Attilának pedig mennyi szerelme lehetett, már csak a vers – címekből ítélve is. Így, vagy úgy, de megmaradtak a versek is, ha megláttuk mögötte az embert. Nyáry Krisztián könyve az embert láttatja az irodalmi óriásokban, és az általa bemutatott emberek esendők, a szerelmeik sokszor ugyanolyan félresikerültek, mint a mieink.

A szerző néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt.

2012 elején barátai szórakoztatására kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből mára több mint tizenötezer olvasót vonzó kulturális ismeretterjesztő sorozat lett. Leporolta az elfelejtett irodalmi alakokat, képekkel adta oda, aki egy kicsit is szereti az irodalmat, már ismeri a nevét.

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

A magazin a nem csak a könyvről kérdezte

ELO: Biztosan tanárként is szerették. Nem vágyik vissza a katedrára?

NYK: Az egyetemi előadásokat, amikor csak én beszéltem, nem szerettem különösebben, a szemináriumokat, a beszélgetős közös munkát annál inkább. Ezért élvezem most is, amikor egy-egy posztom után az olvasók elkezdik tovább írni, kiegészíteni a történetet.

ELO: Azt gondolom, a legjobb módszert választotta az irodalom, a költészet népszerűsítésére. Ha ma a facebook jut el a legtöbb emberhez, akkor a facebookot kell használni az irodalomszeretetre is. Ez volt az ok?

NYK: Nem volt bennem semmi magasztos szándék. Azért kezdtem a facebookon, mert a barátaimnak szántam, amit írtam. Aztán úgy alakult,hogy lett még néhány ezer barátom.

ELO: Nagyon irigy vagyok az általam kedvelt írók, költők szerelmi titkainak tudásáért. Mennyi saját kutatás van emögött a tudás mögött?

NYK: Nem vagyok filológus, nem kutatom levéltárakban a nagy írók kiadatlan levelezését, erre sajnos nincs időm. Mindent, amiről írok, mások már feltárták, megírták helyettem. Én legfeljebb azt tudom, hol érdemes keresni, mit kell olvasni, és az általam fontosnak gondolt
részleteket összerakom, mint valami mozaikot.

ELO: Kinek ajánlja ezt a könyvet?

NYK: Akik kíváncsiak. Akik nem bánják, hogy az általuk kedvelt írók és költők nem tökéletes szobrok, hanem ugyanolyan hús-vér emberek voltak, ugyanazokkal a tépelődésekkel, hibákkal, jó és rossz tulajdonságokkal, mint bárki más.

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők

Pár érdekesség a könyvből:

– Petőfi már jegyben járt Szendrey Júliával, amikor megkérte egy debreceni színésznő kezét is.
– Molnár Ferenc azért vette el Fedák Sárit feleségül, hogy elválhasson tőle.
– Ady, Léda és Diósi Ödön, Léda meleg férje hármasban éltek Párizsban.
– Krúdy Gyula megszöktette szeretője kiskorú lányát és feleségül vette.
– Az Anna-versek ihletője összesen tíz percre találkozott egész életében Juhász Gyulával.
– Csáth Géza levélben írta meg öccsének, hogy meg fogja ölni feleségét, de nem vették komolyan.
– Babits Mihály elkérte Szabó Lőrinctől annak menyasszonyát, Török Sophie-t, és már másnap összeházasodtak.
– Kosztolányi végakarata szerint a koporsójába rejtették el utolsó szeretője leveleit.
– Hatvany Lajos báró egy bordélyházban ismerte meg gyermekei anyját.

40 történet sok illusztrációval Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, hitvesekről, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

Borsos-Kőszegi Erika

Fotó: Nyáry Krisztián

A könyv előrendelhető a Libri Online könyváruházban 15-20% kedvezménnyel (+ ingyenes házhozszállítás)

Related Posts

Könyvajánló – Amber Smith: Amilyen akkor voltam

„Miért nem fogtam fel, hogy valami nincs rendjén – rohadtul nincs rendjén –, amikor megéreztem a matrac süppedését a súlya alatt.” Van kiút a bántalmazás…

Könyvajánló – Claire Daverley: Éjszakákon át

Ha bevallja, ha nem, mindenki az örök szerelmet keresi. Megkockáztatom, hogy a férfiak is, nem csak a nők. Nem feltétlenül azt a folyamatosan perzselő, szívdobogtatót,…

Könyvajánló_ Zemlényi Attila – kabai lóránt:Vasgyári eklógák

A Beteg Kisfiú legendája – városdráma 18 fejezetben –Zemlényi Attila és kabai lóránt drámája ízig-vérig miskolci történet. Miskolcról és polgárairól szól, de nem csak nekik.…

Sólyom Anna: A test bölcsessége-nyereményjáték és egyéb újdonságok

Sólyom Anna:A test bölcsessége – Találj otthonra önmagadban! „Ebben a ragyogó kis kötetben Sólyom Anna bebizonyítja, hogy a testünkben létezik egy mély és messze ható…