Könyvajánló: Grégoire Delacourt: Vágyaim listája

Érdekes kis könyvecske ez, férfi írta női hangon, de nagyon működött – itt azért megjegyzem, hogy a fordítás nagyon szép. Teljes mértékben átjön a mű hangulata, ami hol olyan, mint amikor az ember csak nézi szótlanul a lenyugodni készülő napot, hol pedig olyan, mint amikor az ember várja, hogy mikor tör ki a vihar.

1168451_5

Kicsit tartottam ettől a könyvtől, mert azt gondoltam, hogy nagyon is női regény lesz. A történet elolvasása után is azt érzem: a hölgyeket talán jobban megérinti majd, viszont mégis arra buzdítom férfitársaimat, hogy adjanak esélyt ennek a regénynek – mert tanulságos.
A női főszereplő, aki szinte az egész történetet elmeséli, Jocelyn Gourbette egy csendes kisváros rövidáruboltjában dolgozik és mellete blogot ír, amiben hasznos tanácsokkal látja el a varrni vágyókat. Az élete kiegyensúlyozott, a férjével való kapcsolata harmonikusnak nevezhető, bár régebben voltak gondjaik. Két gyermekük van, a harmadik baba sajnos a születése után meghalt.
Egy napon Jocelynt a barátnői ráveszik, hogy töltsön ki egy lottószelvény. A nő számait kihúzzák, így egyik napról a másikra hatalmas vagyon birtokosa lesz, ám ő nem rohan azonnal, hogy pénzre váltsa a nyerő szelvényt, hanem éli tovább a megszokott életét.
Listát készít a vágyairól, és rá kell jönnie, hogy az ott szereplő tételek jó része pénzért nem vásárolható meg, ám a tudat, hogy ekkora gazdagság van a birtokában mégis befészkeli magát a gondolataiba.
Egy nem várt fordulat végül mégis teljesen megváltoztatja az asszony életét…
Delacourt nagyon finoman hangszerelte meg ezt a művet, mert az első oldaltól kezdve leköti a figyelmet, de nem tolakodó és nem okoskodó. Megrázó, de nem ránt magával a mélybe. Egyszerűnek tűnik, de mégis roppant érzelemgazdag és színes. A terjedelme is olyan, hogy egy szuszra elolvashatja az ember, de a szusz után van min gondolkodni. Simán el tudom képzelni, hogy egy jó rendező kezében egy nagyszerű francia film készülhet belőle.
Azt még el kell mondanom, ilyen fontos mellékszereplővel, mint jelen regényben Nadine – a házaspár lánya -, nagyon ritkán találkozhatunk. Az általa készített filmek, a személyiségéből áradó lélek ilyetén való megjelenítése bizony nem túl gyakori korunk irodalmában.
A másik nagyszerű ‘hozzávalója’ ennek a könyvnek az a bizonyos hat perc, ami Jocelyn apjának ‘aktív idejét’ jelenti…
A kötetért köszönet a Park Kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Park
Fordította: Tóth Réka
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 185 oldal

Related Posts

Könyvajánló – Nicolas Barreau: A világ végén megtalálsz

A nő mosolya és az Álmaim asszonya szerzője újra Párizsba repíti hűséges olvasóját. Míg az előbbiben egy regényíró, az utóbbiban egy csodálatos asszony utáni nyomozás…

Könyvajánló – Sylvia Day: Rabul ejtve

Végre itt a nemzetközi sikersorozat várva várt 4. része: Eva és Gideon szenvedélyes szerelmének története folytatódik!

Könyvelőzetes – Elisabeth Gifford: Elhallgatott szavak

Ha a legféltettebb titkainkat épp azoknak nem mondjuk el, akiket a leginkább szeretünk, vajon miben reménykedhetünk?

Könyvelőzetes – Colleen Oakley: Nem hagylak egyedül

Daisy Richmond gyermekkora óta tudja, hogyan szervezze az életét, még a mellrák sem zökkentheti ki. Tennivalói listájára a heti bevásárlás és a szakdolgozat megírása mellé…