Könyvajánló – Steven Rowley: Lily és a polip

Ted Flask és öregedő tacskója, Lily, boldogan élik mindennapjaikat. Nincs szükségük másra, csak egymásra és a gondosan kialakított közös életükre. Ám amikor Lily megbetegszik, Ted élete egy csapásra felfordul – nem csak kutyája egyre fokozódó rosszullétével kell megküzdenie, hanem számot kell vetnie élete sok más területén is.

covers_409180

„Fogalma sincs, mennyire haragudtam rá azokon az éjszakákon. Az is lehet, hogy akkor tudta, de már elfelejtette. Mert a kutyák a jelenben élnek. Mert a kutyák nem haragtartók. Mert a kutyák mindennap és minden órában megszabadulnak a dühtől, és nem hagyják, hogy úrrá legyen rajtuk. Minden egyes percben feloldoznak és megbocsátanak. Minden sarkon ott várja őket az a lehetőség, hogy tiszta lappal induljanak. Minden felpattanó labda a boldogság és az újabb vadászat ígéretét hordozza.”
Steven Rowley első könyve ez a szívbemarkoló regény, mely nagyban saját élményeken alapul. Miután Rowley elveszítette imádott tacskóját, az „igazi” Lilyt, elhatározta, hogy emléket állít szeretett társának. A 45 éves szabadúszó minden napját a Lilyvel átélt közös kalandjainak megírására szentelte: „Rettegtem attól, hogy ha megállok, ha akár csak egy napot is kihagyok, a történet elhal, vagy a polip visszaveszi tőlem a tintáját; ez a fajta félelem hajtott, hogy folytassam tovább.”

Akkoriban kezdett el randevúzni jelenlegi barátjával, aki, miután megmutatta neki a már elkészült fejezeteket, arra biztatta, fejezze be a történetet. A Lily és a polip kéziratával azonban nehezen talált kiadót, s már saját maga készült megjelentetni a könyvet, amikor a Simon & Schuster egyik munkatársa felfigyelt rá, és egy 48 órás tárgyalás után megegyeztek a regény kiadásáról. Azóta 14 országban adták el a könyv jogait, és egy lehetséges filmes adaptációról is tárgyalnak.

e60ee4ca-9fa4-4a49-9541-136e97612623

„Az ember ritkán lát polipot közelről, főleg a saját nappalijában, és a legritkább esetben szoktak az ember kutyája fején csücsülni, mint egy születésnapi papírkalap, éppen ezért megdöbbenek.”
Rowley könyve jóval több, mint egy egyszerű kutya-ember barátság története. „Nagyon sok kutyás könyv van már a piacon, és én szerettem volna többet, valami mást is hozzátenni a témához” – mondja a szerző. „Számomra a Lily és a polip leginkább egy férfiról szól, aki megrekedt az életében, és próbál ebből kitörni.” S valóban, Ted visszaemlékezésein keresztül nem csak Lilyvel közös életükbe, de a férfi mindennapi nehézségeibe is bepillanthatunk – hogyan valósítja meg álmait, hogyan építi újra az elveszett bizalmat, és miként készül fel arra, hogy a számára legfontosabb személy egy napon talán örökre elhagyja.

A regény gyönyörű szimbolikával dolgozik, és bátran nevezi meg azokat a fájó pontokat, melyek mindnyájunkat érintenek, különösen a gyász, és a fájdalom témakörében.

Ez sokszor a mai napig tabu az ilyen jellegű könyvekben.
Akár kutyások vagyunk, akár nem, ha soha nem volt háziállatunk, akkor is tartogat számunka szívmelengető, tanulságos és nevettető pillanatokat a regény, s a végén garantáltan szem nem marad szárazon. A Lily és a polip egy magával ragadó történet a fájdalomról, veszteségről, barátságról, és arról, hogy soha nem késő újrakezdeni.

Agave Könyvek, 2016
299 oldal
Kötés: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
ISBN: 9789634192084

Related Posts

Juszra Márdini: menekülttáborból a riói olimpiáig

Egy fiatal szír menekültlány története, aki tizenhét évesen a hazáját feldúló háború elől Európába menekült – útja többek közt Magyarországot is érintette –, hogy valóra…

Könyvajánló – Karen Cleveland: Tudnom kell

A kiadói világban hatalmas érdeklődést váltott ki Karen Cleveland Tudnom kell című bemutatkozó regénye, amikor az ügynöke körbeküldte a nyers kéziratot még 2017 februárjában. A…

Könyvelőzetes: A tökéletes idegen

Október 3-án jelenik meg Megan Miranda, a New York Times Bestseller Minden eltűnt lány szerzőjének új pszichológiai thrillere, A tökéletes idegen. A kötet nagy sikert…

Könyvajánló – Ezekiel Boone: Kirajzás

A pókok meg én nem vagyunk nagy haverok, viszont szeretem a horrort, ezért olvastam el a Kirajzás című regényt (ami bizony egy sorozat első része,…