• elomagazin  /
  • Életmód   /
  • Online műtárgygyűjtemény a Néprajzi Múzeum fejlesztésében
Online műtárgygyűjtemény a Néprajzi Múzeum fejlesztésében Online adatbazis Neprajzi Muzeum - Online adatbazis Neprajzi Muzeum Full view

Online adatbazis Neprajzi Muzeum

Online műtárgygyűjtemény a Néprajzi Múzeum fejlesztésében

A Néprajzi Múzeum fejlesztéseként megnyílt a legnagyobb hazai online műtárgygyűjtemény.

Szenzációs hazai és jelentős nemzetközi eredmény a Néprajzi Múzeum mintegy 100 000 műtárgyat bemutató képes online adatbázisa, amely mostantól hozzáférhető a nagyközönség számára. A látványos és könnyen kezelhető, mai felhasználói igényeknek megfelelő felületen a Néprajzi Múzeum 60 000 műtárgyat és 38 000 fényképet, nyomatot és rajzot tesz közzé képpel ellátott adatbázisrekord formájában.

A páratlan néprajzi forrásanyag lehetőséget teremt a szakmai és a laikus érdeklődők számára a virtuális kutatásra, keresésre, böngészésre és szörfözésre a 18–20. századi hagyományos paraszti kultúrát, az európai és az Európán kívüli népek legnagyobb tárgy- és dokumentumállományát képviselő hazai múzeumi gyűjteményben. Az adatbázis felülete magyar és angol nyelvű, az általános eligazodást keresési segédletek, egyszerű és összetett keresési lehetőség, valamint a Nagyító című tematikus válogatás segíti.

Az online adatbázis specialitása, hogy itt egy kattintással összekapcsolhatók a műtárgyak és a különböző képi ábrázolások, megjeleníthető bármilyen szempontú szűrés, és lehetőség van az online párbeszédre, kommentelésre is. A fejlesztés a Néprajzi Múzeumban közel 10 éve folyó, a hazai muzeológiában egyedülálló műtárgy digitalizálási tevékenység eredményességét tükrözi.

Néprajzi Múzeum online gyüjtemény

Az online műtárgygyűjtemény a Néprajzi Múzeum honlapján keresztül és közvetlenül is elérhető, valamint angol nyelven is.

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.