Könyvajánló: Gayle Forman: Ha maradnék

Mia egy havas téli napon autóbalesetben elveszíti a szüleit. A kórházban kívülről látja magát, és az eseményeket, és döntenie kell, hogy az életet, vagy a halált választja…

B1269797

Pedig tökéletes élete van. Barátja, Adam egy rockzenekarban játszik, Mia csellózik. Az élet szép is lehetne, ha nem szól közbe a halál. És egy tinédzsertől hogyan várhatnánk el, hogy megértse: mindez egy pillanat alatt darabokra törhet, hogy egy perc elég a biztonság elvesztéséhez és ahhoz, hogy egy új, felnőtt élet kezdődjön el a gyásszal.
Mia még csak egy gyerek, de fel kell nőnie ahhoz, hogy megértse, az élet választások sorozatáról szól, nem nem választunk mindig jól. A kórházi ágyon fekve dönthetne úgy is, hogy feladja. Maradnak a szép emlékek és jöhet a könnyebb út, gyász és fájdalom nélkül. És mikor végül az életet választja, amellett dönt, hogy őt ne veszítse el a szerelme, akkor a küzdelem mellett is dönt egyben. Egy olyan új élet mellett, amiből hiányzik a védelem, amit a szülei nyújtottak, amiben ott van a kisöccse érzett irányt mérhetetlen szeretet, és egy olyan szerelem ígérete, amely talán kitart és megóv mindentől.
A halál az ismeretlen, az élet a nehézségekkel és az ígéretekkel teli. A döntés pedig nehéz.

Gayle Forman szavai a könyvről

„Úgy gondolom, hogy ami a halálról szól, éppen annyira szól az életről is. Ebben a regényben Mia újra átéli élete legszebb pillanatait – az első csókot a barátjával, a kapcsolatát a kisöccsével, a pillanatot, amikor áttört egy láthatatlan falat, és egész lényével átadta magát a zenének – és ebben az olvasók társául szegődnek. Több olvasóm beszámolt már róla, hogy egyik pillanatban még a könnyei potyogtak, a következőben pedig elöntötte a boldogság. Nem mondhatnám, hogy szerepelt a terveim között, hogy érzelmi hullámvasútra ültessem az olvasóimat, de nagyon megtisztelőnek érzem, hogy így sikerült. Ez ugyanis azt jelenti, hogy azonosulni tudnak Miával, átérzik az egész életét átható szeretetet, a veszteségei fájdalmát, és a döntése nehézségét. Azt gondolom, hogy nem lehetne ennyire mélyen átélni Mia örömeit, ha nem ismernék a fájdalmát.”

Ciceró Könyvstúdió Kft., 2014

288 oldal
Kötés: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..