Könyvajánló: Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek

Azt a mindenit! Így kell ezt csinálni. Így kell az érzelmekre hatni úgy, hogy a giccs olcsó szörnyetege a környéken sincs.

860090_4

Jojo Moyes története megérinti az olvasót. Ha valakit mégsem, ott szerintem a befogadónál rossz a vétel.
Louisa Clark egy kávézóban dolgozik és éli nem túl színes mindennapjait, ami azonban neki tökéletesen megfelel, nem töri magát, hogy karriert építsen, vagy bármi más módon kitörjön a szürke hétköznapokból.
Will Traynor viszont a mozgás és a veszély megszállotja volt. Extrém sportokat űzött, hegyet mászott, mígnem egy napon elütötte egy motoros, aminek következtében nyaktól lefelé szinte teljesen lebénult.
Louisa kénytelen másik állás után nézni, amikor a kávézó tulaja bezárja az üzletet. A lány elvállalja az akkor már két éve kerekes székhez kötött életet élő férfi ápolását.
Az első hetek nehézségei után, lassanként kezdenek egymásra hangolódni, és felfedezik, hogy nem is olyan nagyon más karakterek ök, mint az elsőre látszik. Will időközben olyan döntésre jut, ami Louisát arra készteti, hogy megtegyen minden tőle telhetőt, hogy jobb belátásra bírja a férfit, mert képtelen elfogadni, hogy egy ember önként dobja el magától az életet.
A szerző remekül ábrázolja az eutanázia problematikáját. Tanúi lehetünk annak, hogy mi vezeti Willt, amikor ezt a súlyos döntést meghozza, illetve Louisával együtt élhetjük meg azt, hogy egy ilyen döntés, milyen érzelmeket kavar egy egészséges emberben, aki mindenáron szeretné ‘itt tartani’ a másikat aki nagyon fontos lett a számára.
Jojo Moyes csodálatosan ír egy nagyon komoly témáról, amit sokan tabuként kezelnek, miközben egy nagyon is létező probléma, ami kérdések százait veti fel, viszont a válaszok sosem lesznek megnyugtatóak, ám ettől még nem dughatjuk a homokba a fejünket…
A Mielőtt megismertelek mindenkihez szól, aki többre vágyik könnyed kikapcsolódásnál, és nyitott arra, hogy egy könyv ne pusztán történetet meséljen, hanem el is gondolkoztasson.
A könyvért köszönet a Cartaphilus Kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Cartaphilus
Fordította: Lányi Judit
Megjjelenés éve: 2012
Terjedelem: 483 oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..