könyvajánló – Kim Stanley Robinson: Aurora

Zseniális és borzalmas. Én még ilyen könyvvel nem találkoztam. Lenyűgöző és elgondolkodtató a tudományos rész. Még az sem ront az élvezhetőségen, hogy gyakran idegen szavak fűszerezik a leírást, mert hát egy ilyen jellegű írásnál ez elkerülhetetlen is. Nagyon jó az alapötlet. Több generáción át tartó űrutazás egy messzi világba, ahol az emberiség talán új otthonra lelhet. Maga a hajó is nagyszerűen van kitalálva. Sok egységre, biomra van osztva, ahol az egyes részek az anyabolygó faunáját, éghajlatát, jellegzetességeit modellezik. A népesség 2122 főben lett maximalizálva, mivel ennyi embert képes gond nélkül kiszolgálni az űrhajó az utazás alatt. Remek eszmefuttatások, amikor megérkeznek a Tau Cetihez, és elkezdődik a kísérlet az Aurora nevű hold kolonizálására. Nem újszerű, de elgondolkodtató társadalomrajz, miután a gondok elhatalmasodnak…
És ami miatt azt mondom, hogy ilyen könyvvel még nem találkoztam az az, hogy a nem tudományos rész, vagyis maga a történet leírása kevéssé élvezetes, sőt nem ritkán idegesítő. A karakterek semmilyenek, a cselekményleírás már-már érdektelen. Ám ami a legmeghökkentőbbnek bizonyult számomra, hogy gőzöm sincs mi szükség volt az utolsó fejezetre… Ott már nincs meg a tudományos pátosz, ott kellett volna következnie az irodalomnak. Nos, szerintem ez nagyon nem jött össze Robinsonnak. Ezt pedig nagyon sajnálom, mert az ötlet, a tudás, a felkészültség elvitathatatlan, de az Aurora nem jó regény így. Zseniális abban az értelemben, hogy a szerző valószínűleg mindennek utánajárt, hogy a mű ‘sci’ részébe ne lehessen belekötni, ám a köztes részek és a lezárás szerintem maximum középszerűnek nevezhető.
Persze simán el tudom képzelni, hogy a műfaj rajongói számára etalon az Aurora, nekem azonban nem lett a kedvencem. Szeretem, ha a hősök valóban hősök, ha vannak tulajdonságaik, ha elevenek, ha a dialógusok nem csupán azért vannak, hogy az ember fellélegezzen a sok leírás után.
A kötetért köszönet a kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Agave
Fordította: Farkas Veronika
Terjedelem: 500 oldal
Megjelenés éve: 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..