4. Főzdefeszt – a fenevad születése

Immáron 4. alkalommal vonulnak fel szeptember 14. és 16-a között a magyar sörfőzők Józsefváros Palotanegyedében, a Krúdy Gyula utca – Mikszáth Kálmán tér – Reviczky utca – Szabó Ervin tér tengelyre, hogy megmutassák, mennyire jó tud lenni a magyar sör, ahol ismét megrendezésre kerül az első hazai kézműves sörfesztivál.

Első kézműves hazai sörfesztivál 2012
Első kézműves hazai sörfesztivál 2012

Talán az elmúlt időszakban a sörkultúrában is megszaporodott fesztiválok, valamint az ezáltal is megismert külföldi trendek hatására olyan áramlatok indultak el melyek szinte törvényszerűvé teszik a szélsőségek megjelenését a magyar sörfőzésben. Ezen az őszön megszületik a Fenevad. A negyedik Főzdefeszten bemutatkozik Magyarország legerősebb söre, a 12%-os Angry Beast.

A Dühöngő Fenevad egy szénfekete, méregerős imperial stout, olyan, amilyet Nagy Katalin cárnő rendelt a londoni sörfőzőktől a 18. század alkonyán. A londoni sörfőzők, akik képesek voltak neki előállítani az 1000km-s hajóutat átvészelő, hét hónapos szavatosságú stoutot, onnantól fogva ezt nem felejtették el feltüntetni a sörcimkén – így született napjaink egyik majdnem kihalt, majd megmentett és jelenleg legnépszerűbb kézműves sörműfaja, a Russian Imperial Stout.

A műfaj főképpen házi sörfőzők kezén szivárgott vissza Amerikából Európába. Nem véletlen, hogy nálunk is a házi sörfőzők terjesztették el. A Hopfanatic gerillasörfőzde a nyáron még házi sörfőzőként nyerte a nemzetközi díjakat az eddigi legerősebb magyar Russian Imperial Stouttal, most ősszel pedig már a Főzdefeszt közönségének csapolja a magyar fenevadat. Az Angry Beast a magyar sörharag messzi földre elhallatszó diadalordítása.

4. Főzdefeszt - Rise of the Beast
4. Főzdefeszt – Rise of the Beast

Mellette kerül csapra a Grabanc nevű poszt-punk IPA harmadik reinkarnációja. Az India Pale Ale stílust, mely az első Főzdefeszt közönségdíjasát, a Grabancot adta, szintén logisztikai kihívások hívták életre a 19. század derekán – ezúttal az Indiába vezető utat kellett kibírnia a világos ale-nek, ezért dobták fel a receptet rengeteg komlóval és alkohollal. A Grabanc IPA harmadik reinkarnációja, a Freaky Wheaty, egy búzasörélesztővel erjesztett IPA. Nem tudunk róla, hogy valaha valaki főzött volna ilyen sört. És persze jön a Hara Punk is a fekete trabival ahonnan a népszerű Papap O’Hara új verzióját csapolják. És persze ott lesz a Főzdebusz is az örök kedvenc klasszikus Keserű Mézzel.

A júniusi 20 magyar kézműves sörfőzde mellé érkezik egy új főzde is: a diósgyőri Gyertyános, aki a nagyszerű feketecsokoládés söre mellé tavaly egész kis gyümölcsarzenált szólított fegyverbe: tökös, banános és meggyes sört is csapolnak majd. Gyümölcsös sörökből amúgy is szép kínálat épült ki a magyar kézműves sörfőzők szortimentjeiben: legalább 5 féle meggyes sört kóstolhatunk végig, köztük a Rizmajer Konyakosmeggyesét, a klasszikus békésszentandrásit, és az ujjonnan piacra lépő Stari Meggyes sört, az első savanyú meggyest. És végre hozzánk is elérkezik a miskolci Serforrás szezonális almasöre. A Csobánkai Kézműves Sörfőzde pedig végre kiengedi a pincéből a lassan egy éve érő Csobánkai IPA-t. Ott lesz Fót a második magyar hoplágerrel, a gyönyörűen kiforrott Hammurappival. A miskolci Zip’s Brewhouse leckét ad a tökéletes gyömbérsörből, a Kissler pedig tovább csavarja a Ninkasi őssört, amibe a füge mellett koriander és boróka is került. Békésszentandrás pedig nem hazudtolja meg a tavalyi „Év sörfőzdéje” címet, és ismét egy meglepetéssel készül a Főzdefesztre. Most szeptemberben jön még a Blonder és a Mályi Ászok is, akik júniusban nem tudtak részt venni, így ismét kóstolhatjuk a legjobb magyar búzasört, a Mályitól és Balatonfelvidék legropogósabb pilzenijét a Blondertől. Összesen 22 magyar sörfőzde jön el a 4. Főzdefesztre.

Jönnek a külföldi sörfőzdék is, a Fullers’ a real ale-jeivel, a Pivo és a Bohémia a tucatnyi nagyszerű cseh sörrel, valamint a Sörmanufaktúra schwarzbierrel, weissbierrel és szűretlen kellerbierrel a Kapuziner sörfőzdétől. Jön a Kaltenecker a B27-tel, valamint a Liquid Gold a Jarosovval és a Parador a szlovénekkel. Idén először lesz Cider-standunk is, ahol működőképes magyar cider hiányában Gaymerst és Stowfordot fogunk csapolni!

A sörkorcsolyákról a Mikszáth tér és a Krúdy Gyula utca vendéglátóhelyei gondoskodnak, Sörbolond Cukrász Norbi új trüffelt készít – ezúttal lime-os-komlósat, a Green Door csapata ínyencségekkel készül, Stari pedig a hagyományos vásári gasztronómiáról gondoskodik.

4. Hazai Kézműves Sörfesztivál
4. Hazai Kézműves Sörfesztivál

A fesztivál utolsó napján kerül átadásra a 2012 Kedvenc Söre díj, amit a látogatók szavazatai alapján ítélnek oda, valamint az Év Sörfőzdéje díj, amit egy titkos szakmai grémium oszt ki a legizgalmasabb, legagilisabb sörfőzdének.

A fesztiválra a belépés továbbra is ingyenes, a fesztivál területén az uralkodó pénzem a magyar forint, nem kell sorban állni sem korsóért, sem kártyáért, viszont, aki ügyes hozza magával a kedvenc kóstolópoharát!

Ne feledjük: a jó sör demokratikus alapjogunk, amiért tudatos fogyasztói döntéseinkkel harcolunk. Jó döntést!

Milyen is volt a júniusi Főzdefeszt?

A 2012 szeptemberi Főzdefeszten résztvevő sörfőzdék

armando_otchoa
Békésszentandrás
Blonder
Bors
Brandecker
Csobánkai Kézműves Sörfőzde
Fóti Kézműves Sörfőzde
Gyertyános
Hara-Punk
Házi Sörfőzők
Hopfanatic
Kaltenberg
Kapucinus
Kárpi
Kissler
Köleses
Mályi Ászok
Palóc
Rizmajer
Serforrás
Stari
Zip’s

Vendégsörök

Brewdog (E)
Fuller’s (E)
Kaltenecker (SL)
Kapuziner (D)
Kocour (CZ)
Kout (CZ)
Jarosov (CZ)
Mönschhof (D)

GSZT szakújság
Gasztronómia, Szálloda, Turisztika

Related Posts

Fel a fejjel! – Őszi programajánló

Szia, Nyár, megint elhagytál, mindig hamarabb, mint gondolom, és minden évben ezt teszed velem. Szédítesz napfényes strandokkal, hideg koktélokkal, fesztiválokkal, elcsavarod a fejem, aztán továbbállsz.…

Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja

Ahogy beköszönt a nyár más szemmel nézünk a sörre, hiszen a tikkasztó hőségben igazán méltó befejezése a napnak egy pohár hideg sör. Június 9 –…

Fiatalság, borosság – Fókuszban a fiatalok a 21. Budavári Borfesztiválon

Az idei Budavári Borfesztiválon a fiatal borászoké a főszerep. Felnőtt a második generáció. (Talán) mindent tudnak a szőlőről, borról, az apró családi titkokról. Közülük páran…

Idén is Bánkitó Fesztivál

A Bánkitón idén tűvel megyünk a lufiknak, megpróbálunk kitörni a buborékokból és az éterből visszanézni, mi az, ami elválaszt és mi az, ami megköt. Civilekkel,…